Opinia Timisoarei

Un articol din Opinia Timisoarei a declansat „rascoala online“ in Banloc. Vezi aici noi dezvaluiri incendiare!

Banloc

Un articol publicat de saptamanalul Opinia Timisoarei in data de 18 februarie 2011 a declansat o adevarata revolta online in localitatea Banloc. In cele doua luni trecute de la dezvaluirea unor afaceri in care este implicat primarul Cornel Tota, care au ajuns in atentia procurorilor anticoruptie, pe site-ul ziarului nostru, www.opiniatimisoarei.ro, au fost postate peste 400 de mesaje, fiecare continand informatii inedite despre modul in care este administrata una dintre cele mai bogate comune din Timis.

Revolta banlocenilor nu a ramas doar la stadiul de texte anonime postate pe internet, ci a luat si forma unor noi denunturi penale la organele de urmarire penala. O parte dintre documentele care dovedesc tranzactiile imobiliare care au avut ca obiect terenuri intravilane sau imobile publice din Banloc au ajuns si la redactia ziarului nostru, astfel ca suntem in masura sa le facem publice.

De altfel, reluarea subiectului Banloc a fost incurajata de un mesaj postat pe site-ul Opiniei Timisoarei, in care ni se recomanda sa continuam acest demers jurnalistic. “Am un mesaj special pentru autorul articolului care, intr-adevar, a zguduit Banlocul. Intrucat in urma acelui articol au aparut tabere adverse si s-a creat o tensiune destul de neplacuta in comunitate, care nu se stie cum va evolua si ce intorsatura vor lua lucrurile, va rog respectuos incercati sa investigati in calitate de jurnalist pe mai departe in ce stadiu se afla reclamatia cu pricina. Eu sper ca oamenii legii sa-si faca datoria, dar dupa cate se vad pe la televizor – dati-mi voie sa am indoieli”, ne scrie unul dintre cei peste 8000 de oameni care au citit articolul in discutie…

Jonglerii cu case si terenuri in favoarea cetateanului italian Pietro Baldelli

Italianul Baldelli cumpara 2 imobile cu 8.500 de euro

Din noile documente sosite pe adresa redactiei, xerografiate din arhivele primariei in ciuda masurilor de paza maxima instituite de primar, cateva contracte de vanzare-cumparare ne-au atras atentia in mod deosebit. In primul rand, este vorba despre contractul autentificat sub nr. 1703/10 iulie 2008 de catre notarul Ana-Stefania Ciobanu, prin care se parafeaza achizitionarea de catre primarul Cornel Tota a unui teren intravilan in suprafata de 10.299 mp, contra sumei modice de 18.695,25 lei. In conditiile in care terenul apartinea Primariei Banloc, iar primarul nu putea fi si vanzator, si cumparator, domnia sa l-a imputernicit pe Ion Bizian sa reprezinte interesele comunitatii in calitate de administrator public. In vederea taxarii, bunul a fost evaluat conform expertizelor intocmite pentru Camera Notarilor Publici Timisoara la suma de 182.500 lei, adica de zece ori mai mult decat pretul achitat de primar. Alte doua tranzactii care pot atrage atentia oricarui politist sau procuror mai vigilent sunt cele cu numerele 2277 si 2278, autentificate in aceeasi zi, 23 octombrie 2008, de notarul public Camelia Lacatus. Ambele contracte de vanzare-cumparare consfintesc trecerea in proprietatea cetateanului italian Pietro Baldelli a nu mai putin de… cinci imobile din Banloc.

Astfel, prin contractul nr. 2277, sotii Cornel si Maria Tota vand catre SC Roman Green SRL, reprezentata de Pietro Baldelli, imobilele situate in Banloc la numerele cadastrale 2978/1/11 si 2978/1/10/a/2, in suprafata de 1557 mp, respectiv 7350 mp. Pretul tranzactiei a fost de numai 31.759 de lei, echivalentul a 8.844 de euro. In aceeasi zi, alte trei imobile din Banloc sunt vandute italianului amator de chilipiruri imobiliare. De aceasta data, un pic mai scump. Asadar, aceleasi doua persoane, sotii Cornel si Maria Tota, vand imobilele cu numerele cadastrale 2978/1/11, 2978/1/14/a/1 si 2978/1/10/b, cu suprafetele de teren aferente de 10.299 mp (al doilea) si 3403 mp (al treilea), contra sumei de 196.867 de lei. La pretul zilei, echivalentul a 55.000 de euro. Pentru cititorii atenti, trebuie sa aratam ca imobilul cu teren in suprafata de 10.299 mp este acelasi cumparat de primar, de la Primarie, in data de 10 iulie 2008, contra sumei de 18.695 de lei. Un mic artificiu imobiliar prin care primarul a bagat in buzunar peste 50.000 de euro.

