CET Arad, tunurile care vindeca? (P)

Asa cum stim cu totii, sistemul de incalzire centralizat nu este profitabil si trebuie mereu subventionat. Toate CET-urile din Romania au probleme, fiind invariabil adminsitrate de entitati publice a caror performanta in a administra orice fel de afacere a avut mereu acelasi final: falimentul.

Asta se stie. Se mai stie si ca adminsitrarea statului se realizeaza, cat societatile mai functioneaza, prin operatiuni ample de capusare a veniturilor si a subventiilor venite tot de la cetateni. Ce este cel mai dureros, sau bomboana de pe coliva cum o numesc romanii, este faptul ca, dupa ce administratorii au tocat tot, se intra in procedura de insolventa, iar, de cele mai multe ori, singurele surse de venituri, in vederea redresarii, provin din vanzarea activelor.

După o rețetă repetată la infinit fără rezultate pozitive pentru societațile aflate in insolventa, bunurile scoase la vanzare sunt evaluate la preturi total diferite fata de cele de piata.

Este si cazul bunurilor apartinand CET Arad, care a intrat in insolventa cu datorii de peste 108 milioane de lei noi, iar in curand va scoate la vanzare, prin casa de insolventa, un imobil teren in suprafata de 689.612 mp (aprox. 70 de hectare), la pretul de 480.000 EURO, adica la aproximativ 7.000 EURO pentru un hectar.

Ce nu se potriveste este faptul ca terenul cu pricina este situat in intravilanul municipiului Arad, intr-o zona in plina expansiune din punct de vedere al construirii de locuinte.

Asadar, la o simpla consultare a celui mai mare site de anunturi de vanzari, gasim, spre exemplu, urmatoarele oferte de vanzare: teren intravilan Calea 6 Vanatori in suprafata de 463 mp la pretul de 47.000 EURO; teren intravilan Arad – 6 Vanatori – loc de casa 400 mp la pretul de 37.000 EURO; loturi de casa zona 6 vanatori, in suprafata de 476 mp la pretul de 31.500 EURO; teren intravilan Arad, zona 6 Vanatori, in suprafata de 800 mp la pretul de 30.000 EURO. Exemplele ar putea continua, insa nu ne-ar convinge decat ca pretul de pornire al licitatiei este unul artificial, mult subevaluat.

Sa nu uitam de asemnea ca in zona, la 5 minute de acest teren, se gaseste Atrium Mall si un magazin Lidl.

Invers, pentru ca se pare ca evaluatorii au considerat terenul ca fiind unul agricol, daca am dori sa achizitionam asemenea suprafete de teren agricol (de 70 de hectare, compacte), nu gasim decat de la 10.000 EURO in sus pentru un hectar.

Statul, in loc sa incaseze 480.000 EURO pe acest teren (adica aproape 5% din datorie), ar face bine sa intocmească un PUZ pentru locuire, sa lotizeze terenul si sa-l vanda la pretul real de piata, care ar fi de cel putin 30 EURO/mp, acoperind astfel aproape toata datoria. Totul ar dura maximum un an, un an si jumatate.

E la mintea cocosului ca orice creditor va accepta aceasta varianta, in loc sa mai recupereze doar praful de pe toba…

Sigur ca orice cumparator inteligent, care are astazi jumatate de milion de euro este dispus sa aiba un profit de 2000% in doi trei ani, cu exceptia statului roman, care prefera sa-i imbogateasca pe apropiatii celor care-i administreaza treburile.

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cet arad, radet, colterm… Faliment placut!