Opinia Timisoarei

Cand ii refuzi plicul unui parinte, te intreaba daca ii moare copilul! Despre sistemul bolnav al Sanatatii, intr-un interviu VIDEO cu dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul Louis Turcanu din Timisoara

TIMISOARA. Traim intr-o tara in care ne pleaca medicii din pricina salariilor de mizerie si a conditiilor in care isi fac meseria, in care mamele se informeaza de pe internet, iar infectiile din spitale ne omoara cu zile. Despre cum s-a ajuns aici si, mai ales, cum Timisoara, dupa 26 de ani de la Revolutie isi vindeca pruncii intr-o unitate spitaliceasca de la inceputul secolului trecut, ne explica intr-un interviu VIDEO doctorul Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

Sanatatea unui popor inseamna foarte mult. Si Ministerul Sanatatii trebuia sa isi faca din plin datoria… Nu exsita niciun program coerent pentru promovarea unei alimentatii sanatoase. Noi, dupa Revolutie, am distrus toate structurile responsabile de predictibilitatea Sanatatii. Si sa va dau doar un exemplu: moasa – asistenta care pleca din locul nasterii copilului si mergea la mama si ii explica ce inseamna alimentatie sanatoasa la san si cum se face ea. Mamele din ziua de azi sunt efectiv disperate dupa informatii… Alimentatia la san e foarte importanta si ea trebuie mentinuta. Noi avem, in schimb, alte recorduri in lume… Suntem tara cu cele mai multe nasteri prin cezariana din lume. Este cumva deplasat cred eu… Lumea a progresat prin nasteri naturale. Noi avem unul dintre cele mai mici procente de mame care alapteaza natural…„, spune dr. Mihai Gafencu.

Despre spagile din Sanatate, medicul Mihai Gafencu vorbeste cu multa amaraciune.

Noi, medicii, suntem singura categorie profesionala care dupa o facultate de 6 ani ne mai formam inca 6-7 ani. In acest timp, colegi de-ai nostri juristi, sa zicem, sunt deja cu cabinetul lor si castiga multumitor. Salariile medicilor sunt o batjocura. Nu am alt cuvant decat batjocura. Cum sa ai tu, ca pacient, incredere intr-un flamand? Intr-unul pe care il vezi ca sta si picheteaza ministerul? Intr-unul care sta cu mana intinsa? Care nu iti refuza kilogramul de branza pe care il aduci? Fosta mea sefa, o mare doamna a Pediatriei, imi spunea nu refuza niciodata ceapa ridichile si branza… Omul ti le da din curtea lui si e poate si nepoliticos sa-i refuzi. Chiar nici eu nu i-am refuzat. Dar de aici pana la bani e o mare distanta. De multe ori cand ii refuzi pe parintii care vin cu plicuri, incep sa planga si imi spun: <insemana ca nu mai are nici o sansa copilul? Sigur moare?> Asta pentru ca traim intr-un sistem bolnav…„, sustine medicul de la Spitalul de Copii din Timisoara.

Doctorul de la Spitalul de Copii explica faptul ca e o mare diferenta intre medicii care primesc multumiri de la pacienti, dupa ce si-au facut treaba, spre deosebire de judecatorii, politistii ori politicienii care iau spagi tocmai ca sa nu si-o faca.

Totusi, parca se exagereaza cand vine vorba despre banii dati medicilor. Nu-i justific pe colegii mei, mai ales pe cei care cer aceste plicuri. Dar poate ii justifica pe unii dintre cei care decid sa le primeasca, daca li se ofera… Asta pentru ca nu e normal sa condamni o tagma medicala ca aceepta multumirile pacientilor sub o forma cu care eu nu sunt de acord, in comparatie cu alte spagi care se dau in tara asta pentru ca unii sa nu-si faca treaba. Colegii mei care primesc plicuri primesc pentru ca fac o treaba, si o fac bine, nu pentru ca nu isi fac treaba. Cand dai plicuri politistului sa nu te amendeze sau judecatorului sa nu judece drept, dai pentru ca oamenii aia sa nu isi faca treaba„, sustine dr. Mihai Gafencu.

Cat despre mult mediatizatele infectii intraspitalicesti, medicul de la Spitalul de Copii din Timisoara are cea mai simpla explicatie.

E absolut normal sa apara infectii intraspitalicesti, dat fiind faptul ca spitalele de la noi sunt atat de vechi, iar metodele prin care se renoveaza si se zugravesc salile din spitale sunt de-a dreptul heirupiste. Va dau un exemplu: Terapia Intensiva de la noi este in aceasta cladire cosntruita in 1902… Pai aici s-au adunat un… centenar de microbi…„, spune dr. Mihai Gafencu.

Medicul este extrem de transant cand vine vorba de vaccinurile pentru copii, care au iscat vii reactii in randul parintilor pentru care internetul e de multe ori singura sursa de informare.

Cei care citesc macar un pic si altceva decat doua site-uri de pe internet stiu ca marea victorie a ultimei sute de ani a fost exact vaccinul„, spune cu convingere medicul Mihai Gafencu.

Faptul ca Timisoara nu are inca un spital de copii modern, la mai bine de un sfert de secol de la Revolutia din 1989, e poate cel mai rusinos lucru pentru oras si oamenii care il reprezinta.

Timisoara nu mai e a timisorenilor. De ani buni Timisoara e condusa de tot felul de vinituri. Proiectul acesta de construire a unui spital de copii trebuia sa fie prioritate zero pentru toti politicienii timisoreni de dupa Revolutie. Ar fi trebuit sa-si dea toti mana pentru asta. Nu au facut-o! Nu pot sa-i inteleg si, uman, nimic nu-i justifica…„, spune medicul.

Despre toate acestea, dar si despre multe alte subiecte, aflati in interviul VIDEO de mai jos, pe care dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul de Copii Louis Turcanu, l-a acordat jurnalistului opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin!

Exit mobile version