Opinia Timisoarei

Cat se demoleaza din cladirea Fabricii de Ciorapi din Timisoara pentru a se face loc unui magazin Kaufland?

TIMISOARA.  “A inceput demolarea partiala a cladirii fostei Fabrici de Ciorapi. Nu <s-a reusit> clasificarea ei ca Monument Istoric. O marca germana a fost mai tare decat Patrimoniul Timisoarei. Sa le fie de bine!“, asta statea scris langa un sir de fotografii ce infatisau operatiunea de daramare care are loc  la fosta Fabrica de Ciorapi din Timisoara, poze ce au fost postate pe Facebook.

CITESTE SI: Scandal pe Facebook: La Timisoara se demoleaza o cladire valoroasa ca sa faca loc unui supermarket! FOTO!


Aceste imagini au starnit un adevarat scandal in randul timisorenilor utilizatori ai retelei de socializare Facebook care s-au grabit sa condamne demolarea.

CITESTE SI: Supermarket in curtea fostei Fabrici de ciorapi din Timisoara. Se lucreaza de zor si la Abator. VIDEO!

Imediat ce fotografiile au fost puse de Salvati patrimoniul Timisoarei, timisorenii s-au inghesuit sa-si strige nemultumirea ca inca o cladire importanta a orasului este pusa la pamant.  Fosta Fabrica de Ciorapi, situata la doi pasi de Gara de Mica, nu a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice, dar se afla intr-o arie protejata cultural, intrucat in zona se gaseste un adevarat ansamblu de imobile istorice.

Acesta este si motivul pentru care s-au acordat autorizatii pentru daramarea doar a unei parti din imobil, a declarat viceprimarul Timisoarei Traian Stoia astazi.

Edilul a explicat ca se pastreaza poarta principala si corpul B, ca monumente istorice, restul urmand sa lase loc magazinului.

„Kaufland are autorizatie de demolare partială. S-a propus desfiintarea unor corpuri si pastrarea altora care prezinta  o importanta mai mare din punct de vedere istoric. Se pastrează integral Corpul B, de pe Kogalniceanu colt cu Dragasani„, a spus Traian Stoia.

Autorizatia de demolare a fost data inca din primavara de Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National a judetului Timis.

La unguri s-a facut supermarket intr-o cladire istorica fara ca aceasta sa fie demolata

Viceprimarul Timisoarei este nemultumit de decizie si a spus ca o situatie asemanatoare s-a petrecut in Ungaria la Debrecen, unde un magazin a fost ridicat tot intr-o cladire istorica, culmea tot in vechea Fabrica de Ciorapi. Acolo insa s-a gasit o solutie prin care imobilul sa fie consolidat si protejat, fara sa fie nevoie de demolare.

Un monument istoric la 200 de kilometri de noi e pastrat integral si e ingrijit, iar la noi se pastreaza doar partial„, a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Va reamintim, inca din luna octombrie a anului trecut se anunta faptul ca un supermarket se va ridica in curtea fostei fabrici de ciorapi, acesta urmand sa deserveasca locuitorii din zonele Badea Cartan – Modern.

Istoria Fabricii de Ciorapi la Timisoara

Fabrica de ciorapi din Timisoara a fost infiintata in anul 1908 ca sucursala a fabricii “Elso Gyulai Kotott Es Szovott Ipararugyar. R.T ” din Gyula – Ungaria, care la acea data era cea mai mare unitate producatoare din industria textila (ciorapi si lenjerie de corp) din Ungaria.

Dupa anii de razboi, in 1921, din pricina  situatiei economice dezastruoase a fabricii, se hotaraste vanzarea sucursalei din Timisoara catre o firma din Bucuresti, denumirea fabricii devenind “Standard – prima fabrica de ciorapi din Timisoara” .

In decembrie 1926, sub denumirea de ALCA Fabrica de Tricotaje Societate Anonima , se unesc in Timisoara 8 ateliere de tricotat ciorapi.

Intreprinderea a evoluat, de-a lungult timpului, a fost nationalizata in 1949, iar dupa Revolutie activitatea parea ca o ia pe drumul cel bun.

A fost privatizata prin metoda MEBO, in 1995 a ajuns sa detina un flux tehnologic complet, inclusiv vopsitorie proprie, iar in 1999 isi vindea produsele in Italia, Germania, Elvetia, Franta, exportul constituind aproximativ 80% din cifra de afaceri.

In anul 2004, vanzarile pe intern s-au dublat in principal datorita livrarilor pe retele de supermarketuri. Dupa care, inexplicabil, a inceput declinul abrupt. Utilajele invechite, lipsa investitiilor, dar si cea a comenzilor au fost tot atatea motive care au dus ca, in iunie 2009, intreprinderea sa intre in insolventa si, cateva luni mai tarziu, in faliment.

Exit mobile version