Opinia Timisoarei

Au aparut primele vaporase transformate in opere de arta urbana la Timisoara. Artistii le-au pictat acoperisurile

TIMISOARA. Ni se infatiseaza primele vaporase deja impodobite cu opere de arta urbana printr-un proiect lansat inca din septembrie de Memoriile Cetatii, parte din programul Timisoara Capitala Culturala a Europei in 2023.

CITESTE SI: ‘Locuri de poveste din Timisoara’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Palatul Apelor, cladirea simbol de la granita dintre cartierele Iosefin si Elisabetin, ce strajuieste malul canalului Bega, candva sediu al Politiei ori Sigurantei Statului

In 24 septembrie a pornit concursul, artistii si-au inscris propunerile, au fost alese temele castigatoare, iar, in total, 5 vaporase STPT primesc ‘straie noi’.

Interventiile artistice inseamna picturi facute pe acoperisurile ambarcatiunilor Societatii de Transport Public Timisoara, care se vor incheia in 15 noiembrie.

In competitia Memoriile Cetatii s-au inscris 17 propuneri, iar cinci dintre ele au fost declarate castigatoare de catre un juriu format din profesori si artisti de arte vizuale, peisagisti si urbanisti.

Astfel, pe acoperisurile vaporaselor vom regasi Bega – intre trecut si viitor – cu accent pe relatia dintre arta, apa si spatiul public.

Primele ambarcatiuni impodobite pot fi deja vazute in cursele de pe canalul Bega.

Memoriile Cetatii de anul acesta include si un program educational de arta urbana, dar si continuarea componentei de poezie de strada, ambele pornind de la aceeasi dorinta de a restitui comunitatii o parte din valorile sale fie inca nedescoperite, fie uitate.

Inca din 2018, programul Memoriile Cetatii a devenit purtatorul unui mesaj de schimbare activa si de implicare civica reusind sa ajunga in diverse cartiere din Timisoara, iar odata cu prima editie construita in jurul Revolutiei, si mai apoi cea dedicata istoriei si specificului Timisoarei, au fost realizate numeroase picturi murale si interventii artistice in spatiul public.

Memoriile Cetatii este un program initiat si implementat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, parte a Programului Cultural Timisoara 2023, iar in 2021 beneficiaza de expertiza FISART, festivalul timisorean de arta urbana, si de parteneriatul cu Societatea de Transport Public Timisoara.

FOTOForum STPT

Exit mobile version