Opinia Timisoarei

Cat de toxic e aerul in Timisoara acum? Nicolae Robu vrea sa alunge din oras firmele care polueaza: M-am saturat si de Continental Cauciucuri, si de Azur, si de altele

TIMISOARA. Atac la firmele care polueaza in Timisoara. Primarul Nicolae Robu s-a dezlantuit impotriva lor si anunta masuri fara precedent.

Este o nota interna pe care am generat-o si prin care am cerut directiilor sa pregateasca un proiect de hotarare de consiliu local prin care sa statuam ca in Timisoara nu se aproba investitii poluante. Sunt foarte nemultumit de ce se intampla din nou cu poluarea in oras. Am avut o experienta aseara, dar nota interna era deja generala. Am cerut, de asemenea, ca in hotararea de consiliu local, sa se prevada un termen ultimativ pentru obiectivele industriale existente si care polueaza, 6 luni, am spus eu, sa-si reduca la cel mult jumatate din maximul admis prin normele in vigoare poluarea. Normele permit un anumit grad de poluare. Ei, e un maxim pana la care poluarea este permisa. Eu am cerut sa se dea sarcina tuturor firmelor care produc poluare in Timisoara, care exista, sa ia masuri pentru a reduce la jumatate din cat e permis sa fie poluarea. Am avut in vedere si zgomotul, nu numai poluarea cu noxe, cu mirosuri, ci si zgomotul. Altminteri, trebuie demarate proceduri de relocare a lor. Eu m-am saturat si de Continental Cauciucuri, si de Azur, si de altele care n-au fost identificate. M-am saturat de promisiuni, de angajate si le-am spus sa imi prezinte proiecte de investitii pentru reducerea poluarii. Le-am spus ca nu ma intereseaza cat investesc, daca pot reduce poluarea incat sa nu mai fie deranjati cetatenii Timisoarei fara niciun leu investitie eu sunt fericit, iar daca investesc zeci de milioane de euro si nu se intampla nimic, eu tot sunt nemultumit„, a declarat Nicolae Robu.

Primarul a povestit ca el insusi s-a simtit o victima a poluarii, in drum spre casa.

Aseara mergeam spre casa pe la ora 11:00, l-am sunat pe viceprimarul Dan Diaconu, pur si simplu asa poluare era, de la Spitalul Judetean incepand se simtea, incat am inceput sa lacrimez. Nu ma deranja mirosul, dar mi-au fost afectate glandele ochilor de agentii existenti in atmosfera. Si asta, eu fiind in masina. Lucrurile sunt foarte grave, trebuie sa luam masuri. Ne lipsim de acele locuri de munca si de banii care vin la bugetul local, trebuie sa respiram un aer sanatos. S-a gresit cand s-au dat aprobarile pentru investitie, nu putem sa ne complacem intr-un statut de colonie, de tara de lumea a treia, in care oricine face ce vrea. Nu avem cadru legal sa relocam noi companiile, noi le cerem sa se reloce. Eu nadajduiesc ca si legislatia in Romania se va schimba, nu va fi dictata de lobby-ul celor interesati sa polueze, ci sper ca vom ajunge sa avem o legislatie dictata de poporul lui, a celor care suporta foloase, si nu are foloase din ceea ce se intampla„, a precizat edilul.

Primarul a mai dezvaluit ca a intors din drum 5 mari investitori la Timisoara, pe motive de poluare

Eu le-am respins, atunci cand au venit la discutii cu mine, prima intrebare a fost: ce face, polueaza? Mi s-a spus ca se respecta toate normele. Le-am spus ca nu sunt interesati. Era la un moment dat o investitie de 150 de milioane de euro. Au ramas cu ochii umflati cand au vazut cat de ferm am spus eu NU, chiar daca e atat de mare investitia, eu nu vreau ca numele meu sa fie legat de o investitie care va produce necaz timisorenilor. Vreo 5 investitii mari am respins„, a spus Nicolae Robu.

Primarul crede ca introducerea unei taxe uriase pe poluare i-ar putea tempera pr proprietarii de fabrici care intoxica aerul orasului.

Trebuie sa se schimbe legislatia ca sa putem aplica taxe, am tot vorbit de vreo 2 ani si de taxa de paragina. Trebuie sa apara in codul fiscal si posibilitatea simpla de a introduce o taxa doboratoare de poluare, una care sa determine agentii economici de poluare, fie sa plece. S-a facut un pas in codul fiscal, se mai pot face„, a adaugat Nicolae Robu.

Exit mobile version