Opinia Timisoarei

Calculul prin care artizanii schelei cu plante din centrul Timisoarei incearca sa demonstreze ca 350.000 de euro, cat costa instalatia, e chiar o suma mica

TIMISOARA. A nascut vii reactii in spatiul public inca de la instalarea ei in Piata Victoriei din Timisoara. Unii au sustinut ca schela cu plante numita Pepiniera e asezata intr-un loc nepotrivit, altii ca nu are niciun farmec, altii ca e interesanta, foarte multi ca a costat prea multi bani din bugetul orasului.

Artizanii sai, arhitecti din OAR Timis, sustin insa ca ar fi fost destui cei care au vizitat-o deja si se asteapta ca pana in decembrie sa constituie un punct de interes in Capitala Culturala a Europei, mentionand ca deja au urcat pe schela 60.000 de oameni in cele aproape trei luni de la deschidere.

CITESTE SI: Umbrarescu porneste pregatirile pentru deschiderea santierului pe bucata lipsa din Autostrada Vestului, segmentul Lugoj – Deva, cu tuneluri pentru ursi, in cateva saptamani. Anuntul DRDP Timisoara. Foto 

Mai mult, arhitectii care au instalat-o au simtit nevoia abia acum sa le explice celor care socotesc ca e prea scumpa ca, dupa calculele lor, ar putea fi considerata chiar un chilipir.

Valoarea finantarii acordate de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte este de 1.740.000 lei, aproximativ 350.000 euro – suma care, raportata la numarul de vizitatori din primele doua luni, reprezinta o investitie de sub 5,83 euro per vizitator.
Estimand ca pana la momentul demontarii, instalatia va pastra o medie de 750 vizitatori pe zi, pana la sfarsitul anului vor exista in jur de 230.000 de vizite, suma per vizitator ajungand la 1,5 euro„, transmit reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania Filiala Timis. Acestia mai precizeaza ca din acesti bani se platesc si onorarii pentru colaboratori, echipa de proiect, partea de comunicare si alte materiale.

Arhitectii sustin ca au demarat chiar si un studiu sociologic care „cauta sa inregistreze profilul vizitatorilor, perceptia si atitudinea lor asupra Pepinierei„.

Ajunsi in instalatie, oamenii au ocazia sa se bucure de o oaza verde intr-o zona urbana predominant minerala, Pepiniera valorificand mai multe laturi ale conceptului natural: patrimoniul horticol, diversitatea (bio)culturala, accesul la hrana, functia climatica a naturii.
In acelasi timp, ei pot sa priveasca cladirile de patrimoniu de la inaltime si sa invete despre istoria arhitecturala si vegetala a orasului cu ajutorul panourilor explicative„, mai transmit arhitectii.

Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara” va ramane in Piata Victoriei pana la finalul anului 2023, rastimp in care cei de la OAR incearca sa gaseasca timisoreni cu initativa ori asociatii care sa si organizeze evenimente in schela. Acestia se pot inscrie AICI.

Proiectul face parte din Programul Cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii si este cofinantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte Timisoara si de Ordinul Arhitectilor din Romania prin Timbrul de arhitectura.

Exit mobile version