Opinia Timisoarei

Ca nuca in perete? Tie iti plac lampile din Piata Libertatii? Ce se intampla cu ele! FOTO!

TIMISOARA. Dupa ce s-a contrazis luni de zile cu cei care gaseau tot felul de cusururi proiectului de reabilitare a Pietei Libertatii, iata ca a venit momentul unui consens intre primarul Nicolae Robu si… timisorenii „carcotasi”.

In Piata Libertatii s-a facut asadar lumina. In urma cu doua saptamani, muncitorii au inceput montarea stalpilor de iluminat. Atat arhitectii, cat si destui trecatori sustin insa ca nu se potrivesc sub nicio forma cu piata si cu cladirile istorice din zona. Nu-i plac nici macar primarului Nicolae Robu.

„Nu am vrut sa ma pronunt acum asupra acestor stalpi. Nu am nicio contributie la alegerea lor. Asa a fost prevazut de la bun inceput proiectul, sa fie de nu stiu ce inaltime, cu nu stiu cate corpuri. Nu am niciun amestec. Nu pot cere schimbarea lor, pentru ca asa sunt in proiect”, a explicat Robu.

Asadar, Piata Libertatii asa va arata in urmatorii ani, pana cand municipalitatea va putea sa intervina si sa schimbe lampile. Initial, primarul nu a vrut sa dezvaluie ca nu este un fan al stalpilor, insa in cele din urma a recunoscut.

„Mie nu-mi plac deloc. Nu inteleg logica. A aparut unul, acolo, in fata Primariei Vechi, si de cand l-am vazut, am spus imediat, am dat telefon pe loc si am spus «Ce e cu stalpul asta, ca nu e potrivit?». Mi s-a raspuns ca va fi foarte bine, ca e totul gandit si in ceea ce priveste numarul lor. Eu am urmatoarea viziune: Piata Libertatii este o piata superba si, in momentul in care cladirile vor fi reabilitate, va fi o mandrie pentru Timisoara, asa, in conceptul acesta de piata cu putina vegetatie, asa cum sunt cele mai faimoase piete ale lumii”, a explicat Robu.

Cat despre stalpii din pietele din alte orase europene, edilul-sef sustine ca a studiat si aceasta problema si ca acestia cam lipsesc, punandu-se accentul mai mult pe cladirile din jur.

„In toate pietele, ca m-am uitat peste pozele pe care le am, fie nu exista niciun stalp cu corpuri de iluminat, fie exista foarte putini, in colturi, cu una-doua exceptii. In viziunea mea, lumina in piata trebuie sa fie pe cladiri, care trebuie toate sa ajunga sa fie cu iluminat artistic, arhitectural. Atunci, in astfel de situatii, in pietele pe care le-am vazut prin lumea larga, cu cladirile toate iluminate artistic si cu iluminarea artistica a monumentului din centru, ca asa sunt toate pietele, cu cate un monument in centru, nu mai e nevoie decat, eventual, de foarte putina lumina suplimentara. Uzual, exista cate un stalp in colturi, dar care sunt altfel, nu asa”, a conchis Robu.

Reprezentantii Primariei Timisoara nu au stabilit inca ce fel de mobilier urban va fi pus in Libertatii, dar nici unde si cum vor fi asezati copacii, daca vor fi plantati sau pusi in ghivece.

[poll id=”3″]

Exit mobile version