Opinia Timisoarei

Atentie, parinti! Alerta medicala in vestul tarii! Epidemie de rujeola. Trei copii au murit in Timis si Arad

Alerta medicala in toata tara! Aproape 700 de cazuri de rujeola au fost confirmate in 23 de judete din tara si 3 copii au murit din aceasta cauza, in judetele Timis si Arad. Potrivit Ministerului Sanatatii, cresterea numarului de imbolnaviri cu rujeola este alarmant, avand in vedere ca anul trecut s-au inregistrat doar 7 cazuri de rujeola, pe parcursul intregului an.

Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile impotriva vaccinarii copiilor.

„Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an. In Romania, in ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub varsta de 1 an, adică sub varsta la care se efectueaza vaccinarea impotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copii sub 1 an sunt protejati de asa numitul efect de protectie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare, daca acestia ar fi fost vaccinati”, transmite Minsiterul Sanatatii.

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Timis, cazurile de rujelor inregistrate in judet sunt in randul copiilor ce provin din familii defavorizate, din mediul rural, ai caror parinti au refuzat vaccinarea.

„Au fost parinti care au refuzat vaccinarea in nenumarate cazuri. Medicii s-au dus de nenumarate ori sa vaccineze copiii si au fost refuzati”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Dana Spac, purtatorul de cuvant al DSP Timis.

In judetul Timis au fost confirmate 71 cazuri de rujeola si 1 deces la copil cu varsta sub 1 an.

Rujeola: transmitere, simptome, tratament

Rujeola, cunoscuta si sub denumirea populara de ‘pojar’, are drept principale simptome: febra mare, de pana la 40,5 grade, si eruptia ca para focului.  La fel ca mai toate bolile copilariei, rujeola are o origine virala.

Rujeola se raspandeste pe aceleasi cai clasice si anume prin intermediul picaturilor de saliva si a secretiilor nazale pe care persoana infectata le imprastie in jur in timpul tusei, stranutului, rasului sau vorbirii. Transmiterea indirecta, adica prin contactul cu diferite obiecte contaminate (jucarii, mobilier etc.) este rara in cazul rujeolei, insa nu imposibila. O veste buna in legatura cu virusul rujeolic este ca acesta are un timp scurt de supravietuire (mai putin de 2 ore) in aer sau pe suprafete, precum si o sensibilitate deosebita la solutii de curatare, caldura si ultraviolete. in schimb, rezista foarte bine la frig (poate fi conservat ani de zile la -70 grade C). Din aceste motive, virusul este mult mai activ in lunile reci si cu soare putin. Cu toate acestea, au fost ani in care cele mai cazuri de rujeola s-au inregistrat in a doua jumatate a primaverii (aprilie-mai).

Intrarea in contact cu virusul rujeolic duce aproape automat la imbolnavire (probabilitatea este de peste 95%, unii specialisti urcand-o spre pragul de 100%). Acest “succes” se datoreaza mai ales celor 2-4 zile de contagiozitate de dinaintea aparitiei simptomelor, in care gazda virusului il distribuie fara ca cineva sa banuiasca. Celelalte 5-7 zile de dupa aparitia eruptiei au o contributie mai mica la acest copitol, bolnavul fiind, de regula, izolat la domiciliu in aceasta perioada. in ceea ce priveste grupul de varsta cel mai frecvent afectat, ei bine, inainte de introducerea vaccinarii antirujeola la scara nationala, acesta era format de copii de pana in 8-9 ani, cu varf de incidenta intre 2 si 5 ani. Acum situatia este in schimbare si mai mai susceptibili de a dezvolta boala par adultii, ca urmare a “epuizarii” anticorpilor indusi prin vaccinare (mai ales daca aceasta s-a facut cu virus mort).

Cum se manifesta rujeola?

Perioada de incubatie (intervalul de timp scurs intre momentul infectarii si momentul aparitiei primelor simptome) dureaza intre 7 si 18 zile. in general, debutul bolii este brusc si virulent, cu febra ce poate depasi uneori 39 C, la care se adauga indispozitia, inapententa, durerile de cap, iar la scurt timp si semnele unei infectii respiratorii, incluzand:

– secretii nazale apoase, stranut;
– lacrimarea abundenta, inrosirea ochilor;
– intoleranta la lumina si umflarea pleoapelor;
– dureri de gat, raguseala;
– inrosirea si umflarea amigdalelor;
– tuse uscata, suparatoare sau, dimpotriva productiva

Se urmaresc simptomele si se iau masuri generale pentru usurarea lor. O atentie deosebita trebuie acordata febrei, care asa cum spunem poate atinge cote periculoase. Pentru scaderea temepraturii se folosesc preparatele pe baza de ibuprofen sau paracetamol, in niciun caz aspirina (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal). Daca febra este foarte mare se poate apela la supozitoarele cu algocalmin, precum si la alte metode de reducere a temperaturii (bai racite progresiv, impachetari). Dozele si ritmul de administrare se stabilesc intotdeauna de catre medic! Tot medicul poate sa prescrie suplimentarea dietei cu Vitamina A, care are un efect benefic asupra evolutiei rujeolei, reducand durata acesteia si scazand riscul de complicatii. De asemenea, se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic si hidratarea corespunzatoare (aport crescut de apa, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri).

Copilul trebuie tinut acasa intre 7-10 zile, pentru a impiedica raspandirea virusului pe de o parte, iar pe de alta parte pentru a-l feri de riscul intrarii in contact cu alti agenti patogeni (virusi sau bacterii), care poate duce la inrautatirea starii sale de sanatate.

Trecerea prin infectie asigura o imunizare durabila, pentru tot restul vietii, iar singura metoda de prevenire a bolii ramane vaccinarea.

Mai multe AICI!

Exit mobile version