Opinia Timisoarei

Cercetarile arheologice din Piata Sf. Gheorghe din Timisoara ar putea fi gata abia in primavara. Aproape 100 de schelete umane au fost gasite!

TIMISOARA. Arheologii din Piata Sfantul Gheorghe din Timisoara spun ca cercetarile lor vor dura cel putin pana la inceputul lunii martie, in functie de conditiile meteorologice, sapaturile urmand sa se extinda.

Urmeaza sa ne extindem cu sapaturile, sa mergem mai in jos si speram ca saptamana viitoare, mai la final, sa mai descoperim cate ceva. Suntem deja in cea de-a 21-a zi lucrata, suntem abia pe la jumatatea drumului, speram ca la finalul lunii februarie, inceputul lunii martie, sa finalizam. Dar totul depinde de vreme, daca va tine sau nu cu noi„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, arheologul Florin Drasovean.

Pana acum, pe santierul arheologic din  Piata Sfantul Gheorghe a fost descoperit un cimitir turcesc cu peste 80 de schelete umane, zidurile moscheii Sultanului Invingator si ale fostei biserici iezuite.

Arhitectii si reprezentanti ai Comisiei Monumentelor vor decide, la finalul lucrarilor arheologice de pe santier cum vor pune in valoare toate aceste descoperiri


Arheologul Dorel Micle, care se ocupa de sapaturile din zona Pietei Libertatii, oferea in urma cu cateva saptamani, pentru opiniatimisoarei.ro, cateva variante de punere in valoare a acestor descoperiri din zona centrala a Timisoarei.

Micle spune ca este vital ca in proiectul de reamenajare a centrului istoric sa se gaseasca o solutie pentru expunerea lor.

Una dintre posibilitati este ca pavimentul pietei Libertatii, in locurile unde se afla, de exemplu, zidurile baii turcesti, sa fie accentuat prin pavele mai inchise la culoare, iar deasupra sa existe placute pe care sa fie inscrisa descoperirea arheologica.

Este foarte posibil sa fie conservate aceste descoperiri. De exemplu, pentru postamentul Monumentului Fidelitatii sau a bailor turcesti, chiar daca nu se vor scoate la suprafata, ele fiind adanc, in sol, se pot face decupaje in pavimentul pietei astfel incat sa contureze pozitia exacta a acestor cladiri si se pot pune placute care sa mentioneze exact ce observa la suprafata pavimentului”, a explicat Micle pentru opiniatimisoarei.ro.

CITESTE SI: Descoperiri arheologice importante in Piata Libertatii si Piata Sf Gheorghe din Timisoara. Cum vor fi puse in valoare

Toate aceste franturi din istoria Timisoarei, nu doar ca vor infrumuseta zona centrala a orasului prin aceea ca vor ramane in parte dezvelite privirii, ci, cu certitudine, vor atrage turisti mai multi in Capitala Banatului.

Exit mobile version