Opinia Timisoarei

Colterm, inca in aer si nicio solutie. Dominic Fritz recunoaste: Ideea de concordat nu a fost una reusita. Trebuie sa reevaluam

TIMISOARA. Dupa ce l-a anuntat ca fiind colacul de salvare al Colterm, concordatul preventiv s-a dus la fund.

Dominic Fritz recunoaste ca s-a ales praful de solutia lui pentru compania de termoficare a Timisoarei, aceasta dupa ce in urma cu cateva saptamani, in emisiunea INTERVIURILE TIMISOAREI, primarul deja imbratisa ideea ca insolventa nu e chiar asa de rea.

CITESTE SI: A fost amendata Colterm cu peste 21 de milioane de euro, pentru ca nu a cumparat certificatele de poluare. Primarul Timisoarei Dominic Fritz: Insolventa are si o serie de avantaje

Dominic Fritz da asigurari ca firma de avocatura pe care a tocmit-o sa se ocupe de problema Colterm continua sa caute solutii, iar pentru prima data face un pas lateral si tine sa sublinieze ca vinovata de situatie este compania si conducerea Colterm trebuie sa raspunda pentru modul in care va continua activitatea.

Ideea de concordat nu a fost una reusita, trebuie sa reevaluam. Obligatia de a achizitiona certificate apartine Colterm. Primaria Timisoara a dat 99 de milioane lei, am dat 16 milioane lei pentru cumpararea certificatelor pentru Cet Centru, si s-au cumparat, dar bugetul Timisoarei nu poate sa suporte fara un efort si din partea Colterm aceste costuri. A crescut costul certificatelor de poluare, iar Colterm trebuie sa se intrebe ce inseamna asta pentru strategia lor. Ma astept ca aceasta amenda sa fie contestata de Colterm, dar trebuie sa raspunda Colterm. Noi cu firma de avocatura lucram zilnic la mai multe variante de solutii„, a declarat Dominic Fritz.

Primarul mai spune ca deocamdata nu vede vreun pericol ca Timisoara sa ramana fara apa calda.

Conturile Colterm au fost blocate in mare parte in aceasta iarna. Are 300 de milioane datorii, acum se mai adauga cateva milioane, nu schimba situatia de fond. Contul subventiilor nu poate fi blocat. Suntem in discutii cu toti debitorii si vom vedea care vor fi variantele. Nu vad un pericol pentru apa calda din Timisoara. Au fost si in trecut aproape saptamanal popriri pe conturi, e o negociere constanta si nimeni nu are un interes ca Colterm sa nu isi continue activitatea.. Colterm lucreaza din 2019 la un plan, a intrat intr-o procedura de restructurare si sunt sceptic daca propunerea lor este una realista. Daca propunerea depinde de primarie, sa intri in acest plan de restructurare, e 25 milioane lei. Nu stiu de unde Colterm are acesti bani, daca primaria trebuie sa plateasca, vom avea discutii. Tot planul meu de guvernare a fost pe 8 ani, iar cand vorbim de o tranzitie intre companii care acum sunt pe pierderi, pentru care e nevoie de investitii majore… vom lucra si cu PNRR si Banca Mondiala pentru termoficarea centralizata pe viitor, daca producem energie verde si caldura. Aceasta tranzitie nu e o mare revelatie de-a mea„, a declarat Dominic Fritz.

Va reamintim, dupa ce pana la sfarsitul lunii aprilie, Colterm nu a cumparat decat 70.000 din cele 270.000 de certificate aferente emisiilor de CO2, Ministerul Mediului a anuntat in urma cu doua saptamani, printr-o decizie de impunere, amenda pe care compania de termoficare din Timisoara trebuie sa o achite. Or Colterm nu are de unde sa scoata acesti bani, astfel ca soarta i-ar putea fi pecetluita pe drumul spre insolventa.
Conform documentului, pentru a nu ajunge in aceasta situatie, Colterm ar fi trebuit sa mai cumpere 201.463 asa zisele certificate verzi, aferente alnului 2020. Faptul ca acestea nu au fost achizitionate pana in 30 aprilie a atras dupa sine o amenda de aproape 107 milioane de lei, ceea ce inseamna peste 21 de milioane de euro.

Exit mobile version