Opinia Timisoarei

Cat timp mai sunt contagiosi pacientii care au avut coronavirus. Explicatiile specialistilor

Aproape 170.000 de oameni din cei peste 230.000 care au fost infectati cu coronavirus s-au vindecat, in Romania. Cu toate acestea, multi sunt priviti cu neincredere de cei din jur, stigmatizati si considerati in continuare contagiosi.

CITESTE SI: Timisoara, rata de infectare cu COVID de 5,2 la mie. Creste in comunele din jur. Avem 32 de localitati in zona rosie 

Medicii spun insa ca, dupa 14 zile de la testul care indica infectarea cu SARS CoV-2, bolnavii asimptomatici sunt considerati vindecati si nu mai transmit virusul. De asemenea, dupa aceasta perioada, chiar si cei care dezvolta simptome usoare si medii ale bolii sunt considerati necontagiosi, dar numai daca in aceasta perioada au avut trei zile fara manifestari.

Doctorul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei, spune ca in acest moment putem afirma ca avem un profil de siguranta foarte mare in ceea ce priveste intoarcerea unui pacient vindecat in colectivitate, insa, pentru mai multa siguranta, acesta trebuie sa poarte masca si sa respecte regulile de igiena si distantare.

In medie, aproximativ 20 de zile poate fi detectat coronavirusul in corp de la momentul infectarii. Insa poate fi vorba despre un virus activ sau despre resturi moarte ale virusului pe care corpul le elimina.

„Acest virus patrunde prin celulele epiteliale ale tractului respirator. Acolo incep sa se divida si sa se replice. In acelasi timp, organismul incepe sa produca aticorpi. Se declanseaza, astfel, doua mecanisme: unul prin care se produce boala si unul imunogen, prin care se produc anticorpi. Din aceasta cursa cineva va castiga. Este posibil ca boala sa duca la complicatii si, in cel mai negru scenariu, sa pierdem lupta cu boala. Insa este posibil ca mecanismul de aparare sa invinga virusul.

Urme ale acestui virus raman insa in celule. Testul RT-PCR identifica o bucatica a acidului ribo-nucleic (ARN). Astfel, un test pozitiv nu poate indica cu exactitate daca virusul este viu sau organismul deja a invins virusul si sunt resturi moarte.

Din acest motiv, testul PCR poate fi pozitiv si dupa trei saptamani, desi mecanismul de aparare sa-l fi distrus”, a explicat medicul.

Citeste mai mult AICI.

Exit mobile version