Opinia Timisoarei

Avocatii din baroul “Bota” continua sa bantuie instantele de judecata din Timisoara, desi se expun la condamnari penale

Aproape 100 de absolventi ai Facultatii de Drept din Timisoara sunt membri ai baroului paralel aflat in ilegalitate, Baroul Constitutional Roman, si incearca, zi de zi, sa-si exercite profesia de avocat prin salile de judecata, fara a avea acest drept.

Ultima modificare a Legii 51/2005 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat interzice, la art. 3, constituirea si functionarea de barouri in afara UNBR, cu precizarea ca “actele de constituire si inregistrare a acestora sunt nule de drept”.

In ciuda acestor prevederi legale, avocatii din Baroul “Bota” continua sa creada in steaua lor. “De fiecare data cand apar in fata completelor de judecata mi se cere delegatia oficiala din partea Baroului Timis. Imi completez delegatia, semnez si stampilez, insa exista situatii in care magistratii nu-mi permit sa pun concluzii pana cand baroul traditional nu-mi confirma calitatea de membru. Ori, acest lucru mi se pare un abuz, intrucat baroul nostru este cel legal constituit, nu baroul traditional”, ne-a declarat Sabin Gentimir, decanul Baroului Constitutional Timis, a carui stampila seamana izbitor de mult cu stampila baroului oficial.

“Pana in prezent, am dat cu subsemnatul de zeci de ori la Politie si Parchet, in urma reclamatiilor facute de decanul Baroului Timis, care ne acuza de exercitarea fara drept a unei profesii si evaziune fiscala. De fiecare data dosarele s-au solutionat cu neinceperea urmaririi penale (NUP)”, mai spune Gentimir.

In opinia sa, barourile traditionale au fost desfiintate prin Legea 3 din 17 ianuarie 1948 si nu au mai fost reinfiintate, pe cand Baroul Bota are acte legale de infiintare si a inregistrat legal toate denumirile de institutii avocatesti.

„Domnule, s-au formulat nenumarate plangeri impotriva noastra pentru exercitarea fara drept a profesiei, dar pana acum 364 de procurori au pronuntat solutii de netrimitere in judecata, iar 299 de instante judecatoresti au confirmat acest lucru. Vechile barouri functioneaza in baza legii care doar defineste si organizeaza profesia de avocat”, spune si Pompiliu Bota, inginerul care a infiintat baroul paralel si a bulversat activitatea de asistenta juridica din tara.

De cealalta parte, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Timisoara, judecatorul Dumitru Hantea, spune ca exista o practica unitara la nivelul instantelor din Banat ca avocatii constitutionali sa nu fie acceptati la bara.

„Chestiunea e foarte simpla: avocatii constitutionali sunt luati in considerare in sala doar daca au mandat notarial din partea clientului. Instantele de judecata nu recunosc decat Baroul Timis traditional. Este de datoria organelor penale sa rezolve aceasta problema”.

Conform legislatiei penale, exercitarea fara drept a profesiei de avocat se pedepseste cu inchisoare de la  la 3 ani.

Exit mobile version