Opinia Timisoarei

Ce se intampla de luni incolo cu caldura in Timisoara? Primarul Dominic Fritz nu are niciun raspuns: Suntem in aceeasi situatie ca atunci cand s-a retras E.On-ul

TIMISOARA. Dupa zile de balbaieli si promisiuni desarte, administratia Fritz a reusit sa semneze un contract pentru furnizarea gazului catre Colterm, pe 3 zile, pana luni dimineata. Acesta insa nu rezolva nici de departe problema celor peste 50.000 de familii de timisoreni care au stat in frig si, chiar si pana luni, vor primi caldura si apa calda cu portia.

CITESTE SI: S-a semnat contractul cu un furnizor de gaz pentru Timisoara pe 3 zile, cu posibilitate de prelungire. Se vor incalzi caloriferele in cateva ore

Ce se va intampla de luni incolo? Nimeni nu poate sa dea un raspuns. Dominic Fritz din umeri, cere in continuare ajutor de la Guvern si spune ca, deocamdata, nu a gasit vreun alt furnizor care sa preia, prin contract, furnizarea de gaz pentru arderea carbunilor de la Colterm pe termen lung, pana in primavara.

Daca as avea un raspuns la intrebarea <ce se intampla de luni>, m-ati vedea mai putin ingrijorat. Suntem in aceeasi situatie cum am fost cand s-a retras E.On. Noi vorbim in continuare cu companiile de gaz, chiar daca ne-au refuzat deja de mai multe ori. Eu cred ca o solutie ar putea sa vina dintr-un consortiu format din mai multe companii, poate doua care isi impart contractul si am speranta in continuare ca mai ales companiile care sunt producator de gaz in Romania sa arate o deschidere pentru a rezolva aceasta situatie. Ieri, Romgaz a semnat cu Elcen un contract pe un an la Bucuresti, speranta mea este ca si Timisoara sa merite un contract de gaz cu o companie„, a spus joi dupa-amiaza primarul Dominic Fritz.

In prezent, la Timisoara s-a facut o rectificare de buget pentru a mai da 8 milioane de lei pentru Colterm de la bugetul local, iar 5 milioane au fost deja platiti in avans companiei care va furniza gaz pana luni. Astfel, nu doar gasirea unui furnizor este o problema pentru Primarie, ci si plata facturilor catre acesta. Si, cum bani nu exista in buget, Dominic Fritz precizeaza ca a iscalit alaturi de ceilalti primari din Asociatia Municipiilor din Romania memoriul prin care solicita 350 de milioane de lei, bani care, conform primarului, ar ajunge pentru acoperirea cheltuielilor cu termoficarea pana in martie 2022 la Timisoara.

Este suma care ne-ar fi suficienta pentru perioada octombrie-martie si am putea sa functionam in paramentri normali si am putea functiona cu mixtul de gaz si carbune ideal din punct de vedere economic si ecologic. Stiu ca suma nu e realista, tocmai de aceea vrem sa luam si un credit din Trezorerie, si putem sa si reducem cantitatea gazului„, a adaugat Dominic Fritz.

Primarul da asigurari ca in aceasta seara caloriferele timisorenilor se vor incalzi, insa, chiar daca a fost iscalit un nou contract pe trei zile, asta nu inseamna ca agentul termic va fi furnizat permanent. Prioritate la incalzire vor avea spitalele, unde se va asigura caldura in flux continuu, in timp ce pentru locuitorii racordati la Colterm se va da caldura in functie de temperaturile de afara, ca sa se faca in continuare economie.

Va reamintim, Tinmar Energy, distribuitor OMV Petrom, va livra in solutie de avarie gaz catre Colterm pana luni dimineata la ora 7.00, conform surselor opiniatimisoarei.ro.

CITESTE SI: Primele victime ale frigului din case la Timisoara? Un barbat a murit, iar fiica lui s-a intoxicat in apartamentul racordat la Colterm. Se incalzeau la aragaz 

PSD a cerut intre timp demisia edilului.

CITESTE SI: Consilierul Radu Toanca: Dominic Fritz – demisia urgenta! Marketingul politic si minciunile pe Facebook ucid oameni! 

Exit mobile version