Opinia Timisoarei

Au mai ramas 4 echipe. Trei au deja trofeul in vitrina, Anglia viseaza sa il duca acasa

Patru echipe, trei meciuri, o singura tinta…titlul de campioana a Europei. Fiecare dintre formatiile ramase in competitie viseaza sa plece cu trofeul acasa duminica, insa trebuie sa mai treaca probe de foc.

CITESTE SI: Ancuta Stoenescu a fost confirmata in echipa de baschet 3×3 care merge la Tokyo. Sportiva din Timisoara e cea mai titrata baschetbalista din Romania

Microbistii de pe intreg continentul vor afla marti si miercuri seara care sunt formatiile care vor lupta pentru al 16-lea titlul de campioana continentala. Pana acum cele mai titrate echipe ale Europei sunt Germania si Spania, cu cate 3 trofee, cu mentiunea ca nemtii au si jucat alte trei finale, fata de una a Spaniei. Franta are si ea doua trofee, in timp ce Italia, Danemarca, Rusia, Cehia, Portugalia, Olanda si Grecia, au cate unul. Astfel, duminica am putea avea o campioana care sa isi adauge un nou trofeu in palmares, sau vom avea o castigatoare in premiera a cupei.

Italia – Spania

Este prima semifinala a Campionatului European si se va disputa marti seara, de la ora 22, pe stadionul Wembley din Londra. Partida urmeaza sa fie condusa la centru de germanul Felix Brych.

Cele doua formatii s-au infruntat de mai multe ori la Campionatul European. Prima intalnire a fost inregistrata in faza grupelor, in 1980, cand s-a incheiat 0-0. 8 ani mai tarziu cele doua au jucat din nou una impotriva celeilalte, tot in grupe, cand Italia s-a impus cu 1-0, cu o reusita semnata de actualul secund al Squadrei Azzurea, Gianluca Vialli. In acea partida, pentru italieni a evoluat si principalul de acum, Roberto Mancini.
In 2008 cele doua nationale au jucat una impotriva alteia in sferturi. A fost randul Spaniei sa castige, cu 4-2, dupa loviturile de departajare.
Patru ani mai tarziu, la editia din Polonia si Ucraina, cele doua au incheiat la egalitate, 1-1, in faza grupelor, pentru ca apoi sa joace finala. Italia a suferit cel mai dur esec din istoria finalelor europene, un 4-0 cu reusitele semnate de David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres si Juan Mata.
Acum 4 ani cele doua au jucat una dintre optimile de finala, iar Squadra Azzura s-a impus cu 2-0, prin reusitele lui Chiellini si Graziano Pelle. Dintre cei doi, doar Chiellini mai este si in prezent in lot.

Italia este singura echipa din istoria Euro care s-a calificat intr-o finala dupa…aruncarea monedei. Este de asemenea singura formatie care a iesit dintr-o grupa a Campionatului European cu un golaveraj de 1-0.
In acest an, pentru a doua oara in istoria participarilor sale la Euro, a parasit faza grupelor fara sa primeasca gol.

La acest turneu final, Italia a beneficiat pentru prima data de un autogol, autorul acestuia fiind turcul Demiral, in meciul de deschidere. Acesta joaca tocmai in Italia, la Juventus Torino.

Din lotul deplasat de Roberto Mancini la turneului final nu face parte niciun fotbalist care sa evolueze in campionatul rivalei din semifinala. Inaintea penultimului act, Squadra Azzura are 36 de fotbalisti care au inscris la Campionatul European. Cei mai buni marcatori sunt Antonio Cassano, Mario Balotelli si Ciro Immobile, fiecare cu cate trei reusite, insa ultimul are sansa sa devina cel mai prolific, daca va puncta in poarta Spaniei.

Si daca vorbim despre goluri marcate, la turneul final din acest an, Ciro Immobile si-a trecut numele pe o lista selecta a fotbalistilor care au reusit sa inscrie duble in meciurile de la European. Jucatorul lui Lazio Roma a punctat de doua ori in duelul cu Turcia. Ceilalti doi fotbalisti cu duble la Euro pentru Italia sunt Pierluigi Casiraghi, in 1996 in fata Rusiei, si Mario Balotelli, in 2012, in semifinala cu Germania.

Din lotul din 2016, la acest European, pentru Italia au mai fost convocati doar Chirellini, Florenzi, Immobile, Sirigu, Bonucci,Bernardeschi si Insigne.

Spania este aproape de a cincea finala a sa la turneul din acest an. Formatia iberica a avut un debut mai slab la aceasta competitie, dar dupa faza grupelor a intrat intr-un grup select, al echipelor care au inscris cate 5 goluri intr-un meci. Pe aceasta lista se mai afla Franta(5-0 cu Belgia in 1984), Danemarca(5-0 cu Iugoslavia, in 1984) si Suedia(5-0 cu Bulgaria in 2004).

