Opinia Timisoarei

Avem primul pacient din vestul tarii infectat cu virusul West Nile, internat la Spitalul Victor Babes Timisoara

TIMISOARA. Un pacient, in varsta de 50 de ani, din judetul Timis, a ajuns la Spitalul Victor Babes Timisoara, cu simptome specifice unei boli de natura infectioasa.

A fost internat in Sectia de Boli Infectioase a unitatii sanitare si i-au fost recoltate probe de sange care au fost analizate in laboratorul Spitalului Victor Babes. Diagnosticul de suspiciune a fost confirmat, dupa ce au fost detectati anticorpi de tip Imunoglobulina (IgM).

Pacientul s-a prezentat avand simptome usoare, dar persistente: febra, fotofobie, afazie, vedere dubla. A primit indicatie de tratament simptomatic, antitermic, de echilibrare hidroelectrolitica, si vitaminoterapie. Starea lui de sanatate este acum stabila. Pacientul va mai ramane in spital cateva zile sub supraveghere. Deocamdata, nu se pune problema unei agravari a starii lui de sanatate. Vorbim, pana la urma, despre o boala infectioasa care, insa, la persoane cu alte boli asociate sau comorbiditati poate duce la o infectie a sistemului nervos central sau, in cazurile foarte grave, ceea ce nu este in situatia de acum, la deces”, spune dr. Anca Elena Ianitcaia – medic specialist Boli Infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Spitalul Victor Babes a informat Directia de Sanatate Publica, raportarea urmand a fi transmisa Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Infectia cu virusul West Nile este transmisa prin intepatura de tantar si determina la persoanele adulte o neuroinfectie care, insa, in majoritatea cazurilor, este subclinica. Ocazional poate duce la aparitia unei meningite aseptica sau encefalita severa, in special in randul varstnicilor. Majoritatea pacientilor au infectii care insa nu prezinta simptome evidente.

Medicii fac o serie de recomandari pentru a preveni infectia cu virusul West Nile:
-Evitati expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci si pantaloni lungi
-Utilizati substante chimice repelente pentru tantari
-impiedicati patrunderea tantarilor in locuinte folosind plase de protectie la usi si ferestre

Exit mobile version