Opinia Timisoarei

Avertisment de Blackout. Pana de curent in toata Europa: Nu se pune problema daca se va intampla, ci cand. Ce trebuie sa aveti in casa

Un scenariu demn de filmele de la Hollywood ar putea deveni in scurt timp realitate. O spun autoritatile austriece, care deja isi pregatesc cetatenii pentru o noua criza de proportii.

CITESTE SI: 480 de decese si aproape 12.500 de noi imbolnaviri cu COVID in Romania, in ultimele ore. Inca multi pacienti in ATI 

Austria atrage atentia asupra unui risc urias si isi informeaza populatia asupra unui Blackout, care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicatiile, mass-media si siguranta publica.

Luam in calcul o intrerupere de curent in viitorul apropiat„, avertizeaza Klaudia Tanner, ministrul apararii de la Viena.

In acest context, fortele armate din Austria desfasoara de cateva saptamani o campanie masiva de constientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adica o pana de curent de dimensiuni mari, catastrofale.

Autoritatile din Austria nu-si pun problema daca va fi acest „Blackout”, ci cand se va intampla.

Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrica si astfel o scadere a frecventei in toata Europa Centrala ca urmare a unei intreruperi in reteaua electrica romaneasca, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediata a unor mari consumatori din reteaua electrica europeana, relateaza diepresse.com.

Nu ar fi prima data cand armata austriaca prezice corect o criza de proportii. Campania de publicitate stradala, numita „Blackout – ce sa faci atunci cand totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afise explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populatiei sfaturi, campania de informare cuprinde si insertii publicitare in presa audio-vizuala si scrisa cu titlul: „Blackout! Planuiti-va sa petreceti acasa un concediu ca la camping pentru 14 zile“!

Potrivit recomandarilor expertilor militari austrieci, este de asteptat ca in cazul unei intreruperi de curent in Austria sa nu existe curent electric pentru cel putin o zi, iar pentru intreaga Europa sunt asteptate intreruperi de… o saptamana. Conform aceleasi surse, probabilitatea unui blackout in urmatorii 5 ani este de 100%, scrie dcnews.ro.

Telefoanele mobile, retelele fixe si internetul vor fi paralizate. Vor inceta sa functioneze automatele bancare, statiile de benzina, majoritatea mijloacelor de transport in comun, lifturile, sistemele de incalzire si racire, vor fi probleme semnificative in aprovizionarea cu apa si in functionarea canalizarii. Principala problema in gospodarii este ca dispozitivele de racire sau sistemele de incalzire se defecteaza odata cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite si dramatice in functie de anotimp. Procurarea hranei va fi dificila.

In cazul in care acest scenariu devine realitate, armata ii sfatuieste pe austrieci si ce provizii trebuie sa aiba in case. Depozitati in gospodarie apa de baut, 2 l de persoana pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrana pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru doua saptamani, bani in numerar”.

– Radio cu baterii (radio auto!)
– Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezerva)
– Lumanari, aprinderi, stingatoare, alarme de monoxid de carbon
– Apa (2 litri de persoana pe zi; 3-5 zile), bauturi, ceai, cafea
– Mancare durabila timp de 2 saptamani (paste, orez, conserve…)
– Medicatie esentiala timp de 2 saptamani, trusa de prim ajutor
– Articole de toaleta, saci de gunoi, benzi adezive, fermoar
– Aragaz, gratar, pasta de combustibil
– incasati in bancnote si monede mici
– Saci de dormit, paturi, haine calde
– Jocuri, blocuri, pixuri
– Masina sa aiba rezervorul macar pe jumatate plin.

Citeste mai multe: AICI

Foto: romaniatv.net

Exit mobile version