Opinia Timisoarei

Biciclistii sa aiba liber la circulatie in centrul Timisoarei, cu viteza redusa si restrictii. Propunerea USR PLUS care vrea sa deschida zona pietonala pentru pedalat

TIMISOARA. USR PLUS va supune votului in Consiliul Local un proiect de hotarare ce le va permite biciclistilor sa circule din nou prin zona pietonala la Timisoara.

Initiat de trei membri USR PLUS, consilierul local Ana Munteanu (suspendata din partid), consilierul local Ovidiu Merean si fostul consilier local Dan Resitnec, devenit sef de cabinet al primarului Dominic Fritz, proiectul propune o limitare de viteza, respectiv o alta de acces pe unele strazi in intervale orare.

CITESTE SI: Controale fulger in restaurante, supermarketuri si fast-food-uri la Timisoara. Doua localuri si hala unei piete au fost inchise, iar amenzile s-au ridicat la aproape 100.000 de lei

Ana Munteanu, cea care a descins cu jandarmii im primavara intr-un restaurant din Timisoara, si Ovidiu Merean s-au intalnit cu cativa biciclisti joi seara, iar in urma discutiilor au fost trase niste concluzii si vor fi stabilite unele reguli pe care cei care folosesc transportul pe doua roti vor trebui sa le respecte daca vor pedala prin zona pietonala. Acestea vor fi inaintate Comisiei de Circulatie.

Permiterea tranzitului zonei centrale la o viteza scazuta, de 5 sau 10 km/h, si realizarea unor semnalizari in concordanta, limitarea accesului in zonele aglomerate (Piata Operei si strazile Alba-Iulia, Vasile Alecsandri, Florimund de Mercy, precum si bucata din str. Eugeniu de Savoya delimitata de aceste doua strazi din urma) seara (intre orele 18-22), exclusiv pe perioada vremii bune (lunile mai-septembrie); in restul timpului pedalatul cu viteza scazuta este si aici aplicabil„, au transmis reprezentantii USR PLUS Timis, care sustin ca ‘spatiul public e al tuturor si ar trebui impatit echitabil‘.

USR-istii sustin ca proiectul poate fi consultat pe site-ul primariei Timisoara, insa pana la ora redactarii acestui articol, acesta nu se afla postat nici in sectiunea proiectelor de hotarare, dar nici in cea rezervata dezbaterilor publice.

Nu toti biciclistii sunt insa de acord cu noul proiect de hotarare .

Va rog INTAI SA VA ASIGURATI ca aveti mijloacele si cadrul legal de a-i amenda pe cei care nu respecta aceste reguli.!! Altfel, iar o sa fie o masura care va aduce multe polemici / accidente si multi vinovati neprinsi si nepedpsiti„, a comentat unul dintre biciclisti.

Daca viteza e limitata la 5km/h inseamna ca trebuie sa mergi pe langa bicicleta. Si la 10km/h o sa ai dificultati in a-ti pastra echilibrul„, scrie un altul.

Daca tot se circula la pas cu bici,pai atunci nu era mai bine sa o impingem si tot o data reducem pericolele de accidente?„, este opinia unui alt biciclist.

Va reamintim, potrivit Codului Rutier, in prezent, biciclistii pot primi amenzi intre 870 si 1.160 de lei, daca sunt prinsi circuland in locuri interzise, in timp ce aceia care merg cu trotinete, role sau altfel de mijloace alternative in zonele cu restrictii, pot primi sanctiuni de la 200 la 800 de lei.

Conform unei decizii luata in anul 2015 la Timisoara de vechea administratie, accesul biciclistilor in zona pietonala a orasului a fost interzisa. Acestia au voie sa traverseze acest perimetru doar pe langa biciclete, altfel risca sa fie sanctionati.

Asadar, ramane de vazut ce vor decide consilierii locali in privinta acestei initiative a USR PLUS.

Exit mobile version