Opinia Timisoarei

Bega, mai murdara ca niciodata? Timisorenii sunt indignati de cat de tulbure este apa. Aquatim asigura: curge apa curata la robinete

TIMISOARA. Culoarea apei din canalul Bega i-a speriat pe unii dintre timisoreni in ultima perioada. Un cititor ne-a trimis o imagine care arata cat de afectata a fost Bega de precipitatiile destul de ridicate din aceasta primavara.

De cealalta parte, reprezentantii societatii de apa si canal din Timisoara ne asigura ca apa care curge la robinete este curata. La statia de tratare Bega se lucreaza de peste o luna de zile in conditii speciale. Cu toate acestea, apa potabila furnizata de statia de tratare in reteaua orasului s-a incadrat tot timpul in parametri de calitate, spun reprezentantii Aquatim.

„Apa Begai, captata la statia de tratare din cartierul Plopi, este foarte tulbure, de mai bine de o luna de zile, din cauza precipitatiilor si a aportului mai mare de la afluentii din zonele montane. Turbiditatea, marimea fizica care masoara lipsa de transparenta a apei nu a scazut niciodata in aceasta perioada sub 50 de grade sau unitati de turbiditate (NTU). In mod normal, turbiditatea apei din Bega este sub 10 NTU, iar recordul perioadei a fost de 640 NTU, inregistrat in 16 martie”, anunta Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Desi Aquatim ne asigura ca apa de la robinete este potabila, timisorenii s-au indignat cand au vazut cat de maro este Bega.

„De cand traiesc in Timisoara, Bega nu a fost niciodata mai murdara ca acum. Mai ciudat e ca uneori mai aud cum se naviga pe Bega, cum se ajungea pe calea apei in marile orase europene, cum se facea comert ce bine era, ca a fost un proiect de curatare finantat din fonduri europene, ca vrem spectacol de jocuri de apa, lumina si muzica pe Bega…”, a scris Dan Botoman, un cititor fidel al opiniatimisoarei.ro.

Cat despre apa pe care o livreaza statia de tratare Bega, aceasta are, in medie, 0,5 NTU, mult sub limita impusa de lege, care este 5 NTU.

„Pentru a <<curata>> apa din Bega, personalul statiei de tratare a folosit in aceasta perioada 160 t de aluminat de sodiu si 200 t sulfat de aluminiu, adica o cantitate de zece ori mai mare de reactivi decat in mod normal”, mai spune Ilie Vlaicu.

Exit mobile version