Opinia Timisoarei

‘Cocalarii’ fac baie in Ochiul Beiului, declarat monument protejat al naturii, un loc de poveste din Banat. Video

‘Avem o tara atat de frumoasa, pacat ca-i locuita’, spune o zicatoare ce a intrat deja in constiinta poporului roman in ultimii zeci de ani. Si se potriveste manusa unei intamplari petrecuta in Banat, intr-unul dintre cele mai frumoase locuri pe care natura ni le-a daruit – Lacul Ochiul Beiului.

Asezat in Rezervatia Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, lacul unic, cu ape de un turcoaz fabulos, a fost declarat monument al naturii, iar scaldatul este interzis. Nu insa toti turistii respecta asta.

Stau marturie scene surprinse recent in zona de niste vizitatori revoltati care au filmat niste tineri in timp ce faceau baie in lac.

La Ochiul Beiului, o emblemă a lumii mirifice din sudul Banatului, cocalarii fac baie în zona de protecție integrală a Parcului Național Cheile Nerei Beușnița. Mai avem Poliție, Gardă de Mediu, administrație de parc…„, au reactionat reprezetantii Grupului Ecologic de Colaborare Nera care ne-au oferit imaginile revoltatoare.

Ochiul Beiului este un lac mic. Adâncimea maxima e de 4 metri, iar luciul apei are o suprafata de cel mult 300 de metri patrati.

 

Lacul Ochiul Beiului este alimentat de un izvor carstic, iar datorita debitului puternic apa nu ingheata niciodata, intrucat temperatura nu scade sub 4 grade.

Legenda spune ca o localnica, o fata de pastor foarte frumoasa, ar fi fost rapita de un turc ce era bei in Imperiul Otoman. Tanara a fost inchisa intr-un turn de unde reuseste sa scape la un moment dat. La aflarea vestii, beiul a dat ordin ca fata sa fie ucisa. In clipa mortii, trupul tinerei s-a transformat in apa si asa s-a nascut paraul Beusnita. Fiul beiului, care la randu-i iubea fata, a plans amarnic, iar din lacrimile sale s-a format Lacul Ochiul Beiului. Acesta ar avea culoarea si forma ochilor indragostitului.

Mai multe imagini fascinante cu Lacul Ochiul Beiului gasiti pe aventurainromania.ro

Exit mobile version