Opinia Timisoarei

Baroul Timis protesteaza fata de modificarile din Statutul profesiei de avocat! ‘Se doreste crearea unei corp de elita al avocatilor din Bucuresti!’

TIMISOARA. Consiliul Baroului Timis s-a alaturat protestelor altor barouri din tara si a avertizat Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) ca nu este de acord cu modificarea legislatiei in baza careia functioneaza activitatea de acordare a asistentei juridice in tara noastra.

Se doreste crearea unui corp de elita a avocaturii, care sa profite avocatilor din Bucuresti! Este inadmisibil ca reprezentantii avocaturii din Romania, alesi de barouri, sa incerce modificarea statutului profesiei de avocat fara sa se consulte cu noi, cei din provincie! Asa ceva nu s-a intamplat niciodata, ca profesia de avocat sa fie dinamitata din interior! Impartirea avocatilor in patru categorii profesionale, daca-i includem si pe stagiari, creeaza un avantaj clar colegilor din Bucuresti, care-s mai aproape de Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala”, ne-a declarat decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta.

In opinia sa, incercarea de a supune avocatii unui examen suplimentar, pentru a putea pleda la instantele superioare, incalca principiile tratamentului egal in cadrul profesiei.

Restrictionarea dreptului de a pleda la anumite instante este de neacceptat! Inainte de a li se acorda dreptul de a pleda la instantele superioare, avocatii ar urma sa fie examinati de o comisie din care sa faca parte reprezentanti ai UNBR, judecatori, profesori universitari. Nu inteleg de ce sa ne examineze judecatorii, sa ne dea note, nu-i suficient ca ne dau lectii destule in salile de judecata!?„, se mai intreaba retoric Valeriu Rauta.

Aceste proteste au fost starnite, in urma cu cateva zile, cand UNBR a facut cunoscut un proiect de modificare a articolelor 23 si 24 din Legea 54/1995, in care se propune impartirea avocatilor in patru clase de competenta profesionala.

Avocatul definitiv are dreptul de a acorda asistenta juridica, a redacta acte de procedura si de a pune concluzii la toate instantele, cu exceptia curtilor de apel, a ICCJ si a CCR, unde va putea acorda asistenta juridica, a redacta acte de procedura si a pune concluzii daca are o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 3 ani de la dobandirea calitatii de avocat definitiv pentru curtile de apel si 5 ani pentru ICCJ si CCR, daca se inscrie si a fost declarat admis la examenul de dobandire a dreptului de a pune concluzii la aceste instante. Examenul va fi organizat de Consiliul UNBR, prin INPPA in colaborare cu INM. Din comisiile de examen vor face parte cel putin un judecator de la instanta corespunzatoare, un cadru didactic universitar de la o facultate de drept acreditata sa organizeze studii doctorale (conferentiar sau profesor) si avocati desemnati pe baza propunerilor venite din partea barourilor”, sunt propunerile de modificare a art. 23 din legea avocaturii, care a starnit revolta barourilor din tara.

Dintre toate profesiunile liberale din spatiul juridic (notari publici, executori, practicieni in insolventa), numai avocatii ar fi supusi unui model draconic de desavarsire profesionala, ceea ce i-ar aseza intr-o postura total diferita fata de cei care, activand in domeniul judiciar, exercita alte profesii liberale. Ne intrebam ce se va intampla cu avocatii care au calitatea de doctor in drept ori sunt cadre didactice universitare de nivel superior, conferentiari sau profesori?. Si dumnealor vor fi supusi acestui nou sistem? Si daca da, cu cine vor sustine examenele? Poate cu fostii studenti…”, intreaba, ironic, prodecanul Cristian Clipa in adresa prin care UNBR este informat ca avocatii din Timis resping orice incercare de modificare a Legii 54/1995…

Exit mobile version