Opinia Timisoarei

Centrul de vaccinare din Timis unde bate vantul, iar sute de doze isi asteapta administrarea. Foto si video

TIMIS. In timp ce in sute de centre de vaccinare din tara exista liste intregi de asteptare pentru imunizare impotriva noului coronavirus, indiferent de tipul de vaccin, in Timis aproape 900 de doze de ser AstraZeneca sunt consumate cu taraita pentru nu exista solicitari. Foarte putini sunt cei care se inscriu pe platforma nationala de vaccinare pentru a fi imunizati in centrul de la Lugoj. Acesta are alocate cateva sute de doze in centrul regional de distributie, dar lumea nu se inghesuie sa se vaccineze.

Teama, rezerva sau dezinteres fara de serul produs de Oxford sunt cuvintele pe care le rostesc cei care stau in zona.

In alte localitati insa, unde se vaccineaza cu acelasi ser, cei care vor sa se imunizeze isi asteapta randul chiar si saptamani

La Lugoj, vaccinarea cu AstraZeneca se face la sala de sport Lavinia Milosovici. Autoritatile sanitare au organizat 2 fluxuri de vaccinare. Unul pentru imunizarea cu AstraZeneca iar cel de-al doilea pentru rapelul cu Pfizer. Desi ar putea fi vaccinate peste 100 de persoane zilnic, cu prima doza din vaccinul produs de compania britanica, numarul celor care vor sa fie imunizati cu acest ser este foarte redus. La fel si intampla si in alte centre din Timis.

Centrul de vaccinare de la Lugoj nu este singurul din Timis unde sunt locuri libere pentru imunizarea cu AstraZeneca. La Jimbolia, de exemplu, sunt peste 200 de locuri, iar alte cateva zeci sunt la centrele din Sag, Giroc sau Mosnita Noua.

Autoritatile locale au inceput campanii de informare a celor care locuiesc in Lugoj, dar pana acum fara prea mare succes.

Am rugat Directia de Asistenta Sociala sa se deplaseze in comunitatile in care absenta este vadita la vaccinare. Din pacate, oamenii nu vor. Am infiintat un birou special prin care am pus la dispozitia cetatenilor o persoana care face programari in locul lor pentru cei care nu au posibilitatea sa faca programari„, explica primarul Lugojului Claudiu Buciu.

Parerile lugojenilor sunt impartite in ceea ce priveste vaccinarea cu AstraZeneca. Daca in prima perioada a campaniei de vaccinare, numarul persoanelor imunizate se apropia de capacitatea centrului, acum din ce in ce mai putini vin sa se vaccineze

Banuiesc ca lumea nu e suficient de informata si e normal sa te temi de ceva ce nu stii„, spune un lugojean.

Vaccinul are un renume prost. In Germania e la fel. Au fost si acolo complicatii. Si, de aceea, multor oameni le este frica”, adauga un altul.

Presupun ca datorita publicitatii negative si a ce a fost in Europa. Eu m-am vaccinat chiar ieri cu AstraZeneca”, declara un lugojean care s-a imunizat deja cu prima doza.

Oamenii cred ca nu stiu ca aici sunt locuri pentru vaccinul anti COVID„, e de parere un altul.

VIDEO: George Stefanita

AstraZeneca a anuntat miercuri ca vaccinul sau contra COVID-19 are o eficienta de 76% in prevenirea bolii simptomatice, rezultatele venind dupa actualizarea datelor in studiul clinic pe zeci de mii de persoane efectuat in Statele Unite.

De la inceputul campaniei de imunizare, in Timis au fost administrate peste 100.000 de doze de vaccin. Majoritatea celor care au fost imunuzati au primit serul Pfizer. Timisul are deschise in acest moment 28 de centre de vaccinare. Printre acestea se numara si singurul centru non stop de imunizare din Romania unde se administreaza serul Pfizer, la Spitalul Judetean din Timisoara.

 

Exit mobile version