Opinia Timisoarei

Catedrala din Timisoara infatisata fara cruci intr-un afis al Ministerului Sanatatii. Reactia Mitropoliei Banatului

TIMISOARA. Revolta in randul timisorenilor, dupa ce simbolul orasului, Catedrala Mitropolitana din Piata Victoriei, este reprezentata, inca o data, fara cruci.

CITESTE SI: Veste excelenta. Timisoara reia operatiile pe inima la copii. Sectia este pregatita la Institutul de Boli Cardiovasculare 

De data aceasta, imaginea locasului de cult fara cruci pe turle este reprezentata pe un afis al Ministerului Sanatatii, care anunta ca romanii care locuiesc in municipiile cu rata de infectare de peste 4,5 la mia de locuitori se pot vaccina mai repede.

Imaginea a starnit reactii puternice in randul timisorenilor, care se intreaba, pe retelele de socializare, care este motivul pentru care, in ultimii ani, edificiul a fost reprezentat, in repetate randuri, fara crucile de pe turle.

Va reamintim, o astfel de situatie a avut loc chiar anul trecut, in cadrul unui proiect organizat de Asociatia Timisoara Capitala Culturala a Europei, pe zidul unuia dintre caminele din Complexul Studentesc, intr-o pictura murala, Catedrala Mitropolitana a fost ilustrata fara cruci pe turle.

De asemenea, in noiembrie 2017, pe afisul unui eveniment numit Upgrade My City, organizat la Timisoara, era reprezentata grafic Catedrala Mitropolitana, insa fara crucea de pe turla centrala. Printre organizatorii evenimentului de atunci se numarau Primaria Timisoara, Consiliul Judetean Timis, dar si Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.

In ambele situatii, organizatorii si-au cerut scuze pentru eroare, au precizat ca nu sunt intentionate, si au refacut lucrarile.

UPDATE: Mitropolia Banatului reactioneaza. Intr-o postare pe site-ul institutiei, conducatorii Bisericii din Banat isi exprima regretul legat de modul in care este promovata imaginea Catedralei de catre Ministerul Sanatatii si cer refacerea afisului.

„Arhiepiscopia Timișoarei își exprimă surprinderea și regretul față de postarea pro-vaccinare promovată de Ministerul Sănătății pe pagina sa oficială de Facebook, în care este reprezentată Catedrala mitropolitană din Timișoara, fără crucile de pe turle.

De altfel, nu este prima dată când catedrala noastră, emblemă a Timișoarei și a Banatului, este reprezentată fără crucile așezate pe turle, ca simbol al biruinței asupra răului și nu este prima dată când Centrul eparhial ia atitudine împotriva unor astfel de reprezentări grafice trunchiate.

Pentru buna informare a opiniei publice precizăm, totodată, că lăcașul mitropolitan al Timișoarei apare în postarea Ministerului Sănătății fără acordul nostru, fapt pentru care adresăm factorilor responsabili din această înaltă instituție a statului solicitarea de a reface imaginea postată cu prezentarea completă și corectă a Catedralei mitropolitane din Timișoara, monument istoric și de arhitectură bisericească, apreciat la nivel național și internațional”, transmite Mitropolia Banatului.

UPDATE: Ministerul Sanatatii a schimbat poza in care Catedrala Mitropolitana din Timisoara era ilustrata fara crucile de pe turle. Fara sa raspunda public reactiilor aparute in mediul virtual, reprezentantii Ministerului au schimbat, pe sest, fotografia atasata postarii din urma cu o zi.

Exit mobile version