Opinia Timisoarei

Au inceput sa se inchida scolile la Timisoara din cauza frigului din clase. Primaria n-are nicio solutie pentru Colterm. Ruben Latcau: E nevoie de sprijinul Guvernului

TIMISOARA. Elevii de la Colegiul Henri Coanda si cei de la liceul de Arte au intrat in online din cauza frigului din clase, dupa ce Colterm da caldura cu taraita abonatilor de zile intregi.

CITESTE SI: Oamenii cu suflet mare au raspuns prezent la Protestul Păturilor la Timisoara. Au adus zeci de pilote pentru bolnavii de cancer care infrunta frigul in spital. Mitropolitul Banatului s-a alaturat actiunii. Foto si video

Mai sunt semnale ca temperatura este scazuta si la alte unitati de invatamant, in principal la cele din cadirile istorice. Pot aparea probleme la Pedagogic, Obradovici, Alimentar, desi nu e cladire istorica… Mai erau probleme la Lenau, dar ei au intrat in online din cauza imbolnavirilor cu COVID. Sunt mai multe unitati de invatamant unde este frig. Mai ales ca azi-noapte a fost foarte frig, speram ca directorii sa ia masurile cele mai bune. Eu am solicitat monitorizarea temperaturilor in clase. Fiind asa frig, in lipsa agentului termic, nu se mai aerisesc clasele si apar alte probleme„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Cosmin Hogea, inspector general adjunct al ISJ Timis.

Reprezentantii administratiei Fritz dau in continuare vina pe ‘greaua mostenire’ pentru situatia in care se afla 50.000 de abonati ai sistemului centralizat de termoficare, simpli timisoreni, scoli si spitale.

Acum, în situație de criză energetică vedem costurile politicii în care, an după an, Primăria a ignorat sistemul de educație și pe cel medical. Clădiri praf, geamuri vechi, calorifere colmatate, instalația de încălzire veche de decenii, lipsa izolației termice. Nici vorbă de investiții în panouri solare sau alte măsuri de eficientizare energetică și modernizare. Colegiul Tehnic H. Coandă este construit în 1965. De atunci, nu a mai văzut nicio reabilitare. Câteva cârpeli, și cam atât în 57 de ani„, a transmis pe Facebook viceprimarul Ruben Latcau, dand asigurari ca anul acesta se va face un proiect pentru modernizari.

Intrebat de timisoreni de ce nu se gaseste totusi o solutie pentru ca elevii, bolnavii si simplii abonati sa nu mai sufere de frig, desi sunt cu facturile la zi, edilul a fost foarte scurt: asteapta ajutorul Guvernului.

Toți banii pe care primăria îi are priaria merg la Colterm. Pur și simplu nevoile Colterm, 80-90 milioane pe lună, depășesc încasările primăriei, 40-50 milioane.
Este nevoie de sprijinul Guvernului, cel care a generat această criză a energiei și explozia prețurilor„, a repetat Ruben Latcau pe pagina sa de pe reteaua de socializare.

Va reamintim, de mai bine de o saptamana, Colterm a coborat temperatura de plecare a agentului termic in retea, astfel ca in apartamente, scoli si spitale ajunge la 12-16 grade, in conditiile in care, marti dimineata, la Timisoara erau -10 grade afara.

Colterm are datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, banci si furnizorii de combustibil. In plus, are de achitat o amenda de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele verzi.

Guvernul a alocat saptamana trecuta inca un ajutor financiar pentru Primaria Timisoara, ca sa sprijine sistemul de incalzire.

CITESTE SI: Peste 10.000 de abonati Colterm s-au debransat ilegal de la sistemul centralizat din Timisoara, din cauza frigului din apartamente. Anuntul consilierului Radu Toanca

In acest moment, in Timis sunt 197 de clase in online, insumand 6.242 elevi. In Timisora, in invatamant la distanta sunt 166 de clase cu un total de 5.125 elevi, fie din pricina cazurilor de COVID, fie din cauza frigului (complet in online sunt: Liceul Lenau, Colegiul Tehnologic Henri Coanda si Liceul de Arte).

In perioada 15 – 24 ianuarie, au fost raportati 950 de elevi infectati cu coronavirus si 259 de angajati din invatamant, in Timis.

Sambata au fost receptionate 354.000 de teste saliva pentru urmatoarele 2 saptamani. Testele vor fi distribuite marti in scolile din judet.

UPDATE: Subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu cere sedinte de urgenta in scoli pentru a vedea daca se impune trecerea in online din cauza temperaturilor scazute din clase

La 16°C în locuințe, în spitale sau școli e clar că suntem în fața unui eșec de proporții a administrației orașului.
Se impune ca în fiecare unitate de învățământ să aibă loc o ședință de urgență a Consiliului de administrație pentru a analiza oportunitatea trecerii cursurilor în on-line. Atrag atenția că temperatura scăzută trebuie raportată la regula aerisirii claselor în fiecare pauză.
Voi cere Inspectoratului școlar județean să transmită în această dimineață acest lucru.
Decidenții din PMT vor trebui să răspundă public de modul cum au pregătit sezonul rece, de neglijarea asigurării unui serviciu public de primă necesitate, de starea deplorabilă în care se află cetățenii și instituțiile abonate la Colterm„, transmite subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu.
Exit mobile version