Opinia Timisoarei

Coada la psiholog in Timisoara! Tu stii ce sunt atacurile de panica? Explicatiile specialistilor!

TIMISOARA. Par incontrolabile si duc la situatii stanjenitoare, uneori chiar disperate. Tot mai multi timisoreni se confrunta cu problema atacurilor de panica. Cei care au trecut cel putin o data prin astfel de stari stiu ca punctul de plecare este intotdeauna sentimentul de teama si neliniste.

Oamenii au ajuns sa se inghesuie la usile psihologilor din Timisoara cerand ajutor.

Desi sunt ingrijoratoare atat pentru cel care trece printr-o  astfel de situatie, cat si pentru cei care asista la astfel de episoade, un asemenea moment dureaza de obicei intre 5 si 20 de minute, spun specialistii.

„Atacul de panica este de fapt o frica nejustificata care apare brusc. Aceasta frica este asociata adesea unor ganduri repetitive de ingrijorare care amplifica starea de stres. Toate aceste lucruri il impiedica de multe ori pe cel care sufera un atac de panica sa doarma noaptea, sa stea singur sau sa intre in contact cu anumite situatii. Ca si simptome, se poate vorbi atat de simptome fiziologice, cat si psihologice. In timpul unui atac de panica multe persoane resimt transpiratie, fie tremuraturi, un puls accentuat, dureri in piept, greata, dureri de burta, ameteli, nod in gat, frisoane sau puseuri de caldura, uneori si lesin. Pe partea psihologica, simptomele sunt problemele de concentrare, irascibilitatea, depresia, oboseala sau gandurile negative care cresc anxietatea. De multe ori, oamenii au ganduri repetitive ca vor muri, ca vor innebuni, ca vor lesina, ca vor face un atac cerebral”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro psihologul Ioana Nemeti Pasca.

In ceea ce priveste cauzele care pot duce la aparitia unor atacuri de panica, acestea nu se cunosc cu exactitate, iar stiintific s-a dovedit ca starile caracteristice pot fi determinate de situatii percepute de persoana ca fiind traumatizante.

„Persoanele care dezvolta atacuri de panica sunt persoane care au nemultumiri, conflicte sau probleme legate de relatiile semnificative din viata lor: relatiile cu partenerul de viata, cu parintii, cu copiii. Adesea, persoanele care fac atac de panica isi doresc sa fie in control, fac eforturi sa depaseasca aceste stari, dar nu reusesc oricat s-ar stradui. Este vorba de persoane capabile, responsabile, care nu reusesc sa depaseasca problemele. Asa apar atacurile de panica”, mai spune psihologul Ioana Nemeti.

Referitor la tratament, acesta depinde de severitatea atacurilor de panica, de frica si anxietatea la gandul unui nou atac. In general, tratamentul initial include consiliere si tratament medicamentos.

„Pe partea de tratament, multe persoane care au probleme de anxietate si atacuri de panica au obiceiul sa mearga la o multime de medici pentru ca vor sa caute o problema fiziologica ce le poate determina simptomele. De exemplu, legat de pulsul accelerat sau de starile de ameteala. De cele mai multe ori nu gasesc niciun raspuns pentru ca bazele anxietatii sunt psihologice. Persoanele care solicita ajutor de specialitate pot depasi aceasta problema, pot sa-si continue viata. Este un proces care dureaza, dar sunt sanse mari sa treaca peste. Ajutorul de specialitate il poate oferi in special psihoterapeutul si in unele cazuri, psihiatrul, pe partea medicamentoasa”, concluzioneaza Ioana Nemeti.

Exit mobile version