Opinia Timisoarei

Cativa timisoreni i-au scris presedintelui Traian Basescu, dupa ce langa casele lor s-a ridicat un bloc. Ce s-a intamplat?

TIMISOARA. Mai multi timisoreni care locuiesc intr-o zona rezidentiala au trimis disperati scrisori Guvernului Romaniei, dar si presedintelui Traian Basescu, precum si Prefecturii Timis si Primariei Timisoara. Degeaba! Nu au rezolvat nimic.

Povestea lor nu este deloc complicata. In urma cu 7 ani, s-au trezit ca intre casele lor se ridica o cladire cu mai multe etaje, ei locuind intr-o zona rezidentiala, pe strada Drubeta. Blocul are 8 apartamente. S-au plans functionarilor din primarie, in conditiile in care consilierii locali aprobasera, in 2007, un proiect de hotarare care permite realizarea de locuinte colective in zone exclusiv rezidentiale, modificandu-se totodata si regimul de inaltime.

Viceprimarul Traian Stoia sustine acum ca constructorii aveau o autorizatie in anul 2006, autorizatie care le dadea dreptul sa extinda un imobil de locuinte cu regim de inaltime + parter + 2 etaje + mezanin.

„Oamenii au reclamat ca firma respectiva nu respecta niciunul din punctele proiectului pe baza caruia primaria a aprobat autorizatia de constructie. Se adreseaza Guvernului, Presedintiei, autoritatilor care trebuiau sa-si faca treaba si sa nu se ajunga la lucruri anormale. De exemplu, o hotarare a Consiliului Local din 2007 care se refera la modificarea PUG-ului cu privire la realizarea de locuinte colective in zone exclusiv rezidentiale, se modifica regimul de inaltime la subsol + demisol + parter + 2 etaje + mezanin + etaj retras. E ceva halucinant. Culmea este ca s-au efectuat controale de urgenta la primarie, a fost sesizata Institutia Prefectului Judetului Timis pentru a se dispune masurile necesare in vederea intrarii in legalitate sau atacarea in contencios administrativ a hotararii din 2007”, explica viceprimarul Traian Stoia.

Edilul sustine ca in baza hotararii din 2007 au fost emise deja 128 de autorizatii de urbanism si 10 autorizatii de constructie. In ceea ce priveste cladirea de pe strada Drubeta, receptia acesteia s-a facut fara probleme, participand la ea si un functionar din primarie, aflat acum la pensie.

„Vecinii au facut reclamatii ca le obtura lumina, s-a facut o noua masuratoare, a fost trimisa o comisie formata dintr-o persoana, care este aceeasi care a facut receptia. Mai tarziu, domnul Ciprian Silviu Cadariu (n.r. arhitectul sef al primariei) constata in 2012 ca pe toate planurile de nivel exista corecturi cu pasta care modifica cotele proiectului, modificariile nefiind asumate de proiectant prin stampila si semnatura. Cadariu mai spune ca in urma verificarii cotelor rezulta o neconcordanta intre latimea parcelei si suma cotelor pe aceeasi distanta. In final, concluzioneaza domnul arhitect sef, s-a constatat ca dimensiunile si forma de plan a constructiei nu corespund nici cu documentatia de autorizare si nici cu cladirea edificata”, precizeaza Stoia.

Viceprimarul Timisoarei sustine ca timisorenii care locuiesc pe strada Drubeta i-au scris pana si presedintelui.

„Oamenii acestia au incercat pe toate caile sa isi faca dreptate. Din 2007-2008, cand reclamau premierului Tariceanu, presedintelui Basescu si subalternilor din judet, n-au reusit sa-si faca drepatate. O sa mai faca niste demersuri in perioada imediat urmatoare sa vedem ce raspunsuri putem primi si daca putem primi, daca nu e tardiv. Oamenii au incercat si in timpul constructiei, s-au impiedicat de un functionar care spunea ca e in regula. Aici e vorba de 2 metri jumate, 4 metri, de etaje retrase, omul care a facut masuratorile nu mai lucreaza in primarie, e la pensie”, mai spune Traian Stoia.

Viceprimarul promite ca va trimite inspectorii Politiei Locala sa controleze situatia. „E mult mai inalta decat casele, ei erau scandalizati ca s-a aprobat o inaltime mult peste ceea ce permite regulamentul de urbanism”, conchide Stoia.

Exit mobile version