Opinia Timisoarei

Cand vom merge pe Autostrada de la Timisoara la Belgrad? Decizia luata de Guvernul Romaniei

Romania si Serbia vor colabora pentru punerea in aplicare a studiului de fezabilitate privind planificarea si proiectarea unui nou drum rutier de mare viteza intre Timisoara si Pančevo, prin care se va ajunge pana la Belgrad, dat fiind faptul ca de la Pancevo in capitala Serbiei exista deja o sosea de mare viteza la 4 benzi.

CITESTE SI: Filtru de patru ore si record de amenzi la Timisoara 

In acest sens, Guvernul a aprobat in sedinta de joi un Memorandum privind negocierea si semnarea unui Protocol de cooperare intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Serbia.

„Potrivit Protocolului promovat de Ministerul Transporturilor, cele doua Guverne vor colabora pentru sustinerea diplomatica si financiara a proiectelor de investitii legate de transport la frontiera comuna dintre Romania si Republica Serbia, in special pentru constructia autostrazii Timisoara – Varset – Pančevo pana in anul 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate”, se arata in documentul aprobat de Guvern astazi.

CITESTE SI: Surpriza uriasa pregatita pe Aeroportul Timisoara unui pilot, la ultimul sau zbor inainte de a iesi la pensie, dupa 42 de ani de activitate. VIDEO! 

Includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state. Tronsonul dintre Pančevo si Varset este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar executia lucrarilor pentru sectorul de drum Timisoara – Moravita este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finantare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA.

Asigurarea unei infrastructuri care sa sustina fluxul tot mai mare de persoane si de bunuri intre Romania si Serbia este o necesitate, in conditiile in care reteaua de transport actuala este insuficient dezvoltata pentru nevoile curente ale zonei de frontiera. Noul drum de mare viteza va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferata care tranziteaza Romania si cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia si Romania, reprezentat de Dunare.

Va reamintim, in 10 noiembrie 2016, la Timisoara, premierul Romaniei de atunci, Dacian Ciolos, si cel al Serbiei, Aleksandar Vucic, au discutat, intr-o intalnire, despre oportunitatea construirii unei sosele de mare viteza intre Timisoara si Pancevo.

O sa avem un studiu de fezabilitate si dupa aceea o sa vedem dupa intocmirea studiului de fezabilitate daca se justifica o eventuala modificare a masterplanului„, declara atunci pentru opiniatimisoarei.ro premierul Dacian Ciolos.

Suma de 9,3 milioane de euro a fost aprobata, la inceputul lunii octombrie, pentru realizarea studiului de fezabilitate al autostrazii care va lega Timisoara de Pancevo (Serbia), in cadrul Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia.

Noul drum ar urma sa lege Timisoara de Pancevo si va avea aproximativ 140 de kilometri.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a intalnit in vara anului 2015, la Belgrad, cu presedintele Serbiei, Tomislav Nikolić cu care a discutat tocmai despre acest mare proiect de infrastructura.

Romania sustine clar perspectiva europeana a Serbiei si a statelor din regiune. Serbia merita sa fie recompensata pentru eforturile semnificative de reforma facute pana in prezent. Speram ca negocierile efective de aderare ale Serbiei la UE sa demareze in acest an…. Am discutat si despre relatiile noastre economice. Ne propunem o serie de proiecte comune in domenii importante precum infrastructura – si as mentiona aici autostrada Timisoara-Belgrad …”, declara presedintele Klaus Iohannis la sfarsitul intalnirii cu presedintele sarb, fara sa dezvaluie insa alte detalii.

Anterior, in 17 iulie 2014, fostul premier Victor Ponta se intalnea la Belgrad cu omologul sau si au discutat de posibilitatile de finantare pentru soseaua de mare viteza care sa lege capitala Serbiei de Timisoara. S-a vorbit atunci de o autostrada cu o lungime de aproximativ 100 km.

In decembrie 2014, in cadrul unui summit tinut la Belgrad, chinezii si-au aratat interesul pentru o asemenea investitie.

In 2011, Emil Boc, pe atunci premier, se intalnea si el la Belgrad cu seful guvernului, acestia discutand, de asemenea, de necesitatea construirii autostrazii.

Exit mobile version