Opinia Timisoarei

Blackout in Romania? O pana de curent la nivel national, putin probabila. Masurile anuntate de Raed Arafat

Autoritatile romane dau asigurari ca o pana de curent similara celei din Republica Moldova este putin probabila in tara noastra, dar in acelasi timp insista ca unele institutii cheie, cum ar fi spitalele, dar si benzinariile, sa aiba generatoare in caz de nevoie.

CITESTE SI: Inca 55 de mijloace de transport in comun electrice noi pentru Timisoara. A fost aprobata cererea de finantare prin PNRR, peste 300 de milioane de lei 

seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat a vorbit despre un posibil black-out in tara noastra, similar cu cel din Republica Moldova, acolo unde in ultimele zile au fost frecvente intreruperi ale energiei electrice, cauzate in principal de razboiul din Ucraina.

Astfel de probabilitate pentru Romania este mult, mult mai redusa decat ce vedem, din pacate, ca se intampla in Republica Moldova, unde exista o dependenta mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totusi, daca se intampla situatii de intrerupere de curent, care nu trebuie sa fie neaparat din cauza razboiului, poate sa fie si din cauza unor furtuni mari, cum am avut in 2017, zone importante, daca nu ma insel, la sfarsitul lui 2017, in vestul tarii si in sudul tarii”, a afirmat Arafat, citat de news.ro.

Raed Arafat afirma insa ca spitalele ar trebui sa fie dotate cu generatoare de curent in cazul in care Romania ar fi afectata de intreruperi de energie electrica.

Toate infrastructurile critice esentiale, cum ar fi spitale, diferite institutii, trebuie sa aiba deja generatoare care intra imediat cand se intrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru in structura lor si este obligatoriu sa fie verificat, testat, functional, alimentat, ca sa intre imediat in lucru. Partea cealalta, la nivelul protectiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat in ultimii ani cu un numar important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit in vestul tarii pentru cateva zile si am dus zone destul de importante, alimentandu-le cu curent, si in sudul tarii, in zona Ialomita. Astea pot fi puse la dispozitie imediat si conectate la transformatoarele care alimenteaza anumite zone unde sunt institutii de importanta majora”, a explicat seful DSU.

Raed Arafat a dat de inteles ca si benzinariile ar trebui sa fie echipate cu generatoare pentru ca oamenii sa poata sa alimenteze masinile, iar in viitor statiile peco ar putea fi obligate sa isi instaleze asemenea dispozitive.

Noi am ridicat problema foarte serios ca orice benzinarie trebuie sa aiba un generator care sa duca macar o parte din pompe. si asta a fost dupa ce a fost problema in vestul tarii si ne-am confruntat cu situatia ca masinile care vroiau sa alimenteze, benzinariile din zona, Lugoj, Timisoara, nu functionau. Si atunci am conectat unul din generatoare pe o strada in care exista benzinarie si benzinaria respectiva a putut sa alimenteze. In viitor, am discutat acest aspect inclusiv cu ministerele de resort, ca va trebui, intr-o forma sau alta, sa fie obligatorie chiar la autorizare ca o benzinarie sa aiba o sursa de energie de rezerva pentru ca la benzinarie alimentezi si masinile de pompieri, alimentezi si ambulantele si masinile de politie si masinile personale pentru a se deplasa. Si atunci nu e normal ca o benzinarie sa ramana fara curent si sa spuna nu pot sa alimentez nicio masina”, a explicat Raed Arafat.

Exit mobile version