Opinia Timisoarei

Ce se intampla daca nu vin banii prin PNRR pentru marile lucrari de infrastructura din Timisoara? Dominic Fritz: La Solventul ne gandim la un credit de la Banca Europeana de Investitii

TIMISOARA. Si-a pus mari sperante in banii multi care ar putea ajunge la Timisoara prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Insa pentru aceste fonduri e nevoie ca proiectele sa fie fara cusur ca sa fie aprobate.

Multe dintre lucrarile mari de infrastructura ale Timisoarei au fost puse pe lista pentru atragerea de bani prin PNRR. Dominic Fritz spune insa ca se gandeste si la un plan de rezerva pentru situatia in care nu vom reusi sa primim sume indestulatoare prin acest program european.

Trebuie sa spunem ca intr-adevar in Romania o sa inceapa ciclul normal de finantare pe programele operationale, unde sunt aproximativ 30 de miliarde de euro, si mai vin, inca o data, asta din 2021 pana in 2027, este ciclul de finantare, si mai vin, prin PNRR tot aproximativ 30 de miliarde de euro. Sunt foarte multi bani. Luand in considerare ca Romania are probleme mari de absorbtie, rata de absorbtie este de 50%, si este o provocare uriasa sa absorbim cei 60 de miliarde de euro. Pentru noi, asta inseamna doua lucruri. Trebuie sa ne pregatim foarte foarte bine pentru aceasta faza de PNRR, aici fereastra de oportunitate este foarte foarte mica, si doi la mana, trebuie sa avem proiecte si sa gandim proiecte strategice pentru oras, care se suprapun cu prioritatile europene. Pentru ca Comisia Europeana si PNRR nu mai finanteaza orice, ci trebuie sa fie verde, trebuie sa fie digital„, a spus primarul Timisoarei, Dominic Fritz, in INTERVIURILE TIMISOAREI.

In cazul in care nu vin banii prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Dominic Fritz ia in calcul contractarea de credite.

Putem sa ne ascundem si sa nu mai facem nimic, ca… daca pica cerul maine. Exista cele doua surse, deci unele lucruri pe care n-o sa le putem finanta prin PNRR o sa le putem finanta prin programele operationale, mai ales prin POR. Exista si varianta, pe care nu o excludem, sa lucram cu o banca de dezvoltare pentru proiecte mari. De exemplu, pentru Solventul, daca n-o sa obtinem finantare prin PNRR sau n-o sa obtinem destula finantare PNRR, ne gandim inclusiv la un credit cu Banca Europeana de Investitii. Noi acuma suntem intr-un moment in care trebuie sa aducem cat de multe proiecte se poate la un stadiu de maturitate, adica sa facem studiile de fezabilitate, proiectele tehnice, pentru ca doar atunci cand sunt mature imediat o sa putem finanta. La PNRR aceasta fereasta este doar pana la sfarsitul anului viitor, pana la sfarsitul anului viitor trebuie contractate pana la 70% din sumele de proiect. Daca nu reusim asta, atunci pierdem foarte multe finantari si atunci anul acesta trebuie sa punem foarte foarte multe proiecte noi pe teava. Daca nu riscam acest lucru, atunci n-o sa reusim sa primim finantare„, a precizat primarul Dominic Fritz in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Edilul isi pune nadejdea in echipa sa din primarie ca va reusi sa scrie proiecte competente pentru oras.

Noi acuma lucram in primarie sa aducem oameni noi si sa facem si niste schimbari structurale si de organigrama. Am format chiar acum, inainte de reorganizare, o echipa multidisciplinara cu arhitecti, cu peisagisti, cu ingineri, care sa lucreze la teme de proiectare pentru aceste proiecte strategice importante pe care vrem sa le finantam prin PNRR si alte fonduri europene, consolidam echipa de scriere de proiecte. Am vorbit inainte despre aceste proiecte care au fost gandite doar pana la jumate. Motivul pentru aceste lacune era ca in primarie nu exista o cultura de munca multidisciplinara. Directia Tehnica si-a planificat strazile, Directia de Mediu si-a planificat spatiul verde. Dar daca refaci o strada trebuie sa te gandesti, sa regandesti si spatiul verde, si mobilierul urban, si pista de biciclete.
Am creat aceasta echipa multidisciplinara si acum o tema de proiectare nu e scrisa doar de o directie cu o singura specialitate, ci este o echipa unde mai multe perspective contribuie la aceste teme care privesc tot spatiul public si nu mai spargem spatiul public in strazi, spatiu verde si asa mai departe„, sustine Dominic Fritz.

Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania poate beneficia de aproximativ 30 de miliarde de euro, aproape jumatate sub forma de granturi si cealalta jumatate sub forma de imprumuturi. Sunt insa de indeplinit mai multe conditii pentru ca tara noastra sa primeasca toti acesti bani, printre care 70% din proiecte sa fie contractate pana la finalul anului 2022, termenul limita pentru accesarea diferentei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. In plus, sumele integrale trebuie cheltuite pana la finele lui 2026.

Primarul Timisoarei Dominic Fritz a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

 

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Exit mobile version