Opinia Timisoarei

Avem stocuri de carbune la Colterm cu care sa incalzim Timisoara 19 zile la iarna. Administratorul special da asigurari ca aprovizionarea continua. Cati timisoreni s-au debransat

TIMISOARA. La 1 iulie, reprezentantii Colterm anuntau ca au stocuri de carbune pentru la iarna pentru doar…. 10 zile.
La 1 august transmit ca au reusit sa ajunga la cantitati pentru… 19 zile.

Incet, dar sigur, continua aprovizionarea cu combustibilii care sa asigure caldura si apa calda pentru timisoreni, spitale, scoli si institutii racordate la sistemul centralizat in sezonul rece 2022-2023.

Incheiem luna iulie cu un stoc de 19.000 tone de carbune, urmand ca si in perioada urmatoare sa continuam aprovizionarea, in vederea asigurarii totalului necesar, de 250.000 de tone, pentru sezonul rece urmator. Precizam ca, in perioada imediat urmatoare, vor fi semnate si alte contracte pentru furnizarea de carbune, in vederea acoperirii cantitatilor necesare pentru urmatorul sezon de functionare a CET Sud. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale pentru iarna care urmeaza, am inmagazinat, pana in prezent, cantitatea de 10.958 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cat este stabilit de autoritati)„, transmite administratorul special al Colterm, Cristian Amza.

Iarna trecuta, pentru a asigura caldura in caloriferele timisorenilor abonati la Colterm si apa calda, societatea de termoficare ardea cam 1000 de tone de carbune pe zi.

Cu alte cuvinte, Colterm ne anunta ca in acest moment are un stoc de carbune pentru 19 zile.

Intre timp, timisorenii continua sa se debranseze de la sistemul centralizat si sa-si puna centrale ori sa gaseasca alte variante de incalzire.
Aproape 1500 care si-au pierdut increderea in Colterm au decis sa nu mai riste sa indure frigul in locuinte, asa cum s-a intamplat iarna trecuta.

In ceea ce priveste situatia debransarilor/deconectarilor, pana in prezent, au optat pentru deconectare individuala si trecerea pe o alta sursa de incalzire un numar de 1.294 de proprietari de apartamente, iar 45 au solicitat debransarea, respectiv rezilieri ale contractelor de furnizare a energiei termice, dintre care 23 de asociatii de proprietari (cu 205 apartamente, incluse in totalul de 1.294 deconectari) si 22 de case individuale sau apartamente cu bransamente separate„, mai transmit reprezentantii societatii de termoficare.

Acestia mai dau asigurari ca lucreaza la proiectele de producere a energiei alternative pentru Timisoara.

Totodata, am demarat doua proiecte deosebit de importante, am putea spune chiar strategice in contextul crizei energetice pe care o traversam la nivel mondial si national. Este vorba despre un proiect, pe care l-am depus deja, pentru finantare prin PNRR, care vizeaza infiintarea unei centrale fotovoltaice cu puterea instalata de 10 MW, care ar urma sa fie amplasata pe compartimentul nr. 1 al depozitului de zgura si cenusa. Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv infiintarea unei fabrici de hidrogen-H la CET Sud, pe care intentionam sa-l depunem, tot pentru finantare prin PNRR, pana la mijlocul lunii august„, mai precizeaza Cristian Amza.

La acestea se adauga continuarea amplului proiect de retehnologizare inceput in urma cu cativa ani.

Va reamintim, luni, Ministerul Dezvoltarii a alocat Timisoarei cea mai mare suma din tara printr-o schema de sprijin a sistemului de incalzire. Este vorba de alte 67 de milioane de lei cu care administratia Fritz sa cumpere carbune si gaz pentru iarna.

CITESTE SI: Inca un ajutor pentru Timisoara de la Guvern. A primit cea mai mare suma din tara pentru stocuri de carbune si gaze, ca sa asigure incalzirea orasului la iarna

Aflata in insolventa, societatea Colterm se zbate inca in datorii de sute de milioane de lei catre ANAF si furnizori. Mai mult, administratia Fritz a decis sa nu achite pentru al doilea an consecutiv amenda primita de societate pentru necumpararea certificatelor de poluare impuse de normele europene. Insumate, cele doua sanctiuni, reprezinta peste 35 de milioane de euro.

Exit mobile version