Opinia Timisoarei

Cand zeci de mii de timisoreni dardaie de frig in case, Dominic Fritz ii anunta ca le readuce umbra in Piata Libertatii: Plantam copaci de mari dimensiuni si relocam arborii pitici

TIMISOARA. In plin scandal legat de furnizarea caldurii in aceasta iarna in Timisoara, cand caloriferele din zeci de mii de locuinte, din scoli si spitale s-au racit dupa ce administratia n-a reusit sa gaseasca solutii pentru Colterm, primarul Dominic Fritz ii anunta miercuri dupa-amiaza pe timisoreni ca va face… umbra in Piata Libertatii.

Plin de entuziasm, si relaxat dupa ce Guvernul i-a sarit a doua oara in ajutor cu bani pentru compania de termoficare, edilul transmite pe pagina sa de Facebook: ‘Readucem verdeața în Piața Libertății‘.

CITESTE SI: Imaginile umilintei de la Timisoara. Bolnavii de cancer indura frigul in spital la 13 – 16 grade Celsius. Video

Unul din locurile în care vom face plantări anul acesta este Piața Libertății care din cauza unor amenajări nefericite produce disconfort termic în fiecare vară, celor care trec pe aici.
În Piața Libertății au fost plantați arbori dintr-o specie altoită – Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ – care nu au nicio șansă să se dezvolte și să crească mai mult decât în prezent„, spune Dominic Fritz.

Primarul adauga ca unul dintre cei doi stejari plantati in fata Garnizoanei de catre Regele Ferdinand si Regina Maria, care s-a uscat, va fi transformat intr-o opera de arta.

Au scăpat de drujbe doar cei doi stejari seculari plantați de Regele Ferdinand I și Regina Maria, dar și asta, datorită voinței timișorenilor. Din păcate, tocmai din cauza intervenției brutale în această piață, arborele plantat de Regina Maria a murit, dorința noastră fiind acum ca acesta să fie transformat într-o operă de artă de către un artist timișorean.
Arborii de mari dimensiuni vor fi plantați în locul celor existenți astăzi în piață, după ce vom reface amplasamentele astfel încât acestea să acomodeze arbori de talie mare.

FOTO: Petru Bilea

În fapt, vom păstra spațiul care este destinat organizării de diverse manifestări culturale, dar vom spori confortul participanților și al trecătorilor.
Vom reloca arborii pitici în alte zone, unde acest tip de vegetație se pretează.
Reparăm, astfel, greșelile trecutului și creștem calitatea spațiului urban din orașul nostru„, precizeaza Dominic Fritz.

In septembrie anul trecut Primaria Timisoara a fost amendata de Garda de Mediu cu 200.000 de lei pentru ca nu are un Registru al Spatiilor Verzi, iar acesta nu a fost inca intocmit.

Va reamintim, in timp ce preocuparile edilului se indreapta spre modificarea aspectului Pietei Libertatii, caloriferele abonatilor Colterm sunt inca reci la Timisoara, dupa ce compania de termoficare a scazut temperatura de livrare a apei calde in retea, aceasta dupa ce s-au terminat banii alocati pentru incalzire, iar administratia Fritz nu a gasit o solutie, insa a trimis o scrisoare deschisa Guvernului si parlamentarilor de Timis cerandu-le lor sa gaseasca o solutie.

Va reamintim, in 11 noiembrie 2021, Guvernul a alocat municipiului Timisoara aproape 54 de milioane de lei de la fondul de rezerva pentru termoficare.  Primaria a primit alti  100.000 de lei sprijin de la Consiliul Judetean Timis, bani la care se adauga 24 de milioane de lei incasati anticipat, inca din vara, de la abonatii societatii de termoficare. Mai mult, din bani necheltuiti pe proiecte europene de catre Primarie si excedente s-au alocat marti inca 37 de milioane de lei, iar Guvernul Ciuca a aprobat marti inca 15,4 milioane pentru municipalitatea timisoreana ca sa sprijine Colterm, iar oamenii sa nu ramana fara caldura si apa calda.

Colterm are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga 106.863.467 lei reprezentand amenda primita in luna mai 2021 de la Administraţia Fondului pentru Mediu, dupa ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generala a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achizitionarii certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeana. Ulterior, edilul a contestat aceasta amenda, insa a pierdut procesul in luna decembrie 2021.

Din cauza datoriilor si pentru ca nu si-a facut stoc de carbune in vara, Colterm a intrerupt deja furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timisoara, in acest sezon. Aceasta dupa ce primarul Dominic Fritz a anuntat intrarea in insolventa a companiei, iar EOn s-a temut ca nu isi va mai recupera datoriile si a oprit robinetul de gaz.

In cele din urma a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o alta firma, insa cu plata in avans. Gazul e folosit pentru arderea carbunelui.

CITESTE SI: Dezastrul e complet. Fara solutii, primarul Dominic Fritz trimite o scrisoare deschisa catre premierul Nicolae Ciuca si parlamentarii de Timis: Nu avem parghii de a sustine continuarea serviciului de termoficare 

Exit mobile version