Portret robot pentru urmatorul primar din Banloc

Printre reactiile grabite ale primarului Cornel Tota provocate de aparitia in presa a unora dintre afacerile sale din Banloc, la loc de cinste s-a situat punerea in posesie cu teren a localnicilor care asteptau de cativa ani aceasta minune. “Erau locuitori in Banloc care asteptau de cativa ani sa fie pusi in posesie conform Legii 247/2005. Acest lucru s-a intamplat, in mod surprinzator, abia luna trecuta, ca reactie la revolta populatiei care a citit articolul din Opinia Timisoarei”, spune Aurel Traiconi, persoana care a sesizat justitia asupra neregulilor edilitare din Banloc. Acest aspect a fost sesizat si de un alt cetatean din Banloc, participant la rascoala online impotriva primarului, care se semneaza cu pseudonimul “Un dobitoc”: “In legatura cu Legea 247/2005, privind retrocedarea unor suprafete de pamant pe raza localitatii Banloc! Comisia judeteana de fond funciar Timis i-a validat in anul 2007 pe toti cei care erau indreptatiti, dupa lege, sa primeasca pamant, iar dvs. i-ati pus in posesie doar in MARTIE 2011! De ce asa tarziu, adica dupa patru ani? Ce afaceri ati mai facut?”, se intreaba retoric cititorul.

Primarul cumpara alti 10.000 mp de la Primarie

“Da, bine spus ca nu-l intereseaza primaria, ci doar postul de primar! Nu mai stiu cateodata daca e de condamnat sau de apreciat faptul ca un om de genul Tota reuseste sa invarta pe degete o comuna intreaga. Daca cumva reusim sa-l schimbam, trebuie cumva sa ne asiguram ca urmatorul primar sa nu mai poata face absolut ce vrea in primarie. Asta numai avand un consiliu adevarat, cu oameni de caracter, cu putina demnitate, greu de cumparat, putin curaj si, nu in ultimul rand, sa nu fie marionetele nimanui”, spune Alex.

In acelasi registru poate fi inclus si comentariul care face portretul robot, in zece puncte, al urmatorului primar. “Cel ce ar putea urma la primarie trebuie sa aiba urmatoarele calitati: 1.Sa fie banatean sau banlogean 100%. 2.Sa fie inteligent, nu neaparat scolit. 3 Sa fie bun politician, dar nu fals. 4.Sa aiba caracter. 5. Sa fie familist. 6.Sa stie sa se inconjoare de profesionisti chiar cu riscul ca la urmatoarele alegeri va pierde in favoarea unui subaltern care s-a dovedit a fi mai bun decat el. 7.Sa fie corect, cinstit in limitele acceptate de consiliu. 8.Sa isi faca un consiliu cu oameni competenti. 9.Sa promoveze functionari publici buni, care sa fie adevarati promotori. 10. Sa faca mai mult pentru comunitate decat pentru el personal”.

Comentariile lui Alex au enervat-o de-a binelea pe Viorica din Banloc. “Stimate domn sau doamna Alex! Stiu ca faci parte din Consiliul Banloc, ca altfel nu ai sti ce se petrece acolo in sedinta. Sa nu-ti fie frica ca vei fi identificat, ca nu intereseaza pe nimeni ce aberatii sustii dumneata!”.

In ciuda eforturilor noastre, nu am reusit sa luam legatura cu primarul Cornel Tota pentru a-si spune opinia vizavi de noile acuzatii. In aceste conditii, reluam explicatia sa din articolul precedent: “Tot ce se spune acolo, in denunt, sunt minciuni. Ma astept la controale, stiu ca a depus dosarul peste tot, dar o sa demonstrez ca sunt nevinovat. In cazul in care domnul Traiconi va candida la Primarie, nu cred ca va avea increderea oamenilor!”

Comentarii postate pe www.opiniatimisoarei.ro

Aurel Traiconi
“Erau locuitori in Banloc care asteptau de cativa ani sa fie pusi in posesie conform Legii 247/2005. Acest lucru s-a intamplat, in mod surprinzator, abia luna trecuta, ca reactie la revolta populatiei care a citit articolul din Opinia Timisoarei.”

Anonim
“In legatura cu Legea 247/2005, privind retrocedarea unor suprafete de pamant pe raza localitatii Banloc! Comisia judeteana de fond funciar Timis i-a validat in anul 2007 pe toti cei care erau indreptatiti, dupa lege, sa primeasca pamant, iar dvs. i-ati pus in posesie doar in MARTIE 2011! De ce asa tarziu, adica dupa patru ani? Ce afaceri ati mai facut?”

Alex
“Da, bine spus ca nu-l intereseaza primaria, ci doar postul de primar! Nu mai stiu cateodata daca e de condamnat sau de apreciat faptul ca un om de genul Tota reuseste sa invarta pe degete o comuna intreaga. Daca cumva reusim sa-l schimbam, trebuie cumva sa ne asiguram ca urmatorul primar sa nu mai poata face absolut ce vrea in primarie. Asta numai avand un consiliu adevarat, cu oameni de caracter, cu putina demnitate, greu de cumparat, putin curaj si, nu in ultimul rand, sa nu fie marionetele nimanui”

Viorica
“Stimate domn sau doamna Alex! Stiu ca faci parte din Consiliul Banloc, ca altfel nu ai sti ce se petrece acolo in sedinta. Sa nu-ti fie frica ca vei fi identificat, ca nu intereseaza pe nimeni ce aberatii sustii dumneata!”

Exit mobile version