Opinia Timisoarei

Ce vor sa se faca tinerii din Timisoara? Vezi topul meseriilor pentru care se duc la facultate

TIMISOARA. Ce isi doresc elevii de liceu sa studieze la facultate? Ce profesii aleg si ce parere au despre diferitele meserii? Acestea sunt doar doua dintre intrebarile care au stat la baza realizarii unui studiu printre elevii de liceu din Timis.

Universitatea de Vest din Timisoara a derulat prin Facultatea de Sociologie si Psihologie un proiect, pe tema perceptiei elevilor asupra profesiei de psiholog si asupra oportunitatilor existente pe piata muncii.

In urma acestui studiu, s-a identificat in randul populatiei generale de elevi de liceu care sunt cele mai importante criterii utilizate de acestia in alegerea domeniului de studiu la facultate, a institutiei, ce surse de informare sunt utilizate si spre ce profesii dintre cele care presupun studii superioare se indreapta. De asemenea, s-a urmarit perceptia lor sociala asupra unui set de categorii ocupationale precum IT-ist, medic, cadru didactic, preot, psiholog etc.

Toate aceste actiuni fac parte dintr-un proiect derulat de Universitatea de Vest din Timisoara, in parteneriat cu Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala din Timis.

„Prin intermediul acest studiu am incercat sa urmarim care sunt preferintele elevilor din mediul preuniversitar, cum vad accesul la studiile superioare, cum vad plecarea in strainatate, cati pleaca in strainatate pentru a studia sau cati merg sa munceasca. Studiul a fost facut pentru a sti cum sa ne orientam oferta educationala, sa o adaptam in functie de dorintele elevilor. La nivelul judetului Timis a fost facut un esantion pe un numar de peste 900 de elevi. Tot mai mult, la nivel european se pune accent pe consilierea psihologica in licee sau in cadrul universitatilor. De cele mai multe ori elevii se lasa influentati de efectul de turma sau de parinti. Timisul este un judet in care ponderea persoanelor cu studii superioare depaseste 15%. La nivelul tarii exista doar trei centre cu o astfel de pondere. Este vorba de Timis, Cluj si Bucuresti”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Potrivit studiului, 40-50% din elevi au raspuns ca se vor orienta spre IT, 4,9% spre Academia de Politie, 20,4% Medicina, 5,8% Arhitectura, 5,8% Informatica si Calculatoare, 20,1% Stiinte Economice, 7% Drept, 4,3% Stiinte Sociale, 6,4% Psihologie, 8,5% Jurnalism si Litere, 5,8% Arte, 2, 4% Agricultura, 7,6 % Sport si 1% Matematica, Chimie si Fizica.

Studiul s-a bazat pe implicarea si cooperarea a 75% de elevi din judetul Timis de clasa a XI-a si 25% de clasa a XII-a.

„Acest studiu este unul dintre principalele activitati din cadrul proiectului. Este un studiu bine facut din punct de vedere sociologic. Am vrut sa vedem in primul rand care sunt optiunile elevilor, spre ce se indreapta. A reiesit ca ar exista 8-10 directii. E vorba de Stiinte Economice si de Medicina, fiecare au fost exprimate in procent de 20%. Bineinteles, au fost si studenti nehotariti, un procent de 60% din ei, la sfarsitul clasei a XI-a, nu au putut da un exemplu concret. Apoi, multi elevi au spus ca vor sa se orienteze pe Calculatoare, Informatica, Drept, Arhitectura, Jurnalism si Litere, Filologie, Psihologie, Academia de Politie, care acopera celelalte 40% din procente. Am incercat sa vedem ce ii determina in alegerea specializarii. In primul rand au spus: <<Trebuie sa fiu atras sau sa-mi placa domeniul respectiv>>. Ne-am concentrat si pe psihologie in cadrul studiului, pentru ca la nivel european aceasta este intr-o continua ascendenta”, a spus Alin Sava, profesor in cadrul Universitatii de vest din Timisoara.

Proiectul are o durata de 18 luni si este in valoare de peste doua milioane de lei.  Universitatea de Vest din Timisoara a contribuit cu 1, 5 milioane lei.

„Studiul a fost un punct de plecare, am vrut sa vedem spre ce se indreapta elevii. In cadrul aceluiasi proiect am incercat sa dezvoltam un program de consilere adresat elevilor. Foarte multi elevi din judetul Timis si-au aratat interesul fata de acest program de consiliere. 120 de elevi au trecut printr-un program de informare. Impreuna cu consilierii, elevii au lucrat pe portofolii psihologice pentru a vedea care este traseul lor educational. A fost de foarte mare succes. Din cei 120 de elevi, niciunul nu a renuntat chiar daca a durat 4 luni intreaga activitate. La sfarsitul celor 4 luni, toti au primit o fisa pentru a vedea care este perceptia lor despre psihologie, iar la sfarsit s-a observat la fiecare dintre ei o schimbare. Este important ca elevii sa aleaga o facultate in functie de ce le place, de ce vor sa devina pe viitor”, a completat Simona Jugariu, director al Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Timis.

Exit mobile version