Opinia Timisoarei

Balbaiala primarului Fritz, care se plange ca nu mai poate plati datoriile de zeci de milioane pe care le are Primaria Timisoara… din cauza Guvernului care reduce cheltuielile prin ordonanta. Recunoaste ca nici macar n-o intelege. Video

TIMISOARA.  ‘Noua ordonanta de reducere a cheltuielilor in administratiile publice este un atac brutal asupra autonomiei locale si a finantelor fiecarei administratii publice‘. Asta sustine primarul Timisoarei, Dominic Fritz, care a lansat un atac dur la adresa guvernantilor si a parlamentarilor.

CITESTE SI: Cainii fara stapan de pe strazile din Timisoara, adunati in continuare de Danyflor. Pentru ca nu a reusit sa organizeze licitatia la timp, primaria a prelungit contractul cu inca 6 luni 

Desi tot el recunoaste ca nu intelege ordonanta, edilul declara ca stie ca, ‘odata cu intrarea ei in vigoare, nu vom mai putea accesa fonduri europene, iar firmele cu care primaria a are contracte vor intra in faliment‘.

Ordonanta de urgenta care tocmai a fost votata de Guvern este un atac brutal asupra autonomiei locale si asupra autonomiei fiscale si financiare locale. Guvernul pregateste un jaf al banilor timisorenilor si al banilor multora din Romania, adica vrea sa ne forteze sa nu mai putem cheltui banii, ca sa ne ramana un excedent, acel excedent vrea, cel mai probabil, prin fondul de rezerva, apoi, sa distribuie discretionar pentru a acoperi alte gauri in bugetul de stat. Este un asalt fara precedent si fac un apel la toti primarii Romaniei sa se opuna la aceasta masura si fac un apel si la parlamentari sa corecteze aceasta ordonanta in Guvern.

Ca sa aveti o idee ce inseamna pentru noi, in Timisoara. Noi nu mai putem sa incheiem contracte noi si pe parte de investitii asta inseamna ca nu putem sa semnam contractul cu castigatorul concursului international de arhitectura pentru Piata Victoriei, asta inseamna ca nu putem sa achizitionam servicii de reparatii pentru sinagoga din Fabric, care se va prabusi in aceasta iarna daca nu o reparam si o serie de alte proiecte pe care trebuie sa le incepem acum ca sa putem aplica pentru fonduri europene anul viitor.

Ce nu intelege Guvernul sau poate intelege dar nu-i pasa este ca daca oprim acum toate investitiile facute din bugetul local este o bomba de ceas pentru absorbtia fondurilor europene in Romania, in anii ce vin. Pentru ca daca nu putem acum sa pornim anumite studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentatii tehnico-economice pe care sa le licitam si sa le finalizam in urmatoarele 6-9 luni, nu avem cu ce proiecte sa venim pentru a le depune pentru fonduri europene la anul.„, a sustinut vineri primarul Dominic Fritz.

Edilul afirma ca problema ar fi fost sesizata de mai multi dintre primarii de municipii din intreaga tara, insa, spre deosebire de el, ceilalti se tem sa vorbeasca.

Am discutat (n. r. cu colegi primari din alte municipii). Ce observ eu este o teama din partea primarilor care fac parte din partidele aflate la guvernare, de a iesi in public, dar binenteles ca exista discutii foarte aprinse in privat si este de fapt o pedeapsa pentru toti cei care au o oarecare predictibilitate in bugetele lor si acum fix cei care vor avea un excedent vor fi cei care vor fi pedepsiti. Revolta este mare, din pacate nu este pubica, si tocmai de aceea m-am hotarat eu sa ies public„, a adaugat edilul.

Dominic Fritz nici macar nu a inteles Ordonanta Guvernului

Intrebat in ce masura va fi afectata actitatea primariei de aceasta ordonanta si care sunt sumele despre care se discuta, Fritz a recunoscut ca nu are habar pentru ca…. nu intelege ordonanta si ca, nici macar nu a citit varianta finala a acesteia.

Nu pot sa fac un calcul, pentru ca nici eu nu stiu varianta finala a acestei ordonante. Am inteles ca s-au mai facut in aceasta dimineata niste amendamente pe care nu le cunosc, deci trebuie sa vedem varianta finala si sa facem acest calcul. Sunt si anumite prevederi unde exista interpretari foarte diferite fata de ce inseamna concret si va trebui sa studiem atat noi, cat sa ne si consultam cu alte primarii cum interpreteaza aceste prevederi.

Dupa cum am spus, eu nu stiu ce amendamente s-au propus. Eu am avut o discutie cu Alfred Simonis, presedintele Camerei, care m-a asigurat ca la randul lui a rezolvat aceasta problema, dar ultima varianta pe care am vazut-o eu n-a continut aceasta exceptie pentru Capitala Culturala. Deci sper ca a fost printre amendamentele votate in aceasta dimineata„, a precizat Dominic Fritz.

Singura certitudine a primarului este ca are bani sa plateasca facturile restante, care, asa cum el insusi spune, se ridica la cateva zeci de milioane de lei. Asta desi ele vor putea fi achitate, in cuantumul mediei platilor din primele 10 luni ale anului.

Noi asteptam facturi foarte mari pe toate proiectele mari, nu in ultimul rand pe Stan Vidrighin si Cetatii, care nu sunt inca proiecte pe fonduri europene, deci nu sunt exceptate, si va trebui sa facem o analiza, cat vom putea plati.
Mai avem cateva zeci de milioane restante de facturi. Ordonanta vorbeste de plati, nu zice de data facturii, deci in interpretarea mea actuala, si acelea intra in acest calcul.

Vor putea fi platite, nu in integralitate, doar daca nu depasesc media platilor din ultimele 10 luni. Nu ma rugati pe mine sa explic ordonanta, pentru ca nici eu nu o inteleg„, a concluzionat Fritz.

VIDEO: George Stefanita

Pe lista de cheltuieli pentru care nu se pot incheia angajamente de catre primarii pana la finele anului 2023 se numara:
-„Bunuri si servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” si „Alte bunuri si servicii pentru intretinere si funcționare”,
– Reparatii curente Bunuri de natura obiectelor de inventar,
– Carti, publicatii si materiale documentare
– Consultanta si expertiza
– Pregatire profesionala
– Studii si cercetari
– Contributii ale administratiei publice locale la realizarea unor lucrari si servicii de interes public local, in baza unor conventii sau contracte de asociere
– Alte cheltuieli, cu exceptia alineatelor „Chirii” si „Executarea silită a creanțelor bugetare”
– Asociatii si fundatii, cu exceptia angajamentelor ce vizeaza domeniile „Sanatate” si „Asistenta sociala”

Ordonanta a fost aprobata de Guvern, vineri.

 

Exit mobile version