Opinia Timisoarei

Ce a gasit Corpul de Control al premierului la Primaria Timisoara in cazurile de retrocedari de imobile si de ce n-au fost bagate in seama concluziile echipei lui Emil Boc?

TIMISOARA. Sapaturi adanci in documente! Asta fac membrii Corpului de Control al prim-ministrului zilele acestea la sediul Primariei Timisoara. Echipa lui Ponta a fost trimisa aici in urma revenirii in atentia publica a modului in care mai multe imobile de patrimoniu au ajuns in proprietatea unor clanuri de romi din Timisoara si a scoaterii la iveala a unor situatii in care s-a dovedit ca functionari din primarie ar fi fost complici ai acestora.

Corpul de control al premierului este de o saptamana la Timisoara si analizeaza acte, precizeaza viceprimarul Traian Stoia.

Le-au fost puse la dispozitie acte, sentinte, documente care arata modul de functionare al primariei si modul in care se iau si se duc la indeplinire anumite sarcini de catre personalul din primarie. Dansii au venit cu tematica retrocedarii. Pe parcurs, au extins aria la vanzarile pe Legea 112 din ’95, vanzarile pe Legea 79 din ’97, la deciziile luate de primarul din mandatele trecute, s-a coborat de la anul 2008, initial, pe la 2000„, a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Vicele spune ca volumul de documente pe care cei de la corpul de control trebuie sa le analizeze este unul foarte mare, insa au fost delegati functionari din primarie care sa ii sprijine si sa le ofere informatii care sa le usureze munca.

Dansii s-au declarat multumiti de modul in care functionarii din primarie au cooperat si modul in care au lamurit anumite lucruri care in prima faza pareau neclare sau oricum erau mai greu de inteles in urma unei simple lecturi de documente. Din pacate, unele documente au fost mult supradimensionate si acest lucru nu este foarte in regula, pentru ca oamenii au timpul relativ limitat. E una daca dai un rezumat al unei spete, se intelege mult mai usor decat daca dai toate detaliile in care risti sa te pierzi si sa scapi esentialul”, a adaugat Traian Stoia.

Corpul de Control al premierului verifica si vanzari de imobile pe Legea 112

Traian Stoia spune ca inspectorii nu au in vedere doar retrocedarile de imobile, ci si felul in care unele proprietati au fost vandute in baza Legii 112.

E o chestie care se cerceteaza acum. S-au extins de la retrocedari la vanzari…. eu n-am spus neaparat ca s-au gasit nereguli. Ce se cauta cu L112… sunt cazuri in care o persoana nu are statut de chirias in 1996, ianuarie. De atunci se pune in aplicare legea 112 din ’95. Cine nu are statut de chirias nu poate sa-si cumpere cladirea si sunt cazuri in care un om a locuit pe Dorobantilor si dupa ’96 primeste pe baza legii 112 o casa peste drum de Continental. E un caz ipotetic. Sau un domn este chirias, sa spunem, in Arad. El vine in Timisoara si primeste o locuinta pe 112 intr-o cladire monument istoric, neavand calitate de chirias in Timisoara la data respectiva. Lucrurile astea nu sunt in regula si trebuie reanalizate si vazut„, a spus Stoia.

Si Corpul de control al premierului Emil Boc a fost la Timisoara sa verifice retrocedari. Concluziile inspectorilor insa n-au fost bagate in seama de vechea administratie.

Traian Stoia a precizat ca un astfel de control a mai avut loc si in trecut la Primaria Timisoara. In mandatul premierului Emil Boc au fost trimisi inspectori care sa verifice documente.

A mai fost la noi Corpul de control al premierului Boc, care a lasat un material. A ajuns la ei. A lasat aproximativ acelasi chestii, dar problema e ca nu s-au pus in opera foarte multe concluzii trase de acestia. Efectiv primaria trebuia sa le puna in practica„, a spus Stoia.

Intrebat ce va urma dupa controlul de la Bucuresti, viceprimarul a spus ca inspectorii vor duce in capitala mai multe documente si vor face un raport care va fi gata in cel mult o luna si jumatate, cand la Timisoara se vor intoarce mai multi oameni care sa faca noi verificari.

Dumnealor si-au format un punct de vedere, urmeaza sa aprofundeze in perioada urmatoare, la Bucuresti, materialul destul de bogat pe care l-au adunat de la diferite sectoare ale autoritatii locale. Banuiesc ca intr-o luna, o luna jumatate, vor veni cu concluzii si nu numai. Sunt o serie de concluzii de la Curtea de Conturi, dumnealor au intrat in posesia lor. Sunt convins ca o sa avem un numar mai mare de membri in brigada care revine pentru a trage concluziile definitive. Vin mai multi sa poata interactiona… se vor aprofunda anumite concluzii. Stiu eu ca se intorc, cum am stiut ca o sa vina. In momentul cand un caz este cercetat cu ordin de la centru, cazul ala trebuie rezolvat. Nimeni nu-si permite sa nu tina cont de opinia Corpului de control al premierului sau al guvernului. Eu sunt sigur ca se vor lua masuri, pentru ca e normal sa se ia masuri. De data asta e vorba de un guvern care dupa parerea mea nu-si permite sa nu ia masuri pe aceasta speta„, a concluzionat Traian Stoia.

Exit mobile version