Opinia Timisoarei

Biciclistii din Timisoara au interzis pe trotuarele fara piste si prin parcurile cu… oameni. Amenzile sunt usturatoare!

TIMISOARA. Primavara ii scoate din case cu tot cu biciclete pe iubitorii de miscare pe doua roti din Timisoara. Acum insa plimbarile biciclistilor sunt conditionate de noile prevederi din Codul rutier, care a intrat in vigoare in 19 ianuarie.

Biciclistii au interzis sa circule pe trotuare, in conditiile in care acestea nu sunt amenajate cu piste speciale, dar si prin parcuri, atunci cand sunt oameni pe trotuare. Prevederile sunt destul de clare in noul Cod rutier, asa ca cei care nu le respecta risca amenzi destul de mari, care pot ajunge chiar si la 600 de lei.

Si cum in Timisoara lungimea pistelor de biciclete abia depaseste 70 de kilometri pentru peste 13.000 de biciclisti si peste 1.000 de strazi, iubitorii miscarii pe doua roti sunt obligati, conform noului Cod rutier, sa circule pe asfalt, printre masini. Viata nu le este deloc usoara, mai ales ca soferii sunt din ce in ce mai irascibili la vederea bicicliclistilor si ajung chiar si la amenintari. Asadar, soferii ii trimit pe trotuar, iar politistii ii amendeaza.

”Sunt prevazute sanctiuni intre 6 si 8 puncte amenda in noul Cod rutier, care spune ca biciclistii pot circula numai pe pista speciala sau pe un drum prevazut cu astfel de pista. Punctul amenda este de 75 de lei”, ne-a explicat Mirela Draghicioiu, purtator de cuvant Inspectoratul Judetean de Politie Timis.

Potrivit statisticilor IPJ Timis, politistii de la Rutiera au amendat 21 de biciclisti numai in luna ianuarie, dar nu numai pentru ca nu mergeau pe piste, ci si pentru alte reguli incalcate. Amenzi dau insa si politistii locali.

”Serviciul Circulatie din cadrul Politiei Locale Timisoara a aplicat anul trecut un numar de 85 de sanctiuni contraventionale de la 6 la 8 puncte amenda, adica intre 450 si 600 lei, conform art. 161 din OUG 195/2002 – Codul Rutier, biciclistilor care nu au respectat prevederile legale. Acest articol prevede ca bicicletele si mopedele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand”, ne-a explicat Daniela Seracin, purtator de cuvant Politia Locala. De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii februarie, 11 biciclisti au fost amendati de politistii locali.

Interzis prin parcuri cu bicicleta!

Codul rutier mai spune ca biciclistii nu au voie sa circule nici prin parcuri, ”cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor”. Mai mult, noaptea este interzisa circulatia fara ”ochi de pisica” pe bicicleta si vesta reflectorizanta. Nu este permisa plimbarea pe bicicleta fara claxon sau traversarea trecerii de pietoni pe bicicleta, in conditiile in care nu este prevazuta cu pista speciala. De asemenea, biciclistii prinsi bauti pe mijloacele de transport risca amenzi usturatoare. Este interzis totodata si mersul in paralel.

Initiatorii Campaniei Verde pentru Biciclete, cei care au impartit peste 12.000 de numere de biciclete in Timisoara, se pregatesc sa lanseze, in toamna, proiectul Permis de biciclist, prin care sa-i invete pe iubitorii de miscare din Timisoara regulile de circulatie in trafic.

”De la inceputul campaniei Verde pentru Biciclete, eforturile au fost indreptate catre obtinerea unei pozitii de egalitate, de partener in trafic fata de soferi si pietoni. Pe langa problemele legate de infrastructura, biciclistii se confrunta cu diverse situatii intervenite in trafic, care pot fi usor prevenite prin cunoasterea legislatiei rutiere in vigoare, atat din partea biciclistilor, cat si din partea soferilor”, explica Romina Faur, coordonator VpB.

Ramane de vazut cat de mult va creste numarul amenzilor pentru biciclistii timisoreni in aceasta primavara.

Exit mobile version