Opinia Timisoarei

In Banat ca in Vestul Salbatic: mii de timisoreni au arme acasa. Din cele 10.000 inregistrate, mai mult de jumatate sunt arme letale

Nesiguranta si intamplarile nefericite de zi cu zi nu ii sperie pe timisoreni. Cei care le dau autorizatii detinatorilor de arme spun ca lipsa sigurantei nu este un motiv si ca majoritatea isi cumpara pistoale pentru ca… sunt in trend. Timisorenii pot avea insa numai pistoale cu bile de cauciuc, cu gaze iritante sau cu aer comprimat.

Anul acesta, spun autoritatile locale, se poarta pistoalele cu bila de cauciuc. Cei care vor sa isi cumpere o arma trebuie sa stie ca nu este foarte greu de obtinut, dar este foarte dificil de folosit. Conditiile in care pistoalele care nu provoaca moartea pot fi utilizate sunt destul de dure. Legea spune ca autoapararea trebuie sa fie direct proportionala cu atacul, ceea ce inseamna ca victima, cea care detine arma, trebuie sa-i raspunda cu aceeasi moneda celui care ataca.

Amenintarile nu se iau in calcul, nici macar cele din trafic, atentioneaza avocatii! Iar sanctiunile sunt destul de mari. in paginile 2-3 vorbim mai pe larg despre acest subiect, care nu mai reprezinta un tabu pentru timisoreni.

Dintre cele 10 mii de arme inregistrate in Timis, mai mult de jumatate sunt arme letale

“Cat de greu este sa obtin o arma?”

Este o intrebare pe care foarte multi oameni si-au pus-o, cel mai probabil, dupa ce au urmarit celebrele stiri de la ora cinci. Nesiguranta pe strada si miile de cazuri de atacuri sau omoruri ii sperie uneori pe oameni si tot mai multi isi cumpara arme. Autoritatile din domeniu spun insa ca nu acesta este principalul motiv pentru care numarul detinatorilor de arme creste de la an la an. Ei au voie sa isi achizitioneze doar arme neletale, mai precis numai pistoale cu bile de cauciuc, pistoale cu gaze sau pistoale cu aer comprimat.

La Timisoara, cei mai multi detinatori sunt barbati. Femeile prefera sprayul paralizant in detrimentul armelor. E mai putin zgomotos si parca nu creeaza atata panica. De cealalta parte, barbatii, mai laudarosi din fire, isi cumpara pistoale scumpe, pe care sa le arate mai departe prietenilor. O spune chiar seful Serviciului de Arme, Explozivi si Substante Toxice din Timis, Nonus Ungureanu, care este de parere ca circula deja o moda printre detinatorii de arme: pistoalele cu bila de cauciuc.

”Nu vreau sa se creada ca apare neaparat un sentiment de siguranta si atunci isi iau pistoale. Multi le iau ca sa le aiba. Conditiile sunt destul de facile, au bani. E un trend constant. Timisenii prefera pistoale cu bile de cauciuc. Este o moda in a solicita detinerea si folosinta de arme neletale, acele arme cu bile de cauciuc, cu gaze sau cu aer comprimat. E destul de scump un pistol cu bile de cauciuc, undeva intre sase, sapte milioane, chiar pana la 25”, spune comisarul sef  Nonus Ungureanu.

Acesta este de parere ca foarte multe persoane isi cumpara arme doar sa le colectioneze. ”Le place un anumit model. Sunt oameni potenti financiar. Atunci cand merge cineva la ei in vizita, se lauda. Altul se lauda si el, dar nu cred ca in sensul rau al cuvantului. Unii chiar investesc sume destul de mari de bani”, mai povesteste ciomisarul.

”Mi-am cumparat pistol cu bila de cauciuc pentru autoaparare. E bine sa-l ai, desi e cam scump, dar nu stii ce se poate intampla pe strada sau chiar in casa, cum intra cineva peste tine. Am si prieteni care si-au luat ca sa le aiba”, ne-a spus un detinator care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Cele mai multe arme din Timis sunt letale

In judetul nostru, la data de 30 iunie, timisenii aveau 9.444 de arme, atat letale, cat si neletale. Dintre acestea, 5.727 sunt considerate letale, adica pot lua viata unui om, iar alte 3.717 sunt arme neletale, care nu provoaca moartea. in total, 6.860 de timiseni au pistol acasa, iar aproape 3.000 dintre acestia sunt vanatori.

In ceea ce priveste persoanele juridice, 1.393 de arme au fost inregistrate pe firme: 640 letale si 181 neletale. Este vorba despre firme precum asociatiile sportive, magazinele care le vand, precum si asociatiile de vanatoare.

Cand se poate folosi un pistol?

Arma este doar pentru autoaparare. O spune legislatia, o spun politistii, o spun avocatii. Nu se pot folosi la intimidari sau la amenintari. ”Armele neletale pot fi folosite doar pentru autoaparare sau in scop utilitar, pentru competitiile sportive, in actorie, depinde de situatie. in trafic, de exemplu, arma nu se poate folosi pentru amenintare, ci doar in scop de autoaparare. Una dintre conditii este ca autoapararea sa fie direct proportionala cu atacul. O arma neletala nu se poate compara cu o arma letala sau cu un cutit”, explica avocatul Adriana Stoica.

La fel spune si comisarul sef care elibereaza permisele de port-arma. La Timisoara, in ultima perioada nu s-au inregistrat cazuri de amenintari, ci doar reclamatii. Situatia este complicata aici. Daca este destept, cel ce ameninta scapa usor.

