Opinia Timisoarei

Casa Muhle, vila istorica de pe bulevardul Mihai Viteazu din Timisoara, aproape demolata de proprietari, un clan de rromi

TIMISOARA. Candva o bijuterie, astazi o ruina! Dupa ce a stat ani de zile parasita, una dintre cele mai  frumoase cladiri istorice ale Timisoarei este la un pas de demolare, dupa ce proprietarul, un clan de rromi, s-a apucat sa o darame.
Reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca au cerut sistarea lucrarilor de demolare.

Casa Muhle are o vechime de peste 200 de ani si a apartinut unui faimos florar Muhle. In urma cu mai bine de 10 ani, cladirea monument istoric, a intrat in posesia unui clan de romi, cel al familiei Stancu. Multa vreme vila a fost lasata in paragina, iar in oras se stia ca imobilul ar fi de vanzare pentru suma de 1 milion de euro.

Dupa ce rromii au cerut mai multe autorizatii pentru reabilitarea casei, Primaria a emis una, anul trecut in vara. Potrivit documentului, Ionel Stancu trebuia sa faca „lucrari de restauratii, reparatii generale, modificari interioare si exterioare prin consolidari, extinderea casei scarii si extinderea cladirii pe fatada posterioara cu 3,85 metri în scopul reintregirii fatadelor in mod unitar, cu pastrarea arhitecturii existente, amenajare de mansarda in podul existent cu pastrarea cotei existente la cornisa si pastrarea caracterului arhitectural existent, refunctionalizare si recompartimentare partiala a cladirii la subsol, parter si mansarda si amenajarea unui bazin la demisol”.

Proprietarii insa s-au apucat in urma cu cateva zile sa demoleze acoperisul. O echipa formata din inspectori de la Primaria Timisoara si Inspectoratul de Stat in Constructii, insotita de politisti si politisti locali au mers zilele trecute la casa Muhle si au cerut oprirea lucrarilor.

S-a constatat faptul ca modul in care se executa lucrarile de restaurare nu respecta procedurile impuse de o interventie la o cladire de patrimoniu, drept pentru care Primaria Municipiului Timisoara, prin Institutia Arhitectului Sef, a dispus sistarea oricarei lucrari”,  se arată intr-un comunicat al Primariei.

Atat proprietarul, cat si cei care executa lucrarile de reabilitare au fost chemati la Primaria Timisoara pentru a da explicatii pentru nerespectarea autorizatiei.

Exit mobile version