Ibericii sunt la cea de-a patra semifinala din istorie, pe primele 3 castigandu-le de fiecare data.

Inaintea penultimului act, spaniolii au 39 de marcatori in istoria participarilor la Euro, iar fotbalistii care au punctat de cele mai multe ori sunt Fernando Torres si Alvaro Morata, cel din urma reusind doua la acest turneu final.

In istoria participarilor iberice la Campionatul European, patru fotbalisti au reusit sa inscrie de 2 ori intr-un meci: Alfonso(cu Iugoslavia in 2000), Fernando Torres(cu Irlanda, in 2012), Xabi Alonso(cu Franta, in 2012) si Alvaro Morata(cu Turcia, in 2016). Un singur fotbalist a reusit sa puncteze de 3 ori intr-un meci pentru Spania. David Silva a inscris in minutele 20, 44 si 75 ale meciului cu Rusia din grupele Euro 2008.

Din lotul deplasat in Franta in 2016, in acest an, in lotul Spaniei la Euro se mai afla: De Gea, Azpilicueta, Busquets, Morata, Koke, Thiago si Jordi Alba. Pe lista nationalei iberice se afla si doi fotbalisti care joaca in Serie A: Alvaro Morata, la Juventus Torino, si Fabian Ruiz, la Napoli.

In aceasta intalnire vom avea parte si de cateva dueluri intre colegi:

Pablo Sarabia vs. Marco Veratti si Alessandro Florenzi(toti joaca la PSG)
Cesar Azpilicueta vs. Jorginho si Emerson(toti joaca la Chelsea)

Anglia – Danemarca

Este a doua semifinala, programata miercuri seara de la ora 22, tot pe Wembley. Meciul va fi condus la centru de olandezul Danny Makkelie, iar din brigada acestuia face parte si aradeanul Ovidiu Hategan, care este rezerva.

Cele doua echipe s-au mai intalnit o data la Europene, la editia din 1992, in Suedia. Meciul era atunci in grupe si s-a incheiat nedecis, 0-0, la Malmo. La acel meci titular in poarta daneza era Peter Schmeichel, tatal actualului goalkeeper, Kasper. Arbitru acelei intalniri a fost tot un olandez, John Blankenstein.

Danemarca este la a patra semifinala din istorie, una singura fiind pana acum castigatoare, cea din 1992, in fata Olandei, cand formatia nordica a si castigat trofeul.

In istoria participarilor sale la Euro, Danemarca are 25 de marcatori, cei mai buni fiind Henrik Larsen, Brian Laudrup, Jon Dahl Tomasson si Kasper Dolberg, fiecare cu cate 3 reusite.

Danezii cu duble in intalnirile de la Euro sunt: Arnessen(in 1984, cu Iugoslavia), Henrik Larsen(in 1992, in semifinala cu Olanda), Brian Laudrup(in 1996, cu Turcia), Jon Dahl Tomasson(in 2004, cu Suedia), Lars Bendtner(in 2012, cu Portugalia) si Kasper Dolberg(la Euro 2020, cu Tara Galilor).

Nationala daneza are in componenta si 7 jucatori care joaca in Anglia: Kasper Schmeichel(Leicester City), Joachim Andersen(Fulham), Jannik Verstergaard(Southampton), Andreas Christensen(Chelsea), Christian Norgaard(Brentford), Mathias Jensen(Brentford) si Pierre Emile Hojbjerg(Totenham Hotspur).

Anglia este singura dintre cele 4 semifinaliste care nu are titlul continental in vitrina, insa spera sa il ia acum, avand in vedere ca joaca finala acasa. Este singurea echipa din istorie care nu a incasat gol pana in semifinalele competitiei.

Anglia are nu mai putin de 28 de marcatori in istoria participarilor sale la Euro, cel mai bun fiind Alan Sheared, cel care a punctat de 7 ori. Anglia are si 4 fotbalisti care au reusit duble in meciurile de la Euro de-a lungul anilor: Alan Shearer(cu Olanda in 1996), Teddy Sheringham(cu Olanda in 1996), Wayne Rooney(cu Elvetia si Croatia in 2004) si Harry Kane(cu Ucraina, in 2020).

Din lotul pe care Anglia l-a avut la ultimul turneu final, in 2021 au mai facut deplasarea: Kyle Walker, Raheem Sterling, Harry kane, Jordan Henderson, John Stones si Marcus Rashford.

In aceasta semifinala vom putea vedea si dueluri intre colegi la echipele de club:
Andreas Christensen vs. Mason Mount, Ben Chilwell si Reece James(toti la Chelsea)
Pierre Emile Hojbjerg vs. Harry Kane(colegi la Totenham)
Thomas Delaney vs. Jude Belingham(colegi la Borussia Dortmund)

Foto: eprimefeed.com, tackle.ro, eurosport.com, goal.com,gianlucadimarzio.com

 

Exit mobile version