Opinia Timisoarei

Avem schela cu flori in centrul Timisoarei, ce facem cu ea? Se cauta idei pentru organizarea de evenimente in ‘Pepiniera cu plante’ in acest an. Au inceput inscrierile

TIMISOARA. „Organizeaza propriul tau eveniment in Pepiniera.1306 plante pentru Timisoara!„. Acesta este indemnul arhitectilor OAR Timis, aflati in cautarea unor timisoreni, si nu numai, interesati sa puna la cale activitati in schela cu flori din Piata Victoriei, instalatie ridicata pentru Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023.

CITESTE SINicolae Robu audiat la DNA Timisoara. Este urmarit penal. Video

Spatiul alternativ este pus la dispozitia celor interesati sa faca parte din calendarul cultural, iar pentru organizarea unui eveniment in acest an in ‘Pepiniera’, oricine se poate inscrie la selectie, daca activitatea tine seama de o serie de conditii.

-infrastructura permite evenimente de capacitate mica/platforma (max. 20 persoane) sau evenimente de anvergura ce pot fi transmise din Pepiniera intregii piete/trecatorilor (concerte, performances, visuals, bannere, spectacole etc);
– evenimentele din platforma pot avea public tinta, grupuri adresate direct – 20 persoane – (scolari/liceeni, workshopuri), care se pot intampla in mai multe serii sau chiar pe mai multe etaje in acelasi timp;
– iti poti chiar organiza o expozitie pe care vizitatorii zilnici sa o observe pentru o perioada limitata de timp„, transmit arhitectii de la OAR.

Propunerile vor fi mai apoi analizate de catre specialistii de la Ordinul Arhitectilor Filiala Timis pentru a vedea daca se califica.

Mentionam ca fiecare proiect va fi analizat de echipa noastra si vom incerca sa selectam proiectele care au o coerenta sau un dialog cu ideea conceptuala a Pepinierei, relatia cu spatiul public, dar si cu patrimoniul botanic. Spor la idei faine!„, mai precizeaza reprezentantii OAR Timis.

Formularul de inscriere poate fi completat AICI.

Va reamintim, in instalatia de cinci niveluri din Piata Victoriei, parte din programul Timisoara Capitala Culturala a Europei 2023, au fost puse ghivece si jardiniere cu plante, iar pe parcursul anului timisorenii si turistii le vor vedea in diferite stadii de evolutie.

Cei care se incumeta sa urce pana la ultimul etaj pot vedea Piata Victoriei de sus, dar si o parte din zona de nord-est a Timisoarei.

Gradina verticala care se ridica in centrul Timisoarei va ramane in Piata Victoriei pana in luna decembrie. Constructia are 26 de metri si pe cele 5 etaje vor fi 1306 plante. Numarul lor nu are vreo semnificatie anume, ci la aceasta suma au ajuns initiatorii proiectului cand au facut calculele pentru a vedea cate ghivece incap pe platforme.

Din ratiuni de siguranta, in turnul verde din Piata Victoriei nu pot putea urca mai mult de 50 de oameni deodata. Totodata, doritorii au acces in Pepiniera in mod organizat, in baza unui dispozitiv de numarare, iar voluntarii vor fi prezenti la fiecare etaj in permanenta in timpul programului de vizitare.
Urcarea in gradina verticala este gratuita.

Instalatia, pentru care Primaria Timisoara a platit 350.000 de euro, a iscat vii reactii in spatiul public in ultimele zile, multi timisoreni socotind ca aceasta nu este potrivita in spatiul dintre Catedrala si Opera.
Proiectul a fost semnat atelierul de arhitectura Maio din Barcelona si a fost implementat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Timis. Plantele au fost asigurate de Horticultura si Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara. In luna decembrie, acestea vor putea fi cumparate de catre cetateni.

Exit mobile version