Opinia Timisoarei

Au ajuns sa nu-si mai poata plati chiriile pentru spatiile Primariei si cer ajutor cu disperare. Pentru cei din sectorul HORECA, afectat si mai mult de carantina impusa la Timisoara, consilierii locali cer sprijinul Guvernului

TIMISOARA. Dupa un an de pandemie, cu Timisoara in carantina, sectorul HORECA a ajuns la fundul sacului. Astfel, reprezentantii localurilor din oras cer primariei sa ii sprijine, si spun ca nu mai au bani nici pentru a-si plati chiriile, multe chiar in spatii ale municipalitatii.

CITESTE SI: Unda verde pentru Centrul de Proiecte Culturale din Primaria Timisoara propus de Dominic Fritz. Va avea 7 angajati, dintre care 2 sefi 

O astfel de situatie a fost prezentata de proprietarul unui local din Piata 700, care functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la Primarie, si care a ajuns in situatia de a nu mai putea sa-si achite chiria catre municipalitate. Acesta a invocat forta majora si a cerut negocierea sumei de plata de care ar trebui sa fie exonerata societatea pe care o conduce.

„Daca va uitati pe adresa, este un meci de ping-pong intre administrativ si juridic. Amandoua compartimentele isi asuma partial ceea ce cere acea societate. Ma transform in avocatul acestei societati. Eu spun sa nu fim impotriva, pentru ca altfel riscam sa aruncam in aer una din firmele HORECA. Firma care ne palteste noua, municipalitatii, 10.000 de euro plus TVA pe luna, a investit 2,7 milioane de RON in cladire, a platit intre timp, in atatia ani, inca 2,5 milioane, iar anual plateste la bugetul local 100.000 de RON. Cand acestia oameni activeaza clauza de forta majora din contract, acum cand toate activitatile sunt inchise, noi avem 2 posibilitati – sa nu fim de acord cu clauza de forta majora si sa ne judecam sau sa fim de acord cu ea si sa dam sperante celor de la Patrimoniu si Juridic sa activeze ceea ce e atat de relevant si sa incercam sa tinem acest investitor in zona Primariei Timisoara”, a spus consilierul local din partea PSD, Radu Toanca.

Alesii locali au decis sa propuna un proiect de hotarare de consiliu care sa vina in sprijinul tuturor agentilor economici din domeniul HORECA.

„Am avut o discutie cu domnul Tabara, care are in subordine si Patrimoniul si Juridicul, care sunt directiile care au o responsabilitate aici. In opinia lor, doar Consiliul Local este in stare sa faca o schimbare la orice fel de contract care se incheie. Asta nu poate sa faca aparatul de specialitate sau primarul. Propunerea mea ar fi, pentru ca nu e nimeni care n-ar vrea sa ajute unde este nevoie, doar ca trebuie sa gasim si variante legale, echitabile, care nu au un tratament preferential. Impreuna cu domnul viceprimar si poate 2-3 consilieri, sa se gaseasca poate 2-3 variante de HCL, poate nu doar pentru propunerea asta, ci general, si sa revenim in sedinta urmatoare”, a spus primarul Dominic Fritz.

„Cred ca trebuie sa gandim o solutie care sa vina in sprijinul tuturor celor care sunt in aceasta situatie. Vom gandi un proiect de hotarare care sa vizeze toti acesti agenti, care vor trebui sa faca dovada impunerii starii de forta majora”, a completat viceprimarul Cosmin Tabara.

Initiativa a consilierilor locali ai PNL, pentru ajutorarea sectorului HORECA. Alesii cer sprijinul Guvernului

 

Consilierii local ai Partidului National Liberal au anuntat ca vor initia un demers si catre Guvernul Romaniei, pentru adoptarea unor facilitati fiscale suplimentare, care sa vina in sprijinul operatorilor economici afectati de carantinarea Timisoarei.

Printre masurile cerute se numara scutirea de la plata unor impozite specifice, derogarea privind modul de calcul al dobanzilor si penalitatilor si modul de efectuare a rambursarii TVA-ului. Alesii liberali vor transmite documentul tuturor consilierilor locali pentru a-l iscali, pentru ca mai apoi sa fie trimis Guvernului din partea Consiliului Local Timisoara.

Exit mobile version