Opinia Timisoarei

Cati caini vagabonzi misuna pe strazile din Timisoara? Va spunem noi: avem aproape 8.000 de caini fara stapan care isi fac veacul prin cartiere! Sunt un real pericol si o problema foarte serioasa. Ce facem cu ei?

TIMISOARA. Isi duc zilele pe platforme industriale parasite, printre blocuri, prin gradinile noastre sau chiar in scarile blocurilor si, adeseori, ne ameninta familia si prietenii. Pe de alta parte, sunt totusi niste animale si, nu de putine ori, ne este mila cand ii vedem mici si neajutorati. Potrivit datelor oficiale, numarul cainilor fara stapan din Timisoara este de aproape 8.000. Cei mai multi dintre ei sunt batrani, bolnavi si pricajiti, fapt care „le da apa la moara“ celor care se lupta pentru drepturile animalelor. Cu toate acestea, timisorenilor  le piere pofta de lupta pentru salvarea cainilor atunci cand acestia ajung sa se repeada la copiii lor sau la parintii lor in varsta si neajutorati!

Motto-ul „Iubiti si cainii vagabonzi!” nu mai inseamna nimic pentru multi dintre timisoreni, care se tem sa mai iasa noaptea din casa de frica haitelor de caini fara stapan. Adaposturi nu sunt suficiente pentru ei, iar autoritatile nu au bani sa mai construiasca altele.

Care e cea mai buna solutie pentru Timisoara in lupta cu cainii comunitari? Sa fie eutanasia sau sterilizarea? Parerile sunt impartite si adevarul e undeva la mijloc, ca de fiecare data. Pe de-o parte sunt timisorenii, satui de haitele care impanzesc orasul, iar pe de alta parte sunt iubitorii de animale, care organizeaza dezbateri si flash-mob-uri ca sa traga un semnal de alarma pentru drepturile bietelor patrupede.

Eutanasiere, sterilizare sau adaposturi uriase pentru cainii vagabonzi ai Timisoarei?

In fiecare luna, primaria cheltuieste cate 60.000 de lei pentru intretinerea cainilor fara stapan

Sterilizarea presupune costuri foarte mari, bani de adaposturi nu exista, eutanasierea ar insemna sa-i omoram pe toti, iar adoptia nu poate rezolva pe deplin problema celor 8.000 de caini fara stapani! Problema cainilor comunitari s-a accentuat in ultimii patru ani, de cand guvernul a decis ca eutanasierea lor nu este legala. Parlamentarii se chinuie inca din anul 2008 sa adopte o lege care sa ne simplifice datele problemei. Intre timp, tot mai multi oameni ajung la spital muscati de patrupedele care devin tot mai infometate si mai violente.

Sabina Rogozea a fost si ea victima cainilor comunitari din Timisoara. In urma cu doua saptamani, pe strada Legumiculturii din zona AEM, tanara de 24 de ani a fost pur si simplu sfasiata de o haita de caini vagabonzi, cand pleca de acasa.

 

S-a intamplat cand mergeam la lucru. La mine in zona este o haita de patru sau cinci caini, care acum, pe perioada frigului, cand sunt infometati, devin foarte violenti. Asa s-a intamplat si cu mine. Pur si simplu m-au atacat. M-au muscat de picior, de mana, pana mi-a dat sangele. Ce sa va spun, ca am trait momente socante”, ne-a povestit tanara, amintindu-si cu groaza de acele clipe.

Sabina este de parere ca solutia ideala pentru starpirea acestui fenomen care a luat amploare in Timisoara nu poate fi alta decat eutanasia. „Nu cred ca cineva mai doreste sa adopte un animal de jumatate de metru, foarte violent. Ar trebui eutanasiati! Si o spun in conditiile in care eu chiar iubesc cainii. De altfel, acelor  caini care m-au muscat, eu le dadeam de mancare de fiecare data cand ii vedeam pe strada”, mai spune tanara. Pe langa urmele lasate de coltii fiarelor, Sabina mai are o teama: frica de zi cu zi, ca oricand haita o va ataca din nou. „De la acel moment, eu merg in zona doar purtand un spray cu ultrasunete impotriva cainilor. Altfel, nu mai ies din casa”, conchide Sabina Rogozea.

Abia dupa ce sunt muscati, timisorenii isi dau seama de amploarea fenomenului si incearca sa sune la Adapostul de animale al Danyflor, firma de ecarisaj cu care Primaria Timisoara are contract. Adapostul de langa Groapa de gunoi de la Sag este insa plin si nici macar hingherii nu mai au unde sa adaposteasca animalele violente.


