Opinia Timisoarei

Autostrada viitorului, un drum spectaculos. VEZI cum va arata autostrada inteligenta!

Autostrada inteligenta, un concept revolutionar si spectaculos. A fost dezvoltata de doua companii, sa se ilumineze singura si sa avertizeze soferii cu privire la conditiile nefavorabile de trafic. Va reincarca totodata si acumulatorii masinilor electrice, anunta realitatea.net!

Firmele din spatele proiectului, Studio Roosegaarde si Heijmans Infrastructure isi propun sa schimbe transportul obisnuit, concentrandu-se mai degraba pe autostrada decat pe autovehiculele care o folosesc.

Una dintre ideile cele mai ambitioase ale proiectului este o banda speciala pentru vehiculele electrice care va permite conducatorilor sa-si reincarce acumulatorii autoturismelor in timpul deplasarii.

Un alt concept inovator este iluminarea autostrazilor cu instalatii speciale, dotate cu senzori, care genereaza lumina pe masura ce autovehiculele se apropie si se sting dupa ce trec, economisind astfel energie.

Desi aceste idei sunt departe de a fi puse in practica, Olanda ar putea avea incepand de anul viitor autostrazi cu marcaje rutiere din vopsea fotoluminescenta care se incarca ziua de la soare pentru a genera lumina timp de pana la 10 ore noaptea. Un alt concept care ar putea deveni realitate in 2013 sunt marcajele sub forma de cristale de gheata, care vor fi vizibile doar la temperaturi sub 5 grade celsius, cand suprafetele devin alunecoase.

Proiectul a fost premiat cu titlul de „Cel mai bun concept al viitorului” (Best Future Concept) in cadrul evenimentului Dutch Design Week.

foto: realitatea.net

Exit mobile version