Opinia Timisoarei

Cercetatorii americani au descoperit un fenomen uimitor in ‘Padurea Rosie’ de la Cernobil

Efectele dezastrului nuclear de la Cernobil inca se mai resimt, iar cercetatorii care studiaza zona in care s-au raspandit radiatiile au descoperit un fenomen neobisnuit care afecteaza vegetatia.

Descoperirea a fost facuta de Tim Mousseau, profesor de biologie la Chernobyl and Fukushima Research Initiatives din cadrul Universitatii Carolina de Sud, alaturi de colaboratorul sau, Anders Moller, de la Universitatea Paris-Sud.

Cei doi cercetatori au studiat Padurea Rosie, loc aflat in cea mai contaminata zona de la Cernobil si au descoperit ca arborii care fusesera distrusi de explozia initiala nu putrezisera cum ar fi fost normal, dupa atatia ani. De obicei, un copac se descompune in aproximativ 10 ani, spune Mousseau, dar la Cernobil, dupa aproape 20 de ani, arborii morti sunt inca intregi si uscati.

Ca sa vada in ce masura radiatia solului afecteaza descompunerea plantelor, biologul a pus mai multe frunze in locuri marcate din padure si le-a cercetat dupa 9 luni. Cu cat nivelul de radiatia era mai ridicat, cu atat frunza era mai putin descompusa, a observat el.

Concluzia cercetatorilor a fost ca radiatiile afecteaza ciupercile si bacteriile care ar trebui sa descompuna plantele. Cel mai grav este insa ca aceste plante moarte cresc riscul unui incendiu de padure ce ar fi catastrofal, pentru ca ar raspndi si mai mult radioactivitatea.

Mai multe detalii pe descopera.ro

Exit mobile version