Opinia Timisoarei

Cele mai ‘urate’ cladiri din Timisoara intr-un calendar care ar putea fi agatat pe perete chiar si in primarie

TIMISOARA. Directia de Cultura a judetului Timis a lansat un calendar cu cele mai degradate cladiri din Timisoara. Este vorba de imobile istorice care au nevoie de o reabilitare cat mai grabnic. Prin acest demers, cei de la Directie vor sa traga un semnal de alarma in privinta cladirilor vechi ale orasului.

In Timisoara sunt aproximativ 14.000 de caldiri istorice, orasul nostru fiind unul dintre orasele din tara cu cea mai bogata zestre de astfel de imobile, cele mai multe fiind amplasate in Cetate, Iosefin si Fabric. Din pacate mare parte din aceste cladiri se afla intr-o stare avansata de degradare, iar proprietarii nu fac nimic pentru a le restaura.

Directia de Cultura a judetului Timis a dorit sa traga un semnal de alarma in privinta acestor monumente si astfel a aparut ideea lansarii unui calendar in care se regasesc imagini cu casele avand fatade scorojite ori imobile ajunse numai bune de demolat.

Calendarul a fost distribuit deja la Primaria Timisoara si chiar a fost bine primit. Il vom distribui si la alte institutii. In principiu am avut feedbackuri bune. Nu am vrut sa facem un calendar oarecare, ci am vrut sa tragem mai mult un semnal de alarma”, a declarat Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura.

Acesta a mai spus ca fatadele acestor cladiri istorice aflate in paragina ar trebui sa devina domeniu public ca sa se poata interveni cu bani publici pentru ca proprietarii nu sunt dispusi sa investeasca.

Avem un patrimoniu care se degradeaza si avem un blocaj legislativ. Autoritatile locale nu pot renova fatadele acestor monumente pentru ca exista anumite blocaje avand in vedere ca aceste cladiri sunt in regim privat. In acest fel aceste cladiri devin pericol public. Exista cladiri care au 160 de proprietari si probabilitatea ca toti acestia sa se puna de acoprd este minora”, a mai declarat Predescu.

Cu toate acestea, Predescu spune ca reabilitarea spatiilor publice din Timisoara da un impuls proprietarilor sa intervina mai ales asupra cladirilor din zona centrala a orasului.

Numai in anul 2015, Directia de Cultura a judetului Timis a emis 554 de avize, insa dintre acestea aproximativ o suta au si autorizatii de constructie.

CITESTE SI: Isi vor pierde locuintele multi dintre cei care stau in Centrul Istoric si nu numai, la Timisoara! Anuntul transant al primarului Nicolae Robu!

Exit mobile version