Opinia Timisoarei

Bugetul Timisoarei pe 2021 se bazeaza pe banii europeni deja castigati si pe PNRR. Dominic Fritz vrea banda dedicata pentru autobuzele STPT, parcari mari, scoli SMART, parc sportiv pe malul Begai si sa mute Muzeul Cetatii

TIMISOARA. Putine proiecte concrete, multe dorinte de studii si continuarea lucrarilor ramase din „greaua mostenire”. Asa poate fi caracterizat bugetul local al Timisoarei in anul 2021, pe care primarul Dominic Fritz l-a prezentat pe scurt.

Edilul a precizat ca anul acesta este asemanator, din punct de vedere al sumelor,  cu cel din 2020, bazat insa pe bani proveniti din fonduri europene gata atrase sau din Planul National de Redresare si Rezilienta.

„Proiectul de buget este unul inspirat de energia timisorenilor. Tot ceea ce facem nu facem pentru noi ca primarie, ci pentru timisoreni, si consideram ca timisorenii au capacitati care trebuie facilitate de primarie. Am lucrat la acest buget pe baza unor principii. Cu acest buget punem baza pentru niste proiecte pe termen lung, care vor defini felul in care Timisoara se va dezvolta in urmatorii 10 ani. Este orientat pe cartiere, este important sa dezvoltam Timisoara in toate cartierele. Creste calitatea vietii prin servicii de calitate si folosim sansa istorica a fondurilor europene. Cu Planul National de Redresare si Rezilienta avem o sansa uriasa, Romania va primi 30 de miliarde de euro in plus fata de fondurile deja promise pentru urmatorii 7 ani”, a spus Dominic Fritz in dechiderea prezentarii.

De altfel, fondurile din PNRR si cele europene de pe proiectele deja castigate de Primarie Timisoara, in anii trecuti, sunt si singurii bani pe care Fritz se bazeaza pentru dezvoltarea orasului. Iar pentru asta si-a prospus ca, anul acesta, sa investeasca in studii si documentatii, in speranta ca, odata intocmite, vor ajuta in absorbtia de fonduri externe pentru implementarea lor.

Edilul a prezentat proiectele pe care isi doreste sa le concretizeze anul acesta. In ceea ce priveste investitiile, autoritatile locale anunta ca vor continua lucrarile incepute in anii trecuti si spera sa reuseasca sa porneasca si altele noi. Se doreste demararea lucrarilor la Pasajul Solventul, dar si cele pentru inchiderea inelelor 2 si 4 de trafic, dar si realizarea unui ‘proiect pilot’ pentru realizarea de benzi dedicate mijloacelor de transport, dus-intors, chiar daca asa ceva a existat la Timisoara si s-a renuntat la banda de-ntors pentru ca era ineficienta.  De asemenea, autoritatile vor sa construiasca parcari noi, la Spitalul de Copii Louis Turcanu, in zona Oituz si la Stadion. Prima e in faza de desen, pentru a doua nu s-a ajuns la o intelegere in vremea vechii administratii, iar cea de -a treia gazduieste acum Piata Volanta.

In proiectul de buget local este prevazuta si reinnoirea flotei de transport, cu peste 100 de troleibuze, autobuze si minibuze noi, dar si un studiu pentru optimizarea transportului public la nivel metropolitan.

In ceea ce priveste domeniul educatiei, autoritatile si-au propus sa transforme 4 licee de elita din Timisoara in campusuri tematice smart, in functie de profilul fiecaruia.

Pe sanatate, noua conducere a Primariei Timisoara nu renunta la ideea construirii unui nou spital Municipal, insa nici nu vin cu alte noutati. Vor fi continuate lucrarile la Spitalul de Copii si s-au prevazut fonduri pentru intocmirea documentatiei pentru noua maternitate Odobescu, pentru care zilele acestea s-a emis autorizatia de constructie pe planurile lui Nicolae Robu.

In cultura, adiministratia orasului s-a decis sa faca unele schimbari. Daca un Muzeu al Cetatii era prevazut sa fie infiintat in cadrul Centrului Multicultural Marasesti, acesta ar urma sa fie mutat si amenajat in cladirea Primariei Vechi, dupa ce Facultatea de Muzica va trebui sa se mute, iar cladirea va fi reabilitata. De asemenea, ar urma ca in Timisoara sa avem un traseu oficial al Revolutiei, iar pentru asta sa fie reabilitate mai multe zone si obiective care amintesc de Decembrie 89.

In privinta sportului, autoritatile si-au propus sa continue abordarea fostei administratii, aceea de a duce sportul in cartiere si, in plus, vor ca in zona centrala a orasului sa realizeze proiectul „Uszoda Renaste”, practic, un parc sportiv pe malurile Begai.

In total, Bugetul pentru anul 2021 este de 1,4 miliare de lei. Cea mai mare parte a acestuia, aproape 790 de milioane, vor merge, si anul acesta, pe cheltuieli de functionare, in timp ce pentru Dezvoltare sunt prevazuti aproximativ 620 de milioane de lei.

Proiectul de buget al Timisoarei pe 2021 a fost publicat pe site-ul Primariei Timisoara AICI  si a intrat in dezbatere publica, iar timisorenii sunt asteptati sa vina cu sugestii si propuneri.

Exit mobile version