Opinia Timisoarei

Big Brother la Timisoara! Politistii din intersectii vor fi inlocuiti cu camere video, radare permanente si semafoare noi, cu 10 milioane de euro

TIMISOARA. De anul viitor, timisorenii vor trebui sa fie mult mai atenti in trafic, de indata ce se deschide Centrul de trafic management si supraveghere video. In plus, politistii care dirijeaza traficul ar putea disparea de tot din intersectii.

Primaria Timisoara va monta semafoare noi in inca 44 de intersectii din oras, va pune radare permanente de viteza, camere de supraveghere, radare de informare si sisteme de detectie a trecerii pe culoarea rosie a semafoarelor, astfel ca soferii care nu respecta normele de circulatie se vor trezi cu amenzile in posta.

Pentru dotarea noului centru care va functiona cel mai probabil din vara anului viitor, se vor cumpara echipamente in valoare de 44 de milioane de lei, adica peste 10 milioane de euro. Se va amenaja un Centru de comanda, amplasat pe bulevardul Iuliu Maniu nr. 29, de unde va fi monitorizat traficul rutier. Acesta va fi dotat cu un panou de afisaj central pe care vor fi proiectate imagini transmise din toate cele 134 de intersectii din oras, calculatoare, telefoane si altele. Specialistii vor sta cu ochii pe soferi si pietoni 24 de ore din 24, pentru a incerca sa fluidizeze traficul rutier.

In plus, in cele 90 de intersectii semaforizate din oras se vor instala camere de supraveghere, dar si echipamente de control trafic. Semafoare si camere video se vor pune si in alte 44 de intersectii noi. Mai mult decat atat, in cele mai aglomerate vor fi montate 17 panouri de afisare, 7 radare permanente de viteza, 13 radare de informare si 37 de sisteme de detectie a trecerii pe culoarea rosie a semaforului. Soferii care vor depasi viteza legala se vor trezi cu amenzile acasa, iar cu ajutorul radarelor de informare, vor afla cat de tare au calcat pedala de acceleratie. Reprezentantii Primariei Timisoara au demarat deja proiectul pilot, cu o camera de supraveghere in Piata Maria.

„Prin managementul traficului se asigura fluidizarea permanenta in tot municipiul si cu predilectie pe bulevardele mari, unde stim cu totii ca intampinam greutati. Sper din tot sufletul sa eliminam prin acest lucru si dirijarea agentilor, care, dupa cum stim bine, in tarile dezvoltate, nu mai stau in trafic. Nutresc speranta ca stocarea imaginilor sa se realizeze cat mai repede, pentru ca astfel putem interveni cu promptitudine in sanctionarea conducatorilor auto care incalca regulile de circulatie. Ma refer la trecerea pe culoarea rosie a semaforului, la neacordarea de prioritate. Este un lucru foarte bun, pentru ca putem reduce accidentele cu victima din Timisoara. Imaginile vor putea fi folosite si ca probe in instanta”, ne-a declarat Dumitru Domasnean, seful Biroului Rutier Timisoara.

An de an, in Timisoara se inregistreaza aproximativ 7.000 de tamponari. Reprezentantii Primariei Timisoara anunta ca noul sistem, care va fi implementat in perioada urmatoare, va reduce si poluarea cu noxe cu pana la 40%, datorita fluidizarii traficului.

Specialistii care vor lucra la centrul de pe Iuliu Maniu vor putea sincroniza toate semafoarele din oras si vor putea schimba culorile acestora in cazul unor urgente. In plus, acolo isi va muta sediul si Comisia de circulatie din cadrul Primariei Timisoara, dar si o parte din politistii locali sau cei de la rutiera.

Exit mobile version