”Timisorenii mai reclama ca sunt amenintati cu arma. Poate interveni o stare conflictuala si daca reusim sa probam, ii ridicam arma si dreptul de a o purta, insa el are dreptul sa-si cumpere alta, pentru ca este vorba numai despre cea care face obiectul sesizarii”, a declarat Nonus Ungureanu.

Procedura pentru obtinerea permisului port-arma

In ziua de astazi, este foarte usor pentru oricine sa aiba o arma. Trebuie sa indeplineasca doar cateva conditii: sa aiba cazierul curat si sa nu aiba probleme psihice.

Persoanele fizice se adreseaza Serviciului de Arme, Explozivi si Substante Toxice din Timis de pe bulevardul C.D. Loga, cu o fisa medicala, cazierul si un aviz psihologic. Totodata, trebuie sa spuna si motivatia pentru care au nevoie de pistol. La Trezorerie se plateste o taxa de 100 de lei sau de 300 de lei pentru cei care doresc arma in regim de urgenta.

Inspectorii analizeaza mai apoi toate documentele si decid daca dau aviz favorabil sau nefavorabil. Cu avizul se merge mai apoi la magazinele specializate. In Timisoara exista patru magazine de unde se pot achizitiona arme: in Piata Maria, in Piata Balcescu, pe strada Memorandului si in cartierul Iosefin. Alte trei magazine sunt in Lugoj, iar unul este in localitatea Mosnita.

Dupa acest pas, posesorul isi ia arma si merge cu ea la acelasi Serviciu de Arme, Explozivi si Substante Toxice din Timis, care elibereaza permisul de port-arma. Asadar, atat detinatorul de arma, cat si pistolul se afla in evidenta serviciului. Nimic mai simplu. Urmeaza apoi un instructaj, in care proaspatul posesor de arma neletala afla cand, cum si in ce conditii isi poate folosi noua jucarie.

Vanzatorii de la magazinele de vanatoare sunt cei care comercializeaza si asemenea pistoale. Ei spun ca tot mai multi timisoreni merg sa cumpere astfel de arme, numai ca, pe perioada verii, numarul lor este mai scazut, fiind si vreme de concedii.

”Se vand destul de multe arme. Ei vin la noi cu autorizatie de cumparare. in perioada aceasta avem cam cinci, zece clienti pe luna. Cumpara pistoale de autoaparare cu bile de cauciuc. Cutite nu vindem decat vanatorilor, pentru ca sunt considerate arme albe. Pentru autoaparare vindem doar pistoale cu bile sau cu gaz iritant. Cu aer comprimat avem doar arme de tir sportiv. Preturile pleaca de la 500 la 2.500 de lei”, ne-a declarat Gheorghe Iulian, vanzator la unul dintre cele patru magazine din Timisoara.

Acesta spune ca sunt si femei care isi cumpara pistoale, dar ca majoritatea prefera sprayurile paralizante. ”Acum, cu toate incidentele astea, cu cel care a injunghiat trei femei pe strada, vin mai multe femei la noi. Avem si multi tineri care isi cumpara, dar mai mult ca sa invete sa traga la tir. Ei vin cum au bani”, mai spune barbatul.

Cine poate folosi arme letale?

Armele letale sunt cele care pot provoca moartea. Persoanelor fizice le este interzis sa le detina si sa le foloseasca. Astfel de pistoale sau pusti pot avea doar vanatorii, politistii, militarii sau demnitarii. Pe aceasta parte si legea este putin mai dura. Armele, fie ca este vorba despre pistoale cu glont sau despre pustile de vanatoare, trebuie sa fie tinute in conditii speciale.

”Cu arme letale au voie numai vanatorii, politistii, militarii, atat cei activi, cat si cei in rezerva, si demnitarii, pe perioada cat se afla in functie. Aici, conditiile de pastrare sunt putin mai delicate, in sensul ca trebuie sa aiba o lada metalica in care sa pastreze arma, munitia samd. Este vorba de arme mai periculoase”, spune seful Serviciului de Arme.

Amenzile pentru cei care nu le tin asa cum trebuie sau pentru cei care le detin ilegal sunt destul de mari. Cei de la Serviciul de Arme efectueaza periodic perchezitii la casele vanatorilor sau la cei ce detin pistoale ori pusti care pot provoca moartea. in cursul lunii mai, opt persoane au ajuns in arest pentru braconaj si pentru ca aveau 11 arme ilegal. in total, anul acesta au fost ridicate 30 de arme, majoritatea fiind letale. Uneori, amenzile ajung si la 2.000 de lei.

De unde vin pistoalele pentru care nu exista permis?

Multi si le confectioneaza, spune Nonus Ungureanu. in zonele de padure, foarte multe arme sunt mostenite, in stare veche, dar care inca se pot folosi. „Este posibil sa fie aduse pur si simplu in Romania din strainatate. Aici intram deja in contrabanda”, completeaza acesta.

Doar un poligon in Timisoara

In Timisoara exista doar un poligon de tragere cu arma, in cartierul Plopi. Aici, timisorenii scot din buzunar chiar si 150 de lei pentru a trage cu pistolul timp de o ora, spun inspectorii de la Serviciul de Arme. Locul este bun atat pentru cei care vor sa invete sa foloseasca un pistol, cat si pentru cei care simt nevoia sa se descarce de anumite stari.

Exit mobile version