Opinia Timisoarei

Campania de promovare a Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, facuta praf de un specialist in branding: E o forma fara fond, un exercitiu vizual neautentic locului

TIMISOARA. „Nu putem vorbi despre o campanie, ci despre niste materiale vizuale care decoreaza un text”. Este concluzia unui specialist in branding care a analizat campania de comunicare lansata miercuri de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Doar conceptul campaniei de informare cu privire la candidatura Timisoarei pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021 a costat 11.000 de euro. Bugetul total al campaniei este 27.000 de euro, finantarea fiind facuta din bugetul local al Primariei Timisoara.

„11.000 de euro au fost cheltuiti pentru conceptul campaniei, conceptia grafica, planificarea si implementarea activitatilor, costuri pentru promovarea candidaturii pe platformele online. 16.000 de euro au fost costurile pentru materialele informative si de promovare. Au fost derulate contracte cu 4 firme diferite, alese in functie de conditiile tehnice pe care le detin pentru a furniza materialele solicitate. Proiectul a fost finantat de catre Primaria Municipiului Timisoara”, transmite conducerea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Conceptul de 11.000 de euro a fost facut de o firma din Timisoara, printr-un contract incheiat de primarie prin atribuire directa. Adica nu s-a organizat o licitatie pentru asta.

Campania se desfasoara in perioada 15 ianuarie – 31 martie. In 15 ianuarie va fi lansat si noul site al asociatiei: timisoara2021.eu.

Cu alti 16.000 de euro din bugetul local au fost tiparite 8.000 de brosuri, 25.000 de pliante ce vor fi distribuite in institutii de cultura, in institutii publice si la diverse evenimente, 25.000 de stickere ce vor fi duse in scoli si universitati, 850 de afise si s-au facut 1.000 de tricouri si 500 de cani personalizate.

Logo-ul si materialele folosite de asociatie nu sunt tocmai dintre cele mai stralucite

opiniatimisoarei.ro a cerut unui specialist in branding sa analizeze materialele campaniei „Cultura uneste comunitatea”.

Concluzia este simpla: „Nu putem vorbi despre o campanie, ci despre niste materiale vizuale care decoreaza un text”. De altfel, logo-ul folosit de asociatie ar trebui sa fie valabil si in 2021…

„Studiind documentele, se poate observa clar lipsa de gandire matura de marketing, branding si publicitate, al unui concept inchegat. Traducerea in limbaj publicitar si vizual nu reuseste sa comunice ceea ce isi asuma campania, discutabil fiind si ceea ce isi asuma. Din punct de vedere vizual, campania de comunicare si logoul propus este o forma fara fond, un simplu exercitiu vizual mediocru ce nu se diferentiaza prin nimic, neautentic locului, care nu preia si nu reinterpreteaza vizual nimic din asocierile mentale dorite pentru orasul Timisoara, neechilibrat compozitional. Textul este folosit in general de catre amatori ca o scuza a inabilitatii lor de a transmite mai mult prin limbajul vizual. Vizualul ar trebui sa fie complementar, sa spuna ceea ce nu se poate transmite prin cuvinte, nu doar sa decoreze textul. La nivel publicitar, cele mai costisitoare greseli conceptuale sunt cele care tin de lipsa unui singur mesaj clar, de lipsa unor sloganuri memorabile si lipsa unei comunicari care sa implice si emotia, la urma urmei ne iubim Timisoara cu sufletul. La nivel de marketing, campania nu are premisele reale ale schimbarii de comportament. Nu putem vorbi despre o campanie, ci despre niste materiale vizuale care decoreaza un text”, explica pentru opiniatimisoarei.ro Vlad Fiscutean, specialist in branding,

Au fost anuntate miercuri si mesajele campaniei, 5 la numar: „Cultura uneste comunitatea”, „Spiritul orasului suntem noi”, „Impreuna revitalizam orasul”, „E timpul sa ne reinventam”, „Orasul renaste prin cultura”. Totodata, reprezentantii asociatiei au prezentat si un sondaj de opinie facut de sociologii Universitatii de Vest. Un studiu bun, spune specialistul in branding, dar… prost folosit.

„Studiul sociologic a fost unul destul de bun si de cuprinzator, dar neinteles si nefolosit corespunzator de catre agentie”, mai spune Vlad Fiscutean.

Expertul in branding are o explicatie simpla pentru comunicarea slaba a campaniei celor de la Timisoara Capitala Culturala Europeana: Se lucreaza cu amatori.

„Sa ne aducem aminte si de scandalul identitatii vizuale neoriginale a evenimentului JazzTM, care inteleg ca este impins ca un eveniment-model pentru candidatura aceasta sau de mai recentul clip publicitar al orasului (n.r. care nu i-a placut nici primarului Nicolae Robu). Devine deja evident un stil de lucru, acela de a lucra cu amatori, apropiati sau de a nu-i alege pe cei profesionisti. Campania de comunicare prezinta greseli care probabil nu tin de o intentie rea, ci de o intelegere imatura a domeniilor: branding, marketing si design de brand. Chiar si documentele emise public de catre administratia publica ar fi fost bune si ar fi fost suficiente pentru un profesionist. Prezentarea sociologica, spre exemplu, facuta suficient de corespunzator si de bine, putea sa fie un reper important, daca ar fi fost inteleasa matur”, mai explica Vlad Fiscutean.

Ce spun reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana?

Campania de comunicare „Cultura uneste comunicarea” este cea mai importanta activitate pe care o deruleaza asociatia in aceasta perioada.

„Este o campanie de informare a cetatenilor cu privire la ce inseamna candidatura Timisoarei, care sunt etapele pregatirii unei candidaturi, in ce etapa ne aflam noi acum si, bineinteles, ce urmeaza sa facem de acum incolo. Vom mai avea o campanie de voluntariat, vom initia programul <<Ambasador Timisoara 2021>>, vom coopta personalitatile care doresc sa sustina Timisoara. Vom avea si activitati care vizeaza dialogul cu sectorul creativ din orasul nostru. Industria creativa, oamenii si institutiile de cultura vor juca un rol foarte important, vrem sa continuam dialogul pentru a creiona principalele teme pe care se va dezvolta programul cultural al candidaturii. Campania de comunicare explica ce inseamna program european si care sunt beneficiile pentru oras si locuitorii lui, transmite increderea ca Timisoara are sansa sa castige competitia si sa devina orasul-ambasador pentru Romania in 2021”, explica, la lansare, Simona Neumann, director executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Primarul Nicolae Robu este si el unii din ambasadorii proiectului.

Va prezentam, prin comparatie, ce campanii au avut alte orase care au participat la competitia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana!

CITESTE SI:

Specialist in branding despre filmul oficial de prezentare a Timisoarei, cu care se lauda Primaria: Timisoara pare un oras mic, nepopulat si banal! VIDEO!

Nicolae Robu, cu caciula la bogatii Timisoarei! Le cere sa dea bani ca sa ajute Asociatia Capitala Culturala Europeana

Nicolae Robu se baga si in treaba Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, unde e ambasador. Spune ca membrii asociatiei sunt neseriosi

Exit mobile version