Opinia Timisoarei

Banii de la guvern pentru reabilitarea fatadelor cladirilor vechi, praf in ochi pentru timisoreni?

TIMISOARA. Timisorenii pot lua credite de la stat pentru a reabilita fatadele cladirilor vechi, insa conditiile ar putea fi prea dure. Presedintele FALT spune ca proiectul propus de Elena Udrea poate fi doar un praf in ochi pentru proprietari.

Desi nu foarte multi timisoreni au ajuns la spital pentru ca au fost loviti de bucatile de tencuiala cazute de pe cladirile vechi, cazurile in care specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt chemati sa indeparteze tencuiala ce sta sa cada se inmultesc de la an la an. In 2007, o tanara a murit lovita de fragmente ornamentale prabusite de pe un bloc din Timisoara. Anul trecut, specialistii de la ISU au intervenit in aproape 40 de cazuri, iar numai in primele luni ale acestui an au avut 15 interventii in acest sens.

Peste cateva luni insa, timisorenii si-ar putea repara fatadele imobilelor in care locuiesc prin accesarea unui credit de la stat. In cinci ani trebuie sa il inapoieze. Presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara spune ca daca cetateanul are restante la intretinere s-ar putea sa nu poata beneficia de program. Acesta ne-a marturisit ca nu se stiu conditiile pentru credit, iar pentru timisoreni nu se intrezareste un viitor stralucitor in acest sens.

Cetatenii, neavand bani, foarte multe cladiri sunt un adevarat pericol pentru ei. Procedura o sa o aflam numai cand o sa vedem legea. Daca nu vor fi fonduri suficiente, atunci foarte putine cladiri se pot face in Timisoara. La cladirile vechi, cred ca marea majoritate a lor necesita interventii. Doar cele care au fost revendicate au fost reabilitate, pentru ca a venit noul proprietar cu banii. In rest, toate arata la fel. Unele dintre ele arata chiar groaznic„, ne-a declarat Petru Olariu, presedintele FALT.

Guvernul a trimis in regim de urgenta un proiect de lege in Parlament. Noua „Lege a fatadelor” da posibilitatea autoritatilor publice locale sa intervina impotriva proprietarului si sa reabiliteze fatada pe cheltuiala primariei.

Totodata, Primaria Timisoara va avea obligatia sa inventarieze toate cladirile care necesita reabilitarea fatadelor, sa creeze un plan de actiune si sa stabileasca zone prioritare de actiune. Proprietarii trebuie sa ia o decizie in 30 de zile de cand au fost anuntati de municipalitate si sa comunice daca vor sa reabiliteze fatadele sau nu. Daca proprietarul are insa un venit mediu sub castigul salarial mediu acesta nu trebuie sa returneze banii, cheltuielile fiind suportate de catre primarie. Legea include cladirile vechi, iar cele care sunt monumente istorice ar putea fi reabilitate in totalitate de catre minister.

Exit mobile version