Opinia Timisoarei

Cele doua vesti pe care seful de la Apele Banat Titu Bojin i le-a dat primarului Nicolae Robu, de Ziua Timisoarei. Ce se intampla cu vaporasele si cu Podul Jiul

TIMISOARA. La sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara, dedicata Zilei Timisoarei, primarul Nicolae Robu a primit doua vesti bune din partea directorului de la Administratia Bazinala de Apa Banat, Titu Bojin.

CITESTE SI: Impodobite cu flori, crengute si panglici tricolore, au pornit vaporasele pe Bega in plimbarile gratuite de Ziua Timisoarei. Foto si video 

Acesta spune ca ABAB si Ministerul Transporturilor au dat ultimul aviz de care era nevoie pentru inceperea proiectarii Podului Jiul, dar si ca a fost emis ordinul de ministru cu privire la aprobarea celor 9 statii de vaporase de pe Canalul Bega.

Avem avizul Administratiei Apelor Banat pentru Podul Jiul, pentru realizare investitiei. Din punct de vedere al administratiei, avem toate avizele, si de la Ministerul Transporturilor si de la ABA, deci se poate realiza podul cu respectarea cerintelor de inaltime, de debite si gabarite, de circulatia vaporaselor pe Bega„, a explicat directorul ABAB Titu Bojin

Intrebat daca toate cele 7 vaporase ale STPT vor putea circula simultan, Titu Bojin a spus ca da, insa mai greu, deocamdata.

Vaporasele vor putea circula toate sapte, insa depinde de operator, nu de noi. STPT va stabili daca toate 7 vor circula in regim de transport public si pentru turism. Aceasta activitate de turism probabil va fi in weekenduri, vineri sambata, duminica cand e cererea mai mare pe acest segment. Pot circula toate 7 simultan, dar va fi greu, daca sunt toate in diverse puncte ale canalului, asta pana cand vom da drumul la nodul hidrografic de la Sanmihai„, a precizat Titu Bojin.

Nicolae Robu spune ca, in urma unei analize a interesului timisorenilor pentru transportul cu vaporase, se va intocmi si un grafic clar al curselor.

Am primit doua vesti bune: una ca ABAB ne-a emis aviz favorabil pentru construirea noului pod peste Bega, la Jiul, si a doua ca a fost emisa Hotararea de Guvern, eu stiam ca e un ordin al ministrului, de aprobare a celor 9 statii de navigare pe Bega, iar asta inseamna ca putem naviga de acum, nu doar in teste azi, maine si poimaine, cum intentionam, ci vom continua si de luni incolo sa folosim vaporasele. Va fi o perioada mica de teste apoi vom intra in regimul nominal pentru ca suntem obligati sa percepem o taxa simbolica. Deci, intram in regim de transport in comun regular si de agrement. Ne adaptam cererii, dorintei timisorenilor. Nu tragem concluzii pripite. Vom face curse dupa un orar precis timp de cateva luni, mMa gandesc ca pana la finele lui 2018, si vom vedea care e cererea timisorenilor pentru astfel de curse si vom stabili, daca e nevoie de mai multe sau de mai putine. Sunt convins ca timisorenii si vizitatorii Timisoarei vor agrea vaporasele si ele vor fi extrem de solicitate cel putin pentru agrement„, explica Nicolae Robu.

Chiar daca vaporasele vor circula de acum incolo pe Bega, cateva zile tot se vor mai face teste, atrage atentia edilul sef, facand trimitere la faptul ca mai trebuie aprobat un regulament si facuta semnalizarea costiera de catre nou infiintata Regie de Administrate a Caii Navigabile Canalul Bega.

Regulile sunt deja stabilite, dar trebuie sa apara si un ordin al ministrului Transportului cu ele„, precizeaza primarul.

Cat priveste Podul Jiul, Nicolae Robu e optimist.

La Podul Jiu trebuie sa dam unda Studiului de Fezabilitate in conditiile in care s-au obtinut cele 2 avize, unul de la Ministerul Transporturilor, saptamana trecuta, si al doilea de la ABAB. Aceste obiective le vom sustine, trebuie sa avem bani, nu renuntam la niciunul dintre obiectivele majore. Se incheie SF, si la proxima sedinta de Consiliu Local, ce va fi la sfarsit de august ori inceput de septembrie, dam unda verde la elaborarea Proiectului Tehnic cu detalii de executie si in octombrie, estimez eu, vom lansa licitatia pentru executie„, spune primarul Nicolae Robu.


Podul Jiul urmeaza sa fie o prelungire a drumului ce vine pe sub pasajul de cale ferata Jiul, continua pe strada Jiul si face legatura cu Splaiul Tudor Vladimirescu, peste canalul Bega, trecand pe langa halele Pasmatex si Paltim.

Exit mobile version