Ce-ar insemna construirea de adaposturi?

Ne-ar costa sute de milioane de lei din bugetul local daca ar fi sa salvam toate aceste animale care misuna pe strazile din oras. Si asta in conditiile in care Timisoara are nevoie de investitii serioase la strazi, spitale ori in alte domenii. In fiecare luna, Primaria cheltuie din bugetul local 60.000 de lei pentru intretinerea a 400 de caini, atat cat intra in adaposturile Danyflor. Inseamna 720.000 de lei in fiecare an! Patrupedele sunt adunate de pe strazi de hingheri, duse la adapost, vaccinate si microcipate. Daca ar fi sa raportam aceste cifre la cei aproape 8.000 de caini din Timisoara, ar trebui sa cheltuim 1,2 milioane de lei lunar si peste 14 milioane in fiecare an, fara sa luam in considerare si cainii din judet, care mai sunt inca 4.000. Sume exorbitante, la care nu putem nici macar visa.

Sterilizare sau eutanasiere?

Asociatiile in care s-au constituit zeci de iubitori de animale lupta pentru sterilizarea patrupedelor, insa sumele sunt destul de mari si in aceasta situatie. Medici veterinari care sa-i sterilizeze pe gratis nu se gasesc, fapt ce il dovedeste si campania inceputa de Pet Hope, Primaria Timisoara si Danyflor, pentru sterilizarea a 500 de caini adunati de pe strazi.

Pentru mana de lucru, Pet Hope plateste 50 de lei, in urma unui consens cu medicii veterinari, in timp ce pentru materiale, transport si alte consumabile, primaria cheltuie inca 50 de lei. Sterilizarea ne-ar costa 800.000 de lei pentru cei 8.000 de caini din Timisoara, pretul putand ajunge chiar si la 150 de lei per caine.

De cealalta parte, eutanasierea ar fi mai ieftina, insa nu multi sunt de acord cu uciderea cainilor sanatosi. Pentru un patruped, eutanasierea ar costa 100 de lei, iar daca s-ar face intelegere cu medicii, ar putea costa ceva mai putin.

Directorul firmei Danyflor, Ionel Puscas, crede ca ambele variante ne-ar putea scapa de caini. ”Sunt bune amandoua. Este foarte foarte greu sa lucrezi numai cu o solutie. Daca ii eutanasiem, nu e bine, ca sar iubitorii de animale, daca ii sterilizam, nu e bine pentru oameni, ca se intorc tot pe strazi. Ar trebui sa-i strangem, sa facem selectie, pentru ca sunt caini bolnavi, chiar si cei de la Pet Hope au luat de la noi si au recunoscut ca au stricat multi bani pentru tratamente, degeaba, ca tot au murit. Sunt caini cu boli incurabile, batrani, agresivi. Eu astia i-as eutanasia. Cei care sunt cu posibilitate de adoptie, i-as intoarce in teritoriu si i-as da la timisorenii care ii vor la blocuri, cu tutela partiala”, explica Ionel Puscas.

Iubitorii de animale nu sunt insa de aceeasi parere. Ei spun ca daca s-ar face o campanie de sterilizare in masa, cainii ar disparea cu timpul, pe cale naturala.

Noi am semnat un protocol cu primaria si am sterilizat pana acum 80 de animale. Din acest protocol reiese ca sterilizarea este unica solutie acceptata, deci s-a exclus eutanasia ca metoda, pentru ca oricum nu este legala. Exista animale agresive, dar fiind sterilizate, pentru ca automat femelele nu mai intra in calduri, nu se mai formeaza haitele, nu mai sunt violenti”, ne-a spus Ruxandra Bizera, presedinte Asociatia Pet Hope Timisoara.

Nu avem educatie pentru adoptii!

Multi timisoreni s-au saturat insa de cainii fara adapost de printre blocuri si, de multe ori, ii intreaba pe iubitorii de animale de ce nu le ofera ei un adapost. Auzim tot mai des indemnul „Daca ii iubiti atat de tare, luati-i acasa!„.

Nu se intelege in primul rand ca ONG-urile nu sunt cele care iau animalele acasa. Noi suntem primii care nu ne dorim animale pe strada. Nu avem cum sa-i luam pe toti acasa, pentru ca pur si simplu nu putem. Nu ne permite nici legislatia. E utopie cand ne spune cineva sa-i luam acasa”, explica Ruxandra. In ceea ce priveste adoptiile, nu foarte multi timisoreni au mers sa ia acasa caini de la adaposturile Danyflor. Anul acesta, doar 200 de animale si-au gasit stapani.

Alina Andronic a luat un caine de pe strada si i-a oferit un adapost. Ea crede ca problema patrupedelor fara casa s-ar rezolva daca mai multi oameni ar adopta catei.

Cu siguranta problema s-ar rezolva daca societatea actuala ar cultiva o educatie si o constiinta civica. Astfel, s-ar constientiza importanta adoptiei si consecintele negative al abandonului. Nu cred ca una din optiuni este eutanasia, in schimb cred in sterilizare, pentru ca asa si-au rezolvat si alte tari problema”, ne-a spus Alina.

Timisoara nu se confrunta cu problema cainilor decat de 4 ani incoace. Seful Danyflor spune ca parlamentarii nu dau niciun semn ca vor sa scoata o lege care sa reglementeze situatia.

Parlamentarii parca intentionat au lasat deoparte problema cainilor. La nivelul Consiliului Local Timisoara se putea face doar sterilizare cu intoarcere in teritoriu, insa n-au ajuns la un consens, ca majoritatea consilierilor locali sunt si pentru eutanasie. Si oricum, 90% dintre cetateni nu sunt de acord cu intoarcerea cainilor in teritoriu. Avem peste 3.000 de sesizari de la oameni care se plang de caini. Noi unde sa-i punem?”, se intreaba Ionel Puscas.

Potrivit legii pe care parlamentarii o tot dezbat in ultimul an, autoritatile locale vor putea alege cea mai optima solutie ca sa scape de cainii fara adapost.

Probleme cu cainii sunt si in judet!

Cainii vagabonzi sunt o problema si pentru localitatile invecinate Timisoarei. Primarii se plang ca sunt nevoiti sa aloce multi bani pentru adunarea de pe strazi a haitelor de animale, bani ce ar putea fi investiti in alte proiecte mai importante pentru comunitate. Desi primarii se declara iubitori de animale, ei sunt constienti ca aceste haite sunt o problema importanta pentru asezarea pe care o conduc.

Am facut un contract cu Danyflor sa ne adune cainii de pe strazi. Pana acum au fost facute opt raiduri si au fost adunati aproximativ 200 de caini. Cam 20 de caini pe luna sunt ridicati din Giroc, aceasta este media. Pentru aceasta platim aproximativ 700 de lei pe cap de caine ridicat pentru ca in acesti bani intra tratamentul, vaccinurile, hrana si prinderea cainilor”, spune Ionel Toma, primarul din Giroc.

Atat edilul din Giroc, cat si Ioan Sorincau, primarul de la Mosnita Noua, ii acuza pe hingherii de la Danyflor ca dupa ce ridica animalele, le dau drumul in localitatea vecina. ”Altfel nu se explica cum patrupedele se intorc in locul din care au fost adunate”, spun edilii. Seful Danyflor spune insa ca nu au cum sa-i arunce inapoi in teritoriu, deoarece acestia sunt microcipati si crotaliati cu semne in ureche, asadar se cunosc cei care sunt adunati.

Brigitte Bardot sustine sterilizarea sau adoptia cainilor fara stapan

 

Celebra actrita franceza Brigitte Bardot, una dintre cele mai importante activiste pentru drepturile animalelor din lume, pledeaza pentru sterilizarea sau adoptia cainilor vagabonzi din Romania si acuza faptul ca eutanasia ar fi o crima.

Dumneavoastra vorbiti despre eutanasie, eu vorbesc despre crima, despre genocid animal, deoarece nu se pune problema scurtarii suferintelor unei fiinte, ci a exterminarii unei intregi populatii aflata in deplina sanatate. Exista deopotriva solutii si bugete pentru realizarea lor in mod corespunzator. Se pare ca primariile au destui bani pentru mii de ucideri costisitoare; atunci, de ce n-ar sustine asociatiile de protectie a animalelor in activitatea lor de sterilizare, vaccinare si inregistrare ale cainilor, acordandu-le timpul de a gasi adoptatori? De ce aceasta incrancenare in a dori sacrificarea milioanelor de caini perfect sanatosi?”, a precizat presedinta Fundatiei “Brigitte Bardot” intr-o scrisoare deschisa adresata anul acesta Parlamentului Romaniei.

AUTORI: Roxana Deaconescu, Liliana Iedu si Caius Seracin

Video-ul nu poate fi incarcat.
Exit mobile version