Opinia Timisoarei

Clopotele au fost comandate la Viena, vitraliile la Munchen. Ce au stiut aia sa construiasca am stiut noi sa darmam. Dan Negru, revoltat langa ruina bisericii monument din Bobda, aflata nu departe de Timisoara

TIMISOARA. Timisoreanul Dan Negru se intoarce adeseori acasa si viziteaza locuri din Banat de care este foarte legat. De fiecare data comenteaza pe pagina sa de Facebook si critica lipsa de reactie a autoritatilor sau a comunitatilor care lasa sa se piarda cladiri de patrimoniu si nu numai.

Ultima sa postare este de la Bobda, sat aflat la aproximativ 25 km de Timisoara unde se gaseste una dintre cele mai frumoase biserici ce-au fost ridicate vreodata in Banat si care de ani buni sta sa se prabuseasca.

Ruina bisericii-monument din Bobda, satul bunicilor mei, la vreo 20 km de Timisoara.
O știu din copilărie, clopotele au fost comandate la Viena, vitraliile la München și era renumită in intreg imperiul austro-ungar.
La primele furtuni se va prăbuși .
Ce au știu ăia să construiască am știut noi să dărâmam„, a scris vedeta de televiziune Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Biserica mausoleu din Bobda are o poveste fascinanta. Fiul ultimei familii de mosieri din localitate, Csavossy, care studiase la Viena si Budapesta s-a intors acasa pentru a se dedica afacerilor in agrucultura ale tatalui sau. Gyula Csavossy a ridicat mai intai un castel in Bobda, iar peste drum, in 1860, a inceput constructia unei biserici, copie dupa cea din orasulu Esztergom din Ungaria.

Avea sa termine lucrarea in 1908, iar la scurt timp, se sting pe rand sotia baronului, dar si Gyula Csavossy, ale caror trupuri sunt inhumate in mausoleu.

Vin vremuri grele dupa 1918 cand averea familiei incepe sa fie impartita in comunitate, iar cei doi fii ai baronului emigreaza. Castelul ajunge in mainile unui individ care decide sa-l darame si sa-l vanda caramida cu caramida pentru a-si acoperi niste datorii, in vreme ce biserica mausoleu e incredintata localnicilor pentru a fi folosita drept biserica romano-catolica. Dupa venirea comunistilor la putere, un primar profaneaza cripta in speranta ca va gasi acolo obiecte valoroase si este aruncat de autoritatile vremii in inchisoare pentru gestul sau.
Apoi au loc si alte vandalizari in subsolul bisericii, iar comunitatea decide sa adune ramasitele pamantesti ale familiei Csavossy si le inmormanteaza crestineste in cimitirul satului.
De atunci, biserica n-a mai fost folosita si se degradeaza de la an la an.

Imagini impresionante cu ruinele, dar si intreaga poveste a mausoleului de la Bobda, semnata de cei de la Asociatia prinbanat gasiti AICI.

Inimosii voluntari de la Asociatia Ambulanta pentru Monumente au facut o interventie la Bobda in urma cu cateva luni, in incercarea de a salva ce se mai poate.

Exit mobile version