Opinia Timisoarei

Aura Twarowska, una dintre cele mai titrate si apreciate mezzosoprane din Romania, solista a Operei din Viena, respinsa de Dominic Fritz pentru a prelua interimatul la conducerea Filarmonicii din Timisoara. Primarul prefera un tobosar respins deja la concursul pentru sefia institutiei

TIMISOARA. Decizie halucinanta a primarului Dominic Fritz in privinta incredintarii postului de manager sef interimar al Filarmonicii Banatul din Timisoara.

Intre una dintre valorile lumii culturale romanesti, mezzosoprana Aura Twarowska, cu un CV impresionant, licentiata si doctor in muzica si stiinte economice, care a reprezentat Timisoara si Romania pe cele mai mari scene ale lumii, si un percutionist de la Opera si manager cultural, Ovidiu Andris, care, de altfel, a si fost respins la concursul organizat nu demult de primarie, Dominic Fritz a optat pentru a doua varianta.

Ioan Garboni si-a incheiat la 1 august mandatul la Filarmonica din Timisoara si trebuie sa predea stafeta unui director interimar care inca nu a fost numit oficial, iar Primaria refuza sa confirme alegerea lui Dominic Fritz (UPDATE: a facut-o insa miercuri dimineata).

Mai mult, primarul Timisoarei a discutat de doua ori, in ultimele zile, cu Aura Twarowska, care s-a aflat printre cei 4 concurenti ramasi in cursa la concursul primariei ce a fost blocat in instanta de Ioan Garboni. Daca in prima faza edilul s-a aratat entuziasmat de o preluare a conducerii institutiei de cultura de catre Twarowska, la ultima discutie Dominic Fritz a anuntat-o ca nu va fi director interimar al Filarmonicii Banatul.

Am fost sunata de Primarul Fritz, care mi-a comunicat ca nu sunt optiunea sa pentru postul de director interimar al Filarmonicii Banatul. Probabil, studiile si cariera mea nu sunt suficiente, in opinia Domniei sale„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro  Dr. Drd. Ec. Aura Twarowska.

Iata, mai jos, pe scurt, CV-ul care nu l-a convins pe Dominic Fritz ca celebra mezzosoprana ar putea fi potrivita pentru a prelua fraiele Filarmonicii Banatul din Timisoara!

Dr. drd. AURA TWAROWSKA este licentiata in Muzica (UVT) si in Stiinte Economice (UIS Timisoara), are studii post-universitare de Management Cultural (AMGD Cluj Napoca), Studii Aprofundate de Muzica (Bucuresti), este Doctor in Muzica (UNM Bucuresti) si Doctorand Management (UVT).

Si-a inceput cariera de muzician profesionist ca angajata a Filarmonicii Banatul Timisoara (intre 1986 si 1993), sub bagheta Maestrului Diodor Nicoara si in directoratul Maestrului Remus Georgescu.
La indemnul acestora, si-a continuat studiile de canto la Facultatea de Muzica din Timisoara, debutand ca solista de opera in 1998, pe scena operei timisorene, in rolul titular din opera Carmen de G. Bizet.
Cariera sa artistica se imbogateste cu multe roluri de opera, alaturi de si mai multe partituri vocal-simfonice, care ii fac vocea cunoscuta si apreciata pe majoritatea scenelor de opera si de filarmonica din Romania.

Colaborarile si turneele internationale ii faciliteaza intalnirea cu teatrele europene, toate acestea conducand la angajarea sa ca solista a Operei de Stat din Viena, in anul 2007. Alaturi de acest colectiv debuteaza cu rolul Marzellina din Le Nozze di Figaro in Shanghai, in turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007, sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa.

Canta pe importante scene de opera si concert ale lumii, precum Wiener Staatsoper (peste 400 de spectacole pana in prezent), Wiener Musikverein (Goldenesaal si Brahms Saal) Carré Theater si Concertgebouw – Amsterdam, Esplanade – Singapore, Bunka Kaikan – Tokyo, Berliner Philharmonie, Rudolphinum Praga, The Shanghai Oriental Arts Center, Seoul Arts Center, National Concert Hall Taipei, Kaohsiung City Culture Center, Opera Nationala Bucuresti, Opera Naţionala Romana Timisoara, Ateneul Roman, Sala Palatului, Radiodifuziunea Romana, Filarmonica Moldova, Filarmonica Transilvania etc.

Canta sub bagheta unor dirijori de renume mondial, precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Christian Thielemann, Donald Runickles, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Macelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu etc

Ca parteneri de scena ii are alaturi pe solistii: Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Agnes Baltsa, Marina Rebeka, Nina Stemme, Camila Nylund, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto s.a.

Este Fondator si Director Artistic al Festivalului International Lugoj Clasic si al Concursurilor Internationale de Canto „Tiberiu Brediceanu” si ” Sabin V. Dragoi”.

In martie 2021, a initiat, impreuna cu dr. Virgil Musta – Presedintele Comisiei de Boli Infectioase a Ministerului Sanatatii, Programul RESPIRAM IMPREUNA, in care cantaretii de opera au venit alaturi de bolnavii de Covid-19, sprijinind recuperarea acestora prin exercitii de reantrenare a respiratiei, specifice tehnicii de canto. Din Program au facut parte cantareti si profesori romani, din tara si strainatate (Ruxandra Donose, Leontina Vaduva, Cellia Costea, Marius Vlad Budoiu etc) si invitati speciali, ca soprana Nelly Miricioiu, Col. Dr. Valeriu Gheorghita, PS. Dr. Sofian Brasoveanul etc.

Este decorata de Presedintele Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural, in grad de Cavaler, si premiata de Elite Art Club UNESCO pentru promovarea valorilor culturale romanesti in tara si in strainatate.

Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinta.

Ovidiu Andris este in prezent manager al unei asociatii, Tribul Artistic, care se ocupa de organizarea de evenimente culturale. Printre proiectele muzicale se numara Romanian Chamber Orchestra, festivalul Eufonia sau Scena din Cartier (organizat anul trecut in pandemie, cand au fost difuzate 10 concerte online pentru sprijinirea artistilor).

La momentul suspendarii concursului pentru sefia Filarmonicii, dintre cei 5 candidati, doar unul a fost respins pe motiv ca nu respecta criteriile necesare. Acesta este Ovidiu Andris. Nu avea o experienta de minim 5 ani in domeniul studiilor si nici 3 de experienta manageriala in institutii de cultura, asa cum se cerea potrivit legii.

Marti seara, consilierul local Roxana Iliescu nota pe pagina sa de Facebook:

Hmm… mi-a soptit o pasarica cum ca avem director interimar la Filarmonica Banatul!
Cine sa fie? Ovidiu Andris, unul din cei sase candidati care au participat la “concurs”, despre care stiam ca este dorit in aceasta functie de cand cu evaluarea cu bucluc a fostului manager Ioan Garboni. Gurile rele spun ca tot el este si cel al carui dosar a fost respins in proba eliminatorie a selectiei de dosare, din cadrul concursului de proiecte de management pentru conducerea Filarmonicii Banatul! Daca-i asa, atunci treaba-i treaba! Traiasca meritocratia lui Fritz si marii specialisti ai salvatorilor patriei!„, a scris pe pagina sa de Facebook consilierul Pro Romania, Roxana Iliescu.

Intre timp, ‘executat’ de la conducerea Filarmonicii de Administratia Fritz, fostul director al Filarmonicii Banatul Ioan Garboni isi cauta dreptatea in justitie.

El a primit in luna mai nota 8.70 la evaluare, care, fiind cu 30 de sutimi sub 9, il impiedica sa mai depuna un nou proiect de management pentru a putea ramane la conducerea institutiei.
De altfel, cele mai mici note i le-a acordat veterinarul de la USR PLUS Razvan Stana, presedinte al Comisiei de Cultura si Invatamant din cadrul Consiliului Local. Acesta i-a evaluat managementul alaturi de un director interimar de la Brasov si un alt manager de la Satu Mare, care n-au mai jurizat pe cineva pana la directorul Filarmonicii Banatul.

Dupa ce a depus o contestatie, Ioan Garboni s-a adresat instantei. Judecatorii au stabilit ca e ilegala aprobarea acestei evaluari si au decis suspendarea concursului initiat de Primaria Timisoara, care a ramas la faza analizarii proiectelor de management ale candidatilor.

UPDATE: Dominic Fritz il numeste oficial pe tobosarul Ovidiu Andris director interimar la Filarmonica din Timisoara, desi a fost respins la concursul primariei pentru ca n-a intrunit conditiile minime de experienta

 

Exit